Όταν το πρόσωπο μας «προδίδει»: Το κοκκίνισμα μπορεί να κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων

Η ακούσια αντίδραση που προκαλεί αμηχανία σε πολλούς μπορεί να εκλαμβάνεται ως σημάδι ειλικρίνειας και γνήσιου συναισθήματος – Ο μηχανισμός πίσω από το ξαφνικό κοκκίνισμα

Όταν το πρόσωπο μας «προδίδει»: Το κοκκίνισμα μπορεί να κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων

Ένα απρόσμενο σχόλιο, μια αμήχανη στιγμή, ένα λάθος μπροστά σε άλλους. Και πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, το πρόσωπο θερμαίνεται και κοκκινίζει, αποκαλύπτοντας ακριβώς εκείνο που ίσως θα προτιμούσαμε να κρύψουμε.

Το κοκκίνισμα είναι μια ακούσια σωματική αντίδραση, την οποία δύσκολα μπορούμε να προκαλέσουμε ή να σταματήσουμε συνειδητά. Κι όμως, αυτή ακριβώς η έλλειψη ελέγχου φαίνεται να του δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις: μπορεί να λειτουργεί ως ένα αυθεντικό κοινωνικό σήμα, που οι άλλοι συνδέουν με ειλικρίνεια, αμηχανία ή μεταμέλεια.

Η αντίδραση που δεν υπακούει στη θέλησή μας

Πίσω από το ξαφνικό κοκκίνισμα βρίσκεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν νιώθουμε πίεση, φόβο ή έντονη αμηχανία, απελευθερώνεται αδρεναλίνη, τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου διαστέλλονται και περισσότερο αίμα φτάνει κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Έτσι εμφανίζονται η χαρακτηριστική ερυθρότητα και η αίσθηση θερμότητας.

Η αντίδραση μπορεί να γίνει περισσότερο ή λιγότερο ορατή ανάλογα με τον τόνο του δέρματος, όμως δεν περιορίζεται στους ανθρώπους με ανοικτόχρωμη επιδερμίδα.

Και υπάρχει ένα παράδοξο: όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι κοκκινίζουμε και φοβόμαστε ότι το έχουν προσέξει οι γύρω μας, τόσο περισσότερο μπορεί να εντείνεται η αμηχανία και μαζί της το ίδιο το κοκκίνισμα.

Ένα δύσκολο να «πλαστογραφηθεί» κοινωνικό σήμα

Η καθηγήτρια Γνωστικής Νευροεπιστήμης Sophie Scott επισημαίνει ότι το κοκκίνισμα έχει μία ιδιαίτερη ιδιότητα: δύσκολα προσποιείται κανείς ότι κοκκινίζει. Ακριβώς επειδή δεν εμφανίζεται κατά παραγγελία, μπορεί να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους ως ένδειξη γνήσιου συναισθήματος.

Έτσι, ένας άνθρωπος που κοκκινίζει μετά από ένα ατυχές σχόλιο ή ένα λάθος μπορεί να δίνει, χωρίς να πει λέξη, το μήνυμα ότι έχει αντιληφθεί την κατάσταση και αισθάνεται αμηχανία ή μεταμέλεια.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το κοκκίνισμα αποτελεί απόδειξη ειλικρίνειας. Μπορεί, όμως, να επηρεάζει θετικά τον τρόπο με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, κάνοντάς μας να φαινόμαστε περισσότερο αυθεντικοί και αξιόπιστοι.

Η αμηχανία είναι συχνά μεγαλύτερη για εκείνον που κοκκινίζει

Όσοι έχουν την τάση να κοκκινίζουν εύκολα συχνά πιστεύουν ότι η αλλαγή στο πρόσωπό τους είναι πολύ πιο έντονη και εμφανής απ’ όσο πραγματικά είναι.

Έρευνες που επικαλείται το δημοσίευμα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που φοβούνται ιδιαίτερα το κοκκίνισμα δεν παρουσιάζουν αναγκαστικά εντονότερη αντίδραση από τους υπόλοιπους. Απλώς τείνουν να στρέφουν περισσότερη προσοχή σε αυτή και να της αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι γύρω μας είναι απασχολημένοι με τις δικές τους σκέψεις, με όσα πρόκειται να πουν ή με το πώς φαίνονται οι ίδιοι. Το «όλοι με κοιτούν» που αισθάνεται κάποιος όταν κοκκινίζει μπορεί, επομένως, να απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.

Το πρόσωπο που κοκκινίζει ίσως τελικά να μην «προδίδει» τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Μπορεί απλώς να εκπέμπει ένα από τα πιο δύσκολα να προσποιηθεί κανείς ανθρώπινα μηνύματα: ότι αυτό που συνέβη μας άγγιξε πραγματικά.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο