Οι Νόμοι Δεν Θέλουν Μόνο Ψήφο, Θέλουν Και Ελεγχο

Το Κύριο Αρθρο της “Π”

Ο ΝΟΜΟΣ για τις νέες εργασιακές σχέσεις ψηφίστηκε μετ’ επαίνων και αφορισμών. Οσοι τον εγκρίνουν, λένε η διευθέτηση της απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς μπορεί να αποδειχθεί επωφελής ή έστω μη βλαπτική για τον εργαζόμενοι. Οι πολέμιοι διατείνονται, αντιθέτως, ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να γίνουν υποχείρια των εργοδοτών. Και υπάρχουν και εκείνοι που απαντούν ότι αυτό σε κάποιο βαθμό ίσχυε και πριν τον νόμο, χωρίς να φωνάζουν και πολλοί όσοι ενοχλούνται από τους εκβιασμούς στον εργασιακό χώρο.

ΟΙ ΝΟΜΟΙ για την απασχόληση δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία εάν οι εργοδότες δεν τους τηρούν, οι υπάλληλοι δεν μιλούν και το κράτος δεν ελέγχει. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η πολιτεία επέδειξε ελαστικότητα σε ευαίσθητους τομείς, προκειμένου να περισωθεί η απασχόληση κατά το δυνατόν.

ΤΩΡΑ γυρίζουμε σελίδα. Καθιερώνοντας «ανεξάρτητη αρχή» για την εποπτεία των όρων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ηθική και πολιτική ευθύνη να κάνει ουσιαστική δουλειά. Σήμερα είναι ευκολότερο από το παρελθόν να διακριβώσει κανείς την πραγματικότητα στην αγορά. Εάν αυτό εφαρμοστεί και ο νέος νόμος προστατευθεί, σύντομα θα διαπιστώσουμε στην πράξη εάν είχαν δίκιοι οι επικριτές του ή υπερασπιστές του, έστω και αν οι πρώτοι θα δαιμονολογούσαν έτσι κι αλλιώς, όπως κάνουν σε ό,τι και αν κάνει η κυβέρνηση.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΩΣ ΣΤΑΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ μέρος εκπαιδευτικών δεν βαθμολόγησαν αχαιούς μαθητές για την ανταπόκριση και την επίδοσή τους στη διδασκαλία που έγινε εξ αποστάσεως.

ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ περιπτώσεις μπορεί είναι δικαιολογημένο. Αλλά υπήρξαν και οι περιπτώσεις που η επιλογή αυτή συνδέεται με έναν επίμονο και αντιπαραγωγικό αρνητισμό που εκδήλωσε ο εκπαιδευτικός κλάδος κατά το διάστημα της πανδημίας, παραβλέποντας ότι ήταν μια συνθήκη πολεμικών προδιαγραφών που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με «τέλειες αποφάσεις» παρά μόνο με εμβαλωματικές λύσεις.

ΑΥΤΟ δεν ήταν το καλό πρόσωπο του δημόσιου τομέα. Ευτυχώς μας έδειξε κι άλλο, καλό.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ