ΟΗΕ: Η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει τις εκτελέσεις διαδηλωτών, δηλώνουν τα μέλη διερευνητικής αποστολής
Πολλοί άνθρωποι απαγχονίστηκαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, για την Μαχσά Αμινί
Τα μέλη διερευνητικής αποστολής, που συστήθηκε με εντολή των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσαν σήμερα τις ιρανικές Aρχές να σταματήσουν να εκτελούν ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα πέρυσι.
Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία Ηθών της χώρας προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν εδώ και δεκαετίες οι θρησκευτικοί του ηγέτες.
Έκτοτε, πολλοί άνθρωποι απαγχονίστηκαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, για την υποκίνηση των οποίων οι ηγέτες του Ιράν κατηγόρησαν του δυτικούς εχθρούς της χώρας.
Οργή του κόσμου μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις πολιτών που έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σχετικά με τις διαδηλώσεις και επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας να έχουμε πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αποφάσεις που αφορούν το καθένα από τα πρόσωπα αυτά», δήλωσε η Σάρα Χοσέιν, επικεφαλής της Διερευνητικής Αποστολής στο Ιράν, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Τα μέλη της αποστολής ζήτησαν επίσης την «απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται ειρηνικά και επειδή αναφέρθηκαν στις διαδηλώσεις».
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Σαλμονέλα: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;
«Κινούμενοι κίνδυνοι»: Απολυμένο στέλεχος της Tesla καταγγέλλει τα robotaxis
Στη Κάρυστο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον
Το μοιραίο λάθος που κάνουμε με το καρπούζι και χαλάει αμέσως: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό
OpenAI: Ο rogue agent παραβίασε και άλλες υπηρεσίες
Τα παιδιά της Κατασκήνωσης σε Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο Πάτρας ΦΩΤΟ
«Σιωπηλός δολοφόνος» η χοληστερίνη: Η απλή αλλαγή που τη μειώνει δραστικά χωρίς φάρμακα
Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Γέφυρα Πολιτισμού» Άρτας ΦΩΤΟ
