Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ποιος θα πληρώσει τη διακοπή;

Τι προβλέπεται από τους κανονισμούς, γιατί πλέον όλα θα κριθούν στις δικαστικές αίθουσες. Όλα έγιναν στην ισοφάριση στην  (1-1 στο 51΄) τωμ «ερυθρόλευκων»  όταν ο Χουάνκαρ έπεσε κάτω την ώρα που έκανε προθέρμανση, από κροτίδα που έπεσε κοντά με τους ανθρώπους και των δύο ομάδων να τρέχουν προς το πλευρό του.

Ολυμπιακός

Το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League 1, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Διεκόπη στην ισοφάριση (1-1 στο 51΄) του Ολυμπιακού όταν ο Χουάνκαρ έπεσε κάτω την ώρα που έκανε προθέρμανση, από κροτίδα που έπεσε κοντά με τους ανθρώπους και των δύο ομάδων να τρέχουν προς το πλευρό του.

Ακολούθως ο παίκτης του τριφυλλιού μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου με φορείο, ενώ αποχώρησαν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού και οι «πράσινοι» δεν επέστρεψαν ποτέ!

Μετά από περίπου μία ώρα, οι παίκτες του Ολυμπιακού βγήκαν για να κάνουν προθέρμανση, ωστόσο οι αντίστοιχοι του Παναθηναϊκού δεν βγήκαν ποτέ, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην επανεκκινήσει. Πλέον η τύχη του αγώνα θα κριθεί από την αθλητική δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, εκτός των γραμμών του γηπέδου, οι δύο ομάδες τοποθετήθηκαν για όσα συνέβησαν στα αποδυτήρια. Ο Ολυμπιακός, όπως μετέδωσε η Cosmote TV, υποστήριξε ότι “δεν έπεσε κάτι στην αντίληψη του διαιτητή και γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί το ματς, αν ο Παναθηναϊκός εμμένει να μην βγει είναι θέμα δικό του”.

Ο Παναθηναϊκός, ξανά όπως μετέδωσε το συνδρομητικό κανάλι, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “ο γιατρός του αγώνα άλλαξε την αρχική διάγνωση για τον Χουάνκαρ”. Πρόσθεσε δε ότι “τη θέλουμε εγγράφως για να κινηθούμε εναντίον του”.

Πλέον στις δικαστικές αίθουσες θα κριθεί τι πρόκειται να γίνει και ποιος θα πληρώσει για τη διακοπή. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα όσα γραφτούν στο Φύλλο Αγώνα.ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Άρθρο 21: Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα από ΚΑΠ

3 ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές: α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.

γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.

δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.

Δείτε τι προβλέπει ο ΚΑΠ σε περίπτωση που μια ομάδα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο με δική της υπαιτιότητα, χωρίς να έχει διακοπεί ο αγώνας με απόφαση του διαιτητή του αγώνα.
Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο ΚΑΠ στο άρθρο 21, παρ. 3.:

Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας εκ των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας (ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και της ίδιας) και τιμωρείται όπως προβλέπεται
κατωτέρω.

Ι. Οι λόγοι για τους οποίους μια ομάδα θεωρείται υπαίτια για την ματαίωση αγώνα ενδεικτικά είναι:

α) Παρουσίαση στον αγωνιστικό χώρο μετά την καθορισμένη, από τη διοργανώτρια ώρα έναρξης του αγώνα, εκτός εάν αλλάξει η ώρα έναρξης του αγώνα λόγω καθυστερημένης άφιξης της ομάδας για λόγους ανωτέρας βίας. Οι ομάδες υποχρεούνται να είναι στη διάθεση του διαιτητή – έτοιμες για τη διεξαγωγή του αγώνα -πέντε (5) λεπτά πριν από την έναρξή του. Εκτός του παραπάνω, λόγοι καθυστέρησης έναρξης αγώνα για τους οποίους θεωρείται υπαίτια ομάδα είναι η μη έγκαιρη προσκόμιση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας για τα ερασιτεχνικά σωματεία ή της λίστας των ποδοσφαιριστών για τα επαγγελματικά σωματεία ή των καρτών υγείας των διαγωνιζομένων
ποδοσφαιριστών και του δελτίου πιστοποίησης προπονητή (ή προπονητών) που πρέπει να παραδοθούν στο διαιτητή μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν από την έναρξη αγώνα, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος λόγος, εκτός αυτών που συνιστούν ανωτέρα βία.

β) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιβάλλουν στην γηπεδούχο ομάδα οι διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος Κανονισμού για την ύπαρξη γιατρού αγώνα και απινιδωτή και επίσης να υπάρχουν στην διάθεση του διαιτητή μπάλες σύμφωνες με τις επίσημες προδιαγραφές.

γ) Μη τήρηση της υποχρέωσης για την έκδοση της άδειας τέλεσης του αγώνα από τη γηπεδούχο ομάδα.

δ) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιτάσσουν για την ομάδα που είναι γηπεδούχος οι διατάξεις του άρθρου 9, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που οι ομάδες είναι τυπικά γηπεδούχες (π.χ. Τελικός Κυπέλλου, μονός αγώνας μπαράζ σε ουδέτερη έδρα).

ε) Μη καταβολή της αμοιβής των διαιτητών για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

στ) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που τούτο αναφέρεται ειδικά στον παρόντα κανονισμό ως κύρωση.

ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές:

α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.

β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.

γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.

δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.