Ουκρανία: Γερμανοί κοινοβουλευτικοί ζητούν από την ΕΕ πλήρες εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό, επεσήμαναν την Τρίτη οι επικεφαλής τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών της Γερμανίας έπειτα από επίσκεψή τους στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο Μίχαελ Ροτ, δήλωσε ότι η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα διότι θα πλήξει τη βασική πηγή εσόδων της Ρωσίας.

Η ΕΕ καταρτίζει προτάσεις για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ σε εξέλιξη είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν και προς το παρόν οι χώρες μέλη δεν έχουν συμφωνήσει κάτι τέτοιο. Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η χώρα του θα πάψει να εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους. Ήδη το Βερολίνο έχει περιορίσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Μόσχα, με τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου να μειώνονται στο 25% του συνόλου των εισαγωγών σε σχέση με 35% που ήταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ροτ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ορίζοντας παράλληλα μια μεταβατική περίοδο, όπως έκανε και με τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, οι οποίες θα ανασταλούν από τα μέσα Αυγούστου.

Τα σχόλια του Ροτ έγιναν μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία χθες μαζί με δύο άλλους επικεφαλής κοινοβουλευτικών επιτροπών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας.

«Μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες επειδή υπάρχουν και άλλοι πάροχοι», δήλωσε ο Άντον Χόφράιτερ, επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ εκτίμησε ότι η μεταβατική περίοδος που ορίστηκε για την αναστολή των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα είναι πολύ μεγάλη.

Ωστόσο δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι οι Γερμανοί ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενου εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Μόνο το 30% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να σταματήσει η χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το 57% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία για να αποφύγει τις ελλείψεις και την αύξηση τιμών. Μόνο το 24% συμφώνησε με τη δήλωση: «Μπορούμε να παγώσουμε για την ελευθερία».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments