Ως και 50% των φόρων του έτους έχουν ήδη εξοφληθεί από τους πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών,  σε μεγάλο ποσοστό έσοδα προέρχονται από την συνεπή πληρωμή άμεσων φόρων εκ μέρους των φορολογουμένων.

Ως και 50% των φόρων του έτους έχουν ήδη εξοφληθεί από τους πολίτες

Οι φορολογούμενοι πολίτες παρατηρείται πως – πάνω στο αποκορύφωμα της κρίσης ακρίβειας – προχωρούν σε πληρωμές των φόρων τους, συμβάλλοντας στην «υπερείσπραξη» κρατικών εσόδων από τα οποία η κυβέρνηση αντλεί πόρους για να προχωρά σε φοροελαφρύνσεις, να δίνει επιδοτήσεις και άλλα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι «υπερπτήσεις» των κρατικών εσόδων (κατά 875 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο) δεν οφείλονται μόνον σε αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ και έμμεσους φόρους λόγω ανατιμήσεων, αλλά προέρχονται από την συνεπή πληρωμή άμεσων φόρων εκ μέρους των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

· για τρέχοντες φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων που η διορία πληρωμής α΄δόσεως λήγει στις 29 Ιουλίου: με τα ως τώρα εκκαθαριστικά έχουν βεβαιωθεί για πληρωμή πρόσθετοι φόροι 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα όμως έχουν ήδη πληρωθεί 523 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή πριν λήξει η 1η από τις 8 μηνιαίες δόσεις, οι πολίτες εξόφλησαν ήδη το 30% από τους φόρους της χρονιάς!

· για φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων: η βεβαίωση φόρου ως τώρα δείχνει 1,275 δισ και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αποπληρώσει τα 188 εκατ. ευρώ. Εξόφλησαν δηλαδή το 15% των οφειλών τους, πριν καν λήξει η υποβολή δηλώσεων.

· στον ΕΝΦΙΑ: η βεβαίωση εφέτος ανήλθε είναι 2,265 δισ ευρώ και η είσπραξη έχει φτάσει ήδη στα 1,077 δισ. ευρώ. Παρά τις 10 δόσεις, ήδη το 50% του ΕΝΦΙΑ έχει πληρωθεί και εισπραχθεί.

· για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές: από συνόλου οφειλών 2,9 δισ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες 210.170 ΑΦΜ πλήρωσαν 241 εκατομμύρια.

Από τα ΑΦΜ αυτά, 71.590 επιχειρήσεις (ή περίπου 1 στις 3) έχουν προπληρώσει εφάπαξ το σύνολο των οφειλών από Επιστρεπτέες και πέτυχαν έκπτωση 15%, διαγράφοντας συνολικά οφειλές 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι περισσότεροι εξ αυτών (55.000 ΑΦΜ) διέγραψαν ποσά μικρής αξίας, για βεβαιώσεις περίπου 100 μέχρι 500 ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και τουλάχιστον 5 ΑΦΜ με μεγάλες οφειλές ύψους 200.000- 300.000 ευρώ που πλήρωσαν με 15% έκπτωση.

«Συνεπώς έχουμε μία ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων» όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές ενώ παράλληλα «δεν διαφαίνεται σημαντική εκροή καταθέσεων». Και συμπλήρωναν: «δεν μηδενίζουμε τις δυσκολίες, τουναντίον με αυτή την άσκηση που κάνουμε αποδεικνύουμε ότι θέλουμε να δούμε τις δυσκολίες και όχι να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή πτώση στον πληθωρισμό - Στο 11,6% τον Ιούλιο
Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2022: Ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ)
Τουρισμός για Όλους: Ποιοι θα λάβουν νέο νoucher 150 ευρώ - Έρχεται νέα κλήρωση