«Ολα θα έπρεπε να γίνονται για τις γυναίκες, ως «ευχαριστώ» για την ύπαρξή τους»

Της Μαριάννας Σταματιάδου, Ιατρός παθολόγος – πρώην αντιδήμαρχος – μέλος ΔΣ – πρόεδρος «Φίλων» ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ντυμένες στα λευκά ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στις μέρες μας, όμως, έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι τωρινοί στόχοι, οι οποίοι πρόκειται να έχουν την ίδια θεματολογία μέχρι το 2030, έχουν στόχους: Τη διείσδυση των γυναικών, ως ένας πυρήνας, στην παγκόσμια οικονομία και την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από το μισθολογικό χάσμα, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά στη γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα. Τόσες πολλές γυναίκες, τόσο διαφορετικά μαγικές. Γυναίκες που υποφέρουν τα δεινά του «ανίσχυρου φύλου», αυτής της σεξιστικής απάτης η οποία δεν ισχύει. Αν και όλα θα έπρεπε να γίνονται για τις γυναίκες, ως «ευχαριστώ» για την ύπαρξή τους.

Η γυναίκα στην Τέχνη, στα Γράμματα, στη σκέψη, στη Φιλοσοφία, στο σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμιο, η γυναίκα παλεύει παντού και στην πολιτική.
Τιμή, όμως, σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, τιμή στα πλάσματα που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας.

Οχι μόνο μια Παγκόσμια Ημέρα, αλλά κάθε ημέρα αξίζει δόξα σε αυτό το θαύμα που λέγεται γυναίκα, η οποία ζει σ’ έναν κόσμο με ακραίο σωβινισμό, σ’ έναν κόσμο αντρών…

Ο Τζέιμς Μπράουν τραγούδησε «Αυτός είναι ο κόσμος των ανδρών, αλλά δεν θα ήταν τίποτα, τίποτα δίχως μια γυναίκα, ένα κορίτσι…».

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράψει: «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα».

Η Μέριλιν Μονρόε  είπε: «Είμαι καλή, αλλά δεν είμαι άγγελος. Αμαρταίνω, αλλά δεν είμαι ο διάβολος. Είμαι απλά ένα μικρό κορίτσι σ’ έναν μεγάλο κόσμο, που ψάχνει να βρει κάποιον ν’ αγαπήσει»…

Ο Εριχ Φρομ (Γερμανός ψυχαναλυτής): «Οι γυναίκες είναι ίσες γιατί δεν είναι διαφορετικές».

Ο Λαμαρτίνος (Γάλλος ποιητής και φιλέλληνας): «Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων».

Η Ann Gloag (Βρετανίδα επιχειρηματίας): «Μια γυναίκα στον κόσμο των επιχειρήσεων πρέπει να φέρεται σαν κυρία, να ενεργεί σαν άνδρας και να δουλεύει σαν σκυλί».

Ο Φρανσουα Τρυφώ (Γάλλος σκηνοθέτης): «Καμία γυναίκα δεν είναι ίδια. Κάθε μια έχει κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο».

Η Αμπιγκεϊλ Ανταμς (Αμερικανίδα πολιτικός):«Αν θέλουμε να έχουμε ήρωες πολιτικούς και φιλοσόφους πρέπει να αποκτήσουμε μορφωμένες γυναίκες».

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεχωρίζει, γιατί έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες για την ανεξαρτησία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Δυστυχώς όμως το γυναικείο φύλο χρειάζεται να δίνει μάχες ακόμα για τα αυτονόητα, σε πολλές χώρες του κόσμου.

Χρόνια πολλά στις γυναίκες όλου του κόσμου και ας έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τους αγώνες τους, ας είναι όλοι στο πλευρό τους.
Να κατορθώσουν να γκρεμίσουν τη «γυάλινη οροφή» που δεν τους επιτρέπει να φτάσουν σε ηγετικές θέσεις στον επιστημονικό, πανεπιστημιακό και επαγγελματικό τομέα.

Η ζωή είναι Γυναίκα.

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ