Οι πολλές όψεις της Ελληνικής Επανάστασης

Οι πολλές όψεις της Ελληνικής Επανάστασης

«Οψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» είναι ο τίτλος του διαδικτυακού επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων απο το ξέσπασμα της Επανάστασης, η οποία σηματοδότησε την απόκτηση της ελευθερίας ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού έθνους και οδήγησε στη γέννηση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι: Η διερεύνηση του ιδεολογικού, πολιτικού, πολιτισμικού, κοινωνικού και γλωσσικού πλαισίου μέσα στο οποίο έλαβε χώρα η εμπόλεμη δράση, και η μεταγενέστερη θεώρηση των χρόνων του αγώνα στη λογοτεχνική παραγωγή και στην εκπαιδευτική πράξη.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά από 15 έως 17 Οκτωβρίου.  Γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική. Κάθε ανακοίνωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα οι θεματικοί άξονες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι οι εξής:

Α. Ελληνική Επανάσταση και Διαφωτισμός: Ιδεολογικά ρεύματα, Ευρωπαϊκός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός, βαλκανικά εθνικά κινήματα, φιλελληνισμός, πολιτική σκέψη, τύπος.

Β. Ελληνική Επανάσταση: Πηγή έμπνευσης στη Λογοτεχνία. Λογοτεχνική παραγωγή πριν και μετά την επανάσταση, μεταγενέστερα λογοτεχνικά έργα με θέμα την επανάσταση.

Γ. Ελληνική Επανάσταση και Γλώσσα: Ενδογλωσσική ποικιλία, πολυγλωσσία, διάλεκτοι και κοινή, γλωσσική επαφή, γραμματικές/λεξικά του πρώτου μισού του 19ου αιώνα.

Δ. Ελληνική Επανάσταση και Εκπαίδευση: Η Ελληνική Επανάσταση στα σχολικά εγχειρίδια, η διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης σε σχολεία της ομογένειας, καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις.

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Την τιμητική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι Αθανάσιος Στεφανόπουλος, πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» και ο Χρήστος Μπούρας, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι η Αγγελική Ράλλη –  Πανεπιστήμιο Πατρών, Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», ενώ τα μέλη της είναι οι εξής: Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου, Χαρά Αντωνοπούλου, Ελένη Γκοτσοπούλου, Σοφία Κασβίκη, Ελένη Φωτιάδου και Νέμη Φελώνη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Περιοχής Πατρών, Βασιλεία Αλεξέλλη από το Πανεπιστήμιο Πατρών και Ουρανία Γιαχαλή, Νίκος Μπακρώζης και Νικόλα Στόλα από την Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς. Την τεχνική υποστήριξη του συνεδρίου έχει η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς.

Οσον αφορά στην επιστημονική επιτροπή και εκεί πρόεδρος είναι η Αγγελική Ράλλη, ενώ μέλη είναι οι: Στέση Αθήνη – Πανεπιστήμιο Πατρών, Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου – Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών, Ρέα Δελβερούδη – Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σοφία Κασβίκη – Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών,  Γεωργία Κατσούδα – Κέντρο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων, Ακαδημία Αθηνών, Τασούλα Καραγεωργίου – Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, Δήμητρα Μελισσαροπούλου – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μαρία Μανταμαδιώτου – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αντώνιος Μαστραπάς – Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, Χρήστος Μεράντζας – Πανεπιστήμιο Πατρών, Σήφης Μπουζάκης – Πανεπιστήμιο Πατρών και Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου – τ. σχολική σύμβουλος φιλολόγων Αχαΐας.

ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα μιλήσουν, ανά θεματικό άξονα οι εξής:

Α. Ελληνική Επανάσταση και Διαφωτισμός

Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών): «1821, Από την προνεωτερική στην νεωτερική εποχή»

Σάκης Γκέκας (York University, Canada): «Ο ρόλος των Ιονίων Νήσων στην Επανάσταση του 1821»

Τudor Dinu      (Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου): «Αναπαριστώντας το δρομολόγιο του Αλέξανδρου Υψηλάντη και των άλλων Ελλήνων επαναστατών στις Παρίστριες Ηγεμονίες»

Αλέξανδρος Kιτροέφ (Haverford College, USA): «Αμερικανοί φιλέλληνες και Ελληνική Επανάσταση»

Μαρία Μανταμαδιώτου (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Οι νεωτερικές ιδέες στο ανατολικό Αιγαίο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης: Η Δωδεκάχορδος κιθάρα του Σταυράκη Αναγνώστη»

Χρήστος Μεράντζας (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Ο απόηχος τoυ χορού του Ζαλόγγουστην περιηγητική, ιστορική, θεατρική  και ποιητική παραγωγή των Γάλλων και Αγγλων φιλελλήνων του α’ μισού του 19ου αιώνα»

Παναγιώτης Μιχαηλάρης (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών): «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ανάμεσα στον θρύλο και τη δράση»

Eιρήνη Σαρίογλου (Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών): «Θ. Κολοκοτρώνης: …Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς…»

Χρήστος Τερέζης (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Τα συνταγματικά κείμενα της Επαναστάσεως του 1821 υπό την οπτική της πολιτικής θεωρίας».

Β. Ελληνική Επανάσταση: Πηγή έμπνευσης στη Λογοτεχνία

Στέση Αθήνη (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Ποίηση και Επανάσταση»

Jacques Bouchard (Université de Montréal, Canada): «Πρώιμος νεοελληνικός διαφωτισμός»

Αννα Κατσιγιάννη (Πανεπιστήμιο Πατρών) και  Ιωάννα Ναούμ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης): «Ο Καραϊσκάκης στο έργο του Παλαμά»

Γιάννης Παπαθεοδώρου (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Κοραής και διαφωτισμός».

Γ. Ελληνική Επανάσταση και Γλώσσα

Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Η Ελληνική στα Απομνημονεύματα των Αγωνιστών του 1821: σημασιολογικές επισημάνσεις»

Ρέα Δελβερούδη (Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Γραμματικές της Νεοελληνικής απόΕυρωπαίους συγγραφείς τη δεκαετία του 1820»

Μαρία Καμηλάκη (Βιβλιοθήκη της Βουλής) και Γεωργία Κατσούδα (Κέντρο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων, Ακαδημία Αθηνών): «Οψεις των λέξεων ταμπού στη γλώσσα των Αγωνιστών του 1821»

Ελένη Καραντζόλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Γλώσσες και γλωσσικά ρεπερτόρια στα χρόνια της Επανάστασης»

Ιώ Μανωλέσσου (Κέντρο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων, Ακαδημία Αθηνών): «Γλωσσική έρευνα μέσα από τα λεξικά των χρόνων της Επανάστασης»

Νίκος Παντελίδης (Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Η διαλεκτική ποικιλία στη γλώσσα των αγωνιστών του 1821»

Γιώργος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών): «Νεοελληνικές διάλεκτοι και Κοινή τις δεκαετίες πριν και μετά το 1821»

Παναγιώτης Παππάς (Simon Fraser University, Canada): «Ελληνική γλώσσα και κοινωνία στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα».

Δ. Ελληνική Επανάσταση και Εκπαίδευση

Χάρης Αθανασιάδης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): «Επικές μάχες καιπαραδειγματικοί ήρωες. Το Εικοσιένα στη σχολική και τη δημόσια ιστορία»

Σήφης Μπουζάκης (Πανεπιστήμιο Πατρών): «Από τα γράμματα στ’ άρματα: Νεοελληνικός διαφωτισμός και σχολική εκπαίδευση από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους (1830)»

Ισίδωρος Ζουργός (λογοτέχνης – εκπαιδευτικός): «Αξιοποίηση του ιστορικού υλικούστη μυθιστορηματική μυθοπλασία. Η καταγραφή μιας εμπειρίας».

* Σημειώνεται πως στο συνέδριο θα γίνουν δεκτές επιστημονικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση περιλήψεων 300-400 λέξεων (εκτός βιβλιογραφίας) σε έναν από τους τέσσερις θεματικούς άξονες του συνεδρίου. Η προθεσμία υποβολής είναι η 30ή Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη σελίδα της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», όπου μπορεί παράλληλα να εγγραφθεί στο συνέδριο και να υποβάλει την περίληψή του.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ