Οι ΗΠΑ καλούν ΕΑΠ – Το «άνοιγμα» στην Πάτρα – Στην «Π» ο Γιάννης Καλαβρουζιώτης

Ο νέος πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Γιάννης Καλαβρουζιώτης μιλά για τις επαφές της διοίκησης με εκπροσώπους αμερικανικών πανεπιστημίων με σκοπό κοινά προγράμματα σπουδών

 

Οι ΗΠΑ καλούν ΕΑΠ - Το «άνοιγμα» στην Πάτρα - Στην «Π» ο Γιάννης Καλαβρουζιώτης Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Γιάννης Καλαβρουζιώτης.

Με κύριο μέλημα τη φροντίδα για την πλήρη αυτονόμηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ο καθηγητής Γιάννης Καλαβρουζιώτης ανέλαβε τη διοίκηση ενός πολυδύναμου και ισχυρού οικονομικά πανεπιστημίου.

Δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη στην «Πελοπόννησος της Δευτέρας»,μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, μας δίνει και το στίγμα των στόχων και της διοικητικής πολιτικής που έχει σχεδιάσει να ακολουθήσει.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το ΕΑΠ;

Μετά από είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας του ΕΑΠ, η Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου, προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση , δίδοντας την δυνατότητα της συμμετοχής μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ στην ΔΕ.Με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς ανέλαβα τα καθήκοντα του προέδρου. Το Πανεπιστήμιό μας θεωρώ ότι βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της πλήρους αυτοδυναμίας του. Κύριο μέλημα αποτελεί η φροντίδα για πλήρη αυτονόμηση του Πανεπιστημίου μας, που θα ανοίξει νέες προοπτικές.Από την άλλη μεριά, οι σημερινές προκλήσεις και το έργο μας δεν σταματά, έχουμε να προωθήσουμε:
⦁ Την ένταξη νέων ΠΣ κυρίως προπτυχιακών αλλά και ξενόγλωσσων.
⦁ Την υλοποίηση αποφάσεων για την επικαιροποίηση του διδακτικού υλικού των Σχολών μας.
⦁ Την ίδρυση της Εταιρείας αξιοποίησης της περιουσίας.
⦁ Την προώθηση έτη περαιτέρω της ερευνητικής δραστηριότητας των Σχολών μας, την ίδρυση ερευνητικών Ινστιτούτων και την στήριξη των θεσμοθετημένων εργαστηρίων με τεχνικό προσωπικό.

Είστε κομμάτι του ΕΑΠ με πολυετή διαδρομή επομένως γνωρίζετε τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά του. Ποια θεωρείτε ποια σημαντικά;

Οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι το ΕΑΠ είναι το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο παρέχεται η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, μέσω της ανάπτυξης και αξιοποίησης κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας.Από την άλλη είναι και το Πανεπιστήμιο όπου παρέχεται και η διά βίου ανώτατη εκπαίδευση. Οι φοιτητές μας είναι άνω των 23 χρόνων. Οι πλατφόρμες διδασκαλίας που αναπτύσσονται δεν επιβλήθηκαν αναγκαστικά ένεκα της περιόδου της πρόσφατης πανδημίας, είναι πλατφόρμες όπου συντελείται η όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Ο μέγιστος αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών μας που παρακολουθούν τα 9 προγράμματα σπουδών στο ΕΑΠ ανέρχεται στους 30, ενώ αντίστοιχα στα αντίστοιχα τμήματα των μεταπτυχιακών ΠΣ, ανέρχεται στα 24 άτομα. Το γεγονός αυτό στο πλαίσιο της λειτουργίας των ΟΣΣ (ομάδες συμβουλευτικών συναντήσεων) μας δίδει τη δυνατότητα να έχουμε περί τα 2.600 μέλη συνεργαζόμενου προσωπικού που καλύπτουν όλες τις ΘΕ των προγραμμάτων σπουδών.

Από τα μειονεκτήματα θα έλεγα ότι είναι ο μικρός αριθμός νέων θέσεων μελών ΔΕΠ για την κάλυψη νέων μόνιμων καθηγητών και το γεγονός ότι από φέτος έχουν τη δυνατότητα όλα τα πανεπιστήμια να οργανώνουν εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών.Το τελευταίο όμως θα έλεγα ότι ενώ διαφαίνεται σαν σημερινό μειονέκτημα εν τούτοις εν τη πράξει θα αποδειχτεί σε πλεονέκτημα διότι το ΕΑΠ είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Χώρα, που για 25 συναπτά έτη παρέχει με συνέπεια και έχοντας ένα αξιοζήλευτο ακαδημαϊκό προσωπικό, εξειδικευμένο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και ένα εξ ίσου συνεπές και πρόθυμο διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό, έχει την δυνατότητα να προσφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα προγράμματα σπουδών.

Τα τελευταία 6 χρόνια στο ΕΑΠ συντελείται με ταχείς ρυθμούς και η παραγωγή επιστημονικής έρευνας και τεχνογνωσίας. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές και προβάλλεται μέσα από διεθνείς κατατάξεις, όπου για το έτος 2021 το ΕΑΠ βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη Webometrics. Σήμερα το ΕΑΠ έχει μεγάλης αξίας επιστημονικά όργανα, γεγονός που επιτρέπει στα μέλη ΔΕΠ να κάνουν υψηλού επιπέδου έρευνα με εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, αλλά και να εκπαιδεύονται οι φοιτητές του στα εργαστήρια των Σχολών του.

Το ακαδημαϊκό ίδρυμα που διοικείτε έχει χαράξει μια πρωτοποριακή διαδρομή εξωστρέφειας, πώς σχεδιάζετε να την αναπτύξετε περαιτέρω;

Εχουμε ήδη προχωρήσει διαχρονικά, αλλά κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια σε σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με πανεπιστήμια του εξωτερικού όχι μόνο σε θέματα έρευνας αλλά και σε κοινά προγράμματα σπουδών. Ομοίως έχουμε συνάψει πρωτόκολλα με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για συνεργασία με τις παραγωγικές τους σχολές αλλά και στον ερευνητικό τομέα, με τον ΣΕΒ, με υπουργεία, οργανισμούς, περιφέρειες. Οι συνεργασίες επεκτείνονται και με εταιρείες σήμερα του ιδιωτικού τομέα πρωτοπόρες στην έρευνα και στην τεχνογνωσία, όπως η BETA-KAE στη Θεσσαλονίκη, που διαθέτει στις τάξεις της περί τους 300 επιστήμονες, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων υπήρξαν φοιτητές μας.

Διαχειρίζεστε ένα ισχυρότατο ταμείο που προέρχεται από τα δίδακτρα των φοιτητών. Υπάρχει τρόπος έμμεσης επιστροφής σε αυτούς και την κοινωνία;

Εχουμε ένα πολύ σημαντικό διαχρονικό πρόγραμμα υποτροφιών για τους φοιτητές μας. Δεν είναι μόνον όμως αυτό. Προσπαθούμε θεσμικά να βοηθήσουμε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, όπως για παράδειγμα οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά και οι υποτροφίες που δόθηκαν σε Ρομά. Το ΕΑΠ θέλει να είναι παρόν σε κάθε εκδήλωση, ημερίδα, συνέδριο, που τα αντικείμενά τους αγκαλιάζουν τα ακαδημαϊκά μας ενδιαφέροντα, και στηρίζει τις πρωτοβουλίες αυτές.

Εδρα του ΕΑΠ είναι η Πάτρα, επομένως θα μπορούσαν να στηθούν γέφυρες με τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας;   
Είναι προτεραιότητά μου. Είναι πολύ σημαντικό ότι η έδρα του ΕΑΠ είναι η Πάτρα, αυτό όμως σημαίνει ότι από πλευράς μας θα πρέπει να ανοίξουμε το ίδρυμα περισσότερο στην κοινωνία και στους φορείς της. Συνεργασίες με τον Δήμο, την Περιφέρεια, τον ΣΕΒ, τα επιμελητήρια, την Εκκλησία θα πρέπει να ενταθούν και να προωθηθούν ευρύτερες συνεργασίες. Το ΕΑΠ, πλέον, μέσω του ΚΕΔΗΔΙΜ έχει τη δυνατότητα να διοργανώνει εκπαιδευτικά βραχύβια προγράμματα σπουδών και να απαντά έτσι στις νέες προκλήσεις των διαφόρων φορέων για εκπαίδευση και κατάρτιση. Τέλος, είναι σημαντική η συνεργασία που έχουμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα πράγματι σημαντικό ΑΕΙ μεγάλης ακαδημαϊκής εμβέλειας, όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούμε ήδη κοινά προγράμματα σπουδών και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Το ίδιο ασφαλώς θα επιδιώξουμε και με τη μοναδική σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει την έδρα της στην Πάτρα.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ