Οινοπνευματοποιία Β.Γ. Σπηλιόπουλος ΑΒΕΕ: Μια ακόμα εμβληματική βιομηχανία της Αχαΐας άλλαξε χέρια

Στον επιχειρηματικό όμιλο Χανδρή πωλήθηκε η πατρινή οινοπνευματοποιία Β.Γ. Σπηλιόπουλος Α.Β.Ε.Ε.

Οινοπνευματοποιία Β.Γ. Σπηλιόπουλος ΑΒΕΕ: Μια ακόμα εμβληματική βιομηχανία της Αχαΐας άλλαξε χέρια Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, δισέγγονος του ιδρυτού της βιομηχανίας, είχε αναλάβει τα τελευταία χρόνια τα ηνία της εταιρείας

Μια ακόμα εμβληματική βιομηχανία της Αχαΐας άλλαξε χέρια. Πρόκειται για την πατρινή οινοπνευματοποιία Β.Γ. Σπηλιόπουλος Α.Β.Ε.Ε. η οποία πέρασε εδώ και κάποιους μήνες στην ιδιοκτησία του επιχειρηματικού ομίλου Χανδρή.

Η πατρινή οινοπνευματοποιία, όπως έγραψε στο Facebook ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ανδρέας Βρης, πωλήθηκε στις αρχές του χρόνου στον γνωστό επιχειρηματικό όμιλο έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέχεια σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης που επικυρώθηκε το καλοκαίρι του 2021 από το Πρωτοδικείο Πατρών.

Η οινοπνευματοποιία Β.Γ. Σπηλιόπουλος Α.Β.Ε.Ε. μετά από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύχρονη ιστορία της, ενώ πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι το εργοστάσιο λειτουργεί χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή, πλην της αλλαγής ιδιοκτησίας.

Η ΒΓΣ ιδρύθηκε το 1895 από τον Βασίλειο Σπηλιόπουλο ο οποίος εγκατέστησε μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκόολης (καθαρό οινόπνευμα) με πρώτη ύλη τα περισσεύματα σταφίδας και το στεμφυλόπνευμα των αμπελουργών.

Στη δεκαετία του ’30 η βιομηχανία πέρασε στα χέρια των τεσσάρων υιών του Β. Σπηλιόπουλου και ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος έγινε διευθύνων σύμβουλος. Η βιομηχανία κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σταμάτησε τις δραστηριότητές της και από το 1946 ξεκίνησε και πάλι τη μεταπολεμική δραστηριότητά της.

Το 1946 η εταιρεία ξεκίνησε πάλι τη μεταπολεμική δραστηριότητά της με μια σειρά επενδύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας.

Το 1958 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία και ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Το 1962 η εταιρεία καταλαμβάνει μερίδιο της τάξεως του 10% της εγχώριας αγοράς οινοπνεύματος και λίγα χρόνια μετά, διευρύνει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή οίνων και χυμού σταφυλής.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ 

Το 1980 ο Βασίλειος Σπηλιόπουλος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος τις περιόδους 1997-2000 και 2003- 2006.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η εταιρεία υλοποίησε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, μπαίνοντας στην παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων όπως τη μαυροδάφνη NYX, ενώ ο γιός του και δισέγγονος του ιδρυτού της βιομηχανίας Γιώργος Σπηλιόπουλος, ανέλαβε τα τελευταία χρόνια καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου.

Η εταιρεία εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων της και προσαρμόζοντας την παραγωγή της ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής.

Σήμερα η βιομηχανία εξακολουθεί να λειτουργεί με έδρα και εγκαταστάσεις στην Ακτή Δυμαίων 87, παράγει οινόπνευμα καθαρό και φωτιστικό καθώς και ποτά όπως ούζο, βότκα, μπράντυ και άλλα συναφή προϊόντα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αχαΐα – Τραγωδία στη Βαλμαντούρα: Η Θεώνη Παντελή είναι η 59χρονη που καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Πάτρα - ΕΡΑ Δασυλλίου: Οι ραδιοθάλαμοι μετατρέπονται σε μουσείο - ΦΩΤΟ
Πάτρα: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου για την απελευθέρωση της πόλης - Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών ΦΩΤΟ
Πάτρα: Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο θέλει ρεκτιφιέ - Επικίνδυνη αποστολή σε 50 μέτρα ύψος!