Ουκρανία: Η λίστα του ΠΟΥ για τα φάρμακα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε τη λίστα του με φάρμακα που θα χρειαστούν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Η λίστα του ΠΟΥ για τα φάρμακα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε τον κατάλογο των φαρμάκων που πρέπει να αποθηκεύσουν τα κράτη για την περίπτωση «ακτινοβολίας ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης», λίγες ώρες αφότου η ΕΕ προειδοποίησε ότι η Ρωσία «βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση».

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εξέδωσε σήμερα σε νέα έκθεσή του οδηγίες για το πώς να επιβιώσει κανείς από μια πυρηνική καταστροφή, προειδοποιώντας για σκόπιμες χρήσεις ραδιενεργών υλικών με κακόβουλη πρόθεση.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε καθώς το φάσμα του πυρηνικού πολέμου πλανάται πάνω από τον κόσμο μετά την προμήθεια από τη Δύση υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για κατάφωρη πρόκληση και απείλησε με παγκόσμια καταστροφή ως απάντηση στη συμφωνία.

«Πολλές κυβερνήσεις σήμερα δεν είναι προετοιμασμένες για μια πυρηνική καταστροφή»
Η Δρ Μαρία Νέιρα, αναπληρώτρια βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πολλές κυβερνήσεις σήμερα δεν είναι προετοιμασμένες για μια πυρηνική καταστροφή.

Η ίδια δήλωσε: «Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν τις θεραπείες διαθέσιμες για όσους τις χρειάζονται – γρήγορα».

«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να είναι προετοιμασμένες να προστατεύουν την υγεία των πληθυσμών και να ανταποκρίνονται άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη έτοιμων προμηθειών σωτήριων φαρμάκων που θα μειώσουν τους κινδύνους και θα θεραπεύσουν τους τραυματισμούς από την ακτινοβολία».

Ο ΠΟΥ περιγράφει ότι ένα εθνικό απόθεμα περιλαμβάνει συνήθως ΜΑΠ, κιτ τραυμάτων, υγρά, αντιβιοτικά και παυσίπονα.

Ωστόσο, ο οργανισμός υγείας δήλωσε επίσης ότι: «Πολλές χώρες, ωστόσο, εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά στοιχεία της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας».

Μια λίστα για έκτακτη ανάγκη ακτινοβολίας θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Σταθερό ιώδιο, που χορηγείται για την πρόληψη ή τη μείωση της έκθεσης του θυρεοειδούς σε ραδιενεργό ιώδιο,
  • χηλικούς παράγοντες διακοσμήσεως άμμου (μπλε της Πρωσίας, που εφαρμόζεται για την απομάκρυνση του ραδιενεργού καισίου από τον οργανισμό και ασβέστιο/ψευδάργυρο-DTPA που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια τρανσουρανίου),
  • Κυτταροκίνες που χρησιμοποιούνται για τον μετριασμό της βλάβης του μυελού των οστών, σε περίπτωση οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας (ARS) και
  • φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εμετών, διάρροιας και λοιμώξεων.

Οι αναδυόμενες θεραπείες και τα αντίμετρα που συζητούνται επίσης στην έκθεση δίνουν εικόνα για τα μελλοντικά ιατρικά αντίμετρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των ασθενών που έχουν εκτεθεί υπερβολικά σε ακτινοβολία.

Ειδικότερα, οι μελέτες που εντοπίζουν νέες κυτταρικές και μοριακές οδούς και μέσα χορήγησης φαρμάκων μπορούν να αξιοποιηθούν για νέες θεραπείες και νέα προϊόντα για χρήση κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.

Η ετοιμότητα, η ανταπόκριση και η αποκατάσταση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σώζει ζωές

Ο συντονισμός των τοπικών, εθνικών και διεθνών αντιδράσεων είναι απαραίτητος για την εναρμονισμένη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία.

Ως ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση των παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για τις χώρες που αναπτύσσουν εθνική ικανότητα ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ