Οικονόμου: Εντάξεις 89 έργων 162,6 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Στην ένταξη νέων έργων ύψους 162,6 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οικονόμου

«Με σχέδιο ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν θέσει οι Δήμοι & οι Περιφέρειες της χώρας προχωράμε σε νέες εντάξεις 89 έργων ύψους 162,6 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επισημαίνει πως πρόκειται για «έργα που συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 89 έργα, συνολικού ύψους 162,6 εκατ. ευρώ, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, εντάσσονται πράξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων:

Στην Πρόσκληση υποδομών ύδρευσης εντάσσονται 8 έργα με ποσό χρηματοδότησης 172.000 €. Πρόκειται για σημαντικά έργα όπως η «Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Δ.Ε. Καρπάθου δήμου Καρπάθου» ύψους 7,3 εκατ €, η «Βελτίωση υποδομών ύδρευσης δήμου Δέλτα – Φάση Β’», ύψους 4,5 εκατ €, η «Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης της ΔΕΥΑ Δήμου Κω», ύψους 5 εκατ € και η «Προμήθεια ψηφιακών υδρομετρητών, έλεγχος διαρροών και αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Έδεσσας», ύψους 4,6 εκατ €.

Στην Πρόσκληση διαχείρισης αστικών λυμάτων εντάσσονται 5 έργα με ποσό χρηματοδότησης 685.000 €. Μεταξύ αυτών, έργα διαχείρισης λυμάτων για την βιώσιμη ανάπτυξη νησιών όπως η Νίσυρος (2 εκ €), η Φολέγανδρος (3,7 εκ €) και η Ελαφόνησος (4 εκ €).

Δεκατρία (13) σημαντικά έργα στην Πρόσκληση ΑΤ05, συνολικού ποσού χρηματοδότησης 443.000 € για τη βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Δήμων της χώρας, όπως του δήμου Γόρτυνας, του δήμου Τρικκαίων, του δήμου Καρδίτσας, του δήμου Ερμιονίδας, του δήμου Πύργου, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, του δήμου Κιλκίς, του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, του δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας και του δήμου Σικίνου.

Στην Πρόσκληση Ατ06 «Αστική Αναζωογόνηση» εντάσσονται 6 έργα, ύψους 260.000 € συνολικά. Ενδεικτικά αναφέρονται: το έργο «Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης Περιφέρειας Κρήτης», 22,5 εκ €, που αφορά σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ολιστικών αστικών αναπλάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για παρεμβάσεις στα γεωγραφικά όρια των δήμων Μαλεβιζίου (Π.Ε. Ηρακλείου), Αρχανών – Αστερουσίων, (Π.Ε. Ηρακλείου), Ανωγείων (Π.Ε. Ρεθύμνης), Αποκορώνου (Π.Ε. Χανίων), Πλατανιά (Π.Ε. Χανίων) και Φαιστού (Π.Ε. Ηρακλείου). Μια εξίσου σημαντική παρέμβαση στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας με το έργο «Αστική αναζωογόνηση δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας», ύψους 8.850.000 €. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική, βιοκλιματική αναβάθμιση των περιοχών επέμβασης προκειμένου να επέλθει ουσιώδης μεταβολή των χώρων με νέες χρήσεις (πχ δίκτυα ποδηλατόδρομων) που εξυπηρετούν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, με σεβασμό στην προσβασιμότητα όλων, αλλά και επιτυχή αντιμετώπιση φαινομένων χωρικής ασυνέχειας στις ως άνω περιοχές.

Συνεχίζονται οι εντάξεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σχολικών υποδομών, όπως του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Γιαννιτσών δήμου Πέλλας (10,0 εκ €), του δήμου Ερέτριας (2,6 εκ €), του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (3,7 εκ €).

Στην Πρόσκληση ΑΤ08 «Smart cities» εντάσσονται 6 πράξεις, ύψους 854.722 € συνολικά. Ενδεικτικά αναφέρονται έργα στον δήμο Παλλήνης, στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, στον δήμο Πεντέλης και στον δήμο Μεγαλόπολης. Σημαντική και η παρέμβαση με τίτλο «Ψηφιακή έξυπνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αγροδιατροφικός χάρτης» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ύψους 1.352.000 €. Πρόκειται για έργα θα διευκολύνουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προβλήματα και διαδικασίες της δημόσιας λειτουργίας καθώς θα παρέχουν στήριξη στις διοικητικές διαδικασίες, θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα των υπηρεσιών και θα αυξήσουν την εσωτερική αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των στελεχών των δικαιούχων.

Συνεχίζονται και οι δράσεις προσεισμικού ελέγχου των δήμων της χώρας με την ένταξη 17 αιτήσεων χρηματοδότησης, συνολικού ποσού χρηματοδότησης 1,4 εκατ €, σε πρώτη φάση για τη διενέργεια ελέγχων Α’ και Β’ βαθμού σε δημοτικά κτίρια και σχολικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, στην πρόσκληση δράσεων ηλεκτροκίνησης στους δήμους εντάσσονται έξι προτάσεις δικαιούχων, ύψους 874.000 €.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σχετικά: «Συνεχίζουμε τις εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ανταποκρινόμενοι – με σχέδιο και ταχύτητα – στις ανάγκες που έχουν θέσει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας για τις τοπικές κοινωνίες. Χάρη στην διεύρυνση του χρηματοδοτικού φακέλου που πραγματοποιήσαμε, την άοκνη προσπάθεια των στελεχών της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τη σταθερή βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για έργα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, βελτιώνουν στην πράξη την ποιότητα ζωής των πολιτών, μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα».