Ουκρανία: Διεθνές ειδικό δικαστήριο για τους τάφους στο Ιζιούμ ζητά η τσεχική προεδρία της ΕΕ

Τη δημιουργία ενός διεθνούς ειδικού δικαστηρίου μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων κοντά στο Ιζιούμ, ζήτησε σήμερα η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιζιούμ

Τη δημιουργία ενός διεθνούς ειδικού δικαστηρίου μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων κοντά στο Ιζιούμ, πόλη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και ανέκτησε το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες συνεχίζονται, ζήτησε σήμερα η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τον 21ο αιώνα, τέτοιες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού είναι αδιανόητες, αποτροπιαστικές», δήλωσε σήμερα μέσω του Twitter ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Καλώ για την ταχεία δημιουργία ενός διεθνούς ειδικού δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν χθες, Παρασκευή, λόγο για «450 πτώματα αμάχων που φέρουν ίχνη βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων» και είναι θαμμένα σε δάσος στην περιφέρεια του Ιζιούμ.

Ο ουκρανός επιτετραμμένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λούμπινετς είπε ότι «στα εδάφη που απελευθερώθηκαν βρέθηκαν πιθανόν περισσότεροι από 1.000 ουκρανοί πολίτες που έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια και φονευθεί» ενώ ο αρχηγός της ουκρανικής αστυνομίας Ιγκόρ Κλιμένκο έκανε λόγο για την ανακάλυψη 10 «θαλάμων βασανιστηρίων».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τα εγκλήματα ενός στρατού «βασανιστών».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop