«Ωρα μηδέν» για το νέο Εργασιακό – Τα μέτρα και τα ζητήματα

Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Με κεντρικό σύνθημα «Δύναμη στον Εργαζόμενο» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μια ιδεολογική μάχη και να υπερασπιστεί τις διατάξεις που θα φέρει προς ψήφιση έως το τέλος του μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στα social media τόνισε ότι «το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Αυτός είναι και ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης που ήδη κατηγορεί την κυβέρνηση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που αφορούν το ωράριο εργασίας, τις άδειες των γονέων, τις υπερωρίες, την Κυριακάτικη εργασία και το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τις τρεις αρχές που διέπουν τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση:

1ον Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους στα κεραμίδια

2ον Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να έρχεται με τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα οφέλη της ανάπτυξης και

3ον Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές

Αναλυτικά το εργασιακό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκης θα προβλέπει τα ακόλουθα:

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΝΕΝΟΥΣ

> Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και 15ήμερο λουκέτο θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που δεν θα την εφαρμόσουν.

> Συνίσταται η επιθεώρηση εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

> Υγεία και ασφάλιση της εργασίας.

> Προστίθεται η βία στις συμπεριφορές που τιμωρούνται στην εργασία.

> Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, άδεια πατρότητας 14 μέρες.

> Για την τηλεργασία το νομοσχέδιο προβλέπει δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου, να απέχει δηλαδή από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό και ψηφιακό τρόπο. Οι τηλεργαζομένοι, επίσης, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

> Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης.

. Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες (wolt κ.λπ.).

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

>Ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το ελαστικό 8ωρο προβλέπει απασχόληση έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας.

Το ελαστικό 8ωρο θα εφαρμόζεται μόνο κατόπιν αιτήματος του ίδιου του εργαζόμενου έπειτα από έγγραφη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης για το λόγο ότι ο εργαζόμενος αρνήθηκε πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης.

> Το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες δουλειά αντί για 6 ώρες (15 -30 λεπτά).

> Προβλέπεται αύξηση των υπερωρίων σε 150 ετησίως και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους. Αυξάνονται οι αμοιβές για υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες (καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο 120% αντί για 80%).

> Για τις Κυριακές, προστίθενται στις εξαιρέσεις που επιτρέπεται ήδη να λειτουργούν 6 επιπλέον κλάδοι.

> Για την προστασία από τις απολύσεις, παραμένουν όλες οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας και διευρύνεται η σχετική λίστα.

 Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΕΛΗ