Ουκρανία: Καταγγελίες για απαγωγές προσωπικού στο πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν απαχθεί από μέλη του στρατού της Ρωσίας, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας Enerhoatom.

Ουκρανία: Καταγγελίες για απαγωγές προσωπικού στο πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Enerhoatom της Ουκρανίας, Πέτρο Κότιν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke ότι περίπου 200 εργαζόμενοι στη Ζαπορίζια έχουν τεθεί υπό κράτηση και ότι η διεύθυνση του εργοστασίου δεν έχει ιδέα πού βρίσκονται πολλοί εξ αυτών, καταγγέλλοντας πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν.

Είναι αδύνατο να επαληθευτεί η πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Κότιν επέμεινε στο ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να εργάζονται στη μονάδα μέλη του προσωπικού της Enerhoatom, συμπληρώνοντας πως όσοι απομένουν κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και οι κανόνες πυρασφάλειας.

Κατά τον επικεφαλής της εταιρείες, περίπου 1.000 ουκρανοί εργαζόμενοι διατηρούν την εγκατάσταση σε λειτουργία. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η μονάδα αυτή, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, απασχολούσε κάπου 11.000 ανθρώπους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε αφόρητη την κατάσταση στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χωρίς πάντως να φθάσει τόσο μακριά όσο ο Πέτρο Κότιν.

Ο οργανισμός προειδοποίησε εναντίον των ελλείψεων προσωπικού και της μεγάλης πίεσης σε αυτό που απομένει, η οποία μπορεί να προκαλέσει λάθος και δυνητικά καταστροφή. Ακόμη, ο ΔΟΑΕ ανέφερε πως δεν παραχωρήθηκε στην αποστολή του πρόσβαση σε όλους τους χώρους του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται στη Ζαπορίζια υπό την επίβλεψη των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν το εργοστάσιο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τον Μάρτιο. Αντιπρόσωποι της Rosatom, της ρωσικής επιτροπής ατομικής ενέργειας, ήταν παρόντες στην εγκατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ