Ουρανία Μπουσίου: «Αγαπώ τη δουλειά μου γιατί έχει ένταση»

Δοτική και αισιόδοξη, θέτει προσωπικούς στόχους, τους οποίους επιτυγχάνει χάρη στην επιμονή της, ενώ λέει ναι στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις. Αγαπά την ένταση, τα ταξίδια, τις νέες γνώσεις και εμπειρίες που της προσφέρει η δουλειά της και η πολυτιμότερη δημιουργία -δική της και του συζύγου της- είναι τα παιδιά της. Η Ουρανία Μπουσίου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων & Εξωστρέφειας Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μοιράζεται με την «Π» σταθμούς της ζωής της.

Εντονότερες μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια;

Η παιδική μου ηλικία ήταν μια περίοδος χαρούμενη, γεμάτη από όμορφες αναμνήσεις! Οι γονείς μου μας έδειξαν πολλή αγάπη και φροντίδα. Ανήκω σε πολύτεκνη οικογένεια και όλοι μαζί κάναμε πολλά ταξίδια και εκδρομές!

Επιλέξατε να σπουδάσετε Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ, επειδή…

Το γνωστικό αντικείμενο αυτού του προγράμματος ήταν πολύ ελκυστικό. Επιπλέον, μου έδωσε ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο και το συνδύασα με τις μουσικές σπουδές που είχα σχεδόν ολοκληρώσει στο βιολί και στη βιόλα.

Δεν μείνατε όμως εκεί…

Η πορεία που ακολούθησα στη συνέχεια ήταν λίγο διαφορετική καθώς αποφάσισα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω στα θέματα της εργασιακής μου απασχόλησης. Παρακολούθησα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα πρωτοπόρο για την εποχή μεταπτυχιακό στα θέματα Ηγεσίας και Διοίκησης και στην προετοιμασία Στελεχών της Εκπαίδευσης. Η ολοκλήρωση αυτού του Προγράμματος με οδήγησε σε νέους δρόμους, νέες προκλήσεις, νέες περιπέτειες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μου έγινε πρόταση εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής από τον κ. Μπουζάκη, έναν εξαιρετικό καθηγητή και άνθρωπο. Η διατριβή μου είχε ως θέμα την Οργάνωση, Διοίκηση, Εποπτεία των Πανεπιστημίων εστιάζοντας στο θέμα της αυτονομίας.

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων & Εξωστρέφειας Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα. Ποιες οι προκλήσεις και τι αγαπάτε στη δουλειά σας;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχω ζήσει πολύ έντονες και όμορφες στιγμές στη νέα μου θέση. Κάθε μέρα έρχομαι σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικά πεδία, βιώνω νέες εμπειρίες. Αγαπάω τη δουλειά μου γιατί έχει ένταση, ταξίδια, νέες γνώσεις, σχετίζεται με θέματα που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό, αντικείμενα που κρατούν σε εγρήγορση το ανθρώπινο μυαλό, τη σκέψη και το σώμα. Κάθε μέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη… Κάθε μέρα είναι και μία νέα πρόκληση!

Παράλληλα, βέβαια, διδάσκετε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαίδευση Ενηλίκων του ΕΑΠ. Η διδασκαλία τι σημαίνει για εσάς;

Ξεκίνησα τη διδασκαλία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο πριν από 3 χρόνια. Ομολογώ ότι στην αρχή ήταν μια εμπειρία όχι και τόσο εύκολη, καθώς ήταν μια διαφορετική ενασχόληση από αυτή της Δημόσιας Διοίκησης που είχα εντρυφήσει τα περισσότερα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την πρώτη επαφή μου με τη διδασκαλία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων, οφείλω να ομολογήσω ότι έχω αποκομίσει ένα τεράστιο κέρδος και πολλαπλές γνώσεις και εμπειρίες.

Μέσα από τις τάξεις ενηλίκων μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές, γίνεται ανταλλαγή καλών πρακτικών για θέματα που αφορούν τόσο τον εργασιακό όσο και τον κοινωνικό τομέα και βεβαίως καλλιεργούνται νέες δεξιότητες, ικανότητες και στάσεις μεταξύ των εκπαιδευομένων αλλά και μεταξύ των εκπαιδευομένων και διδασκόντων.

Εχετε, επίσης,  συνυπογράψει το βιβλίο «Εκπαίδευση & Οικονομική Ανάπτυξη για την αειφορία» (εκδ. Παν/μίου Πατρών). Θα μας πείτε και για τη συγγραφική πτυχή σας;

Είμαι πολύ τυχερή γιατί συνεργάστηκα με εξαιρετικούς καθηγητές και επιστήμονες για τη συγγραφή του νέου μας βιβλίου. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον πολύ αγαπητό μου καθηγητή Χάρη Λαμπρόπουλο. Μου ζήτησε να συμμετάσχω στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου και βεβαίως δέχτηκα με μεγάλη χαρά, καθώς ήταν μεγάλη τιμή για μένα να συνεργαστώ με τους εξαιρετικούς Καθηγητές Χάρη Λαμπρόπουλο, Ελένη Καρατζιά-Σταυλιώτη και τον ερευνητή Αριστείδη Λουκόπουλο.

Με τον συνδυασμό των επαγγελματικών και οικογενειακών σας υποχρεώσεων, καθώς είστε μητέρα τριών παιδιών, πώς τα πάτε, αλήθεια;

Αγαπώ πολύ τα παιδιά μου και είμαι περήφανη γι’ αυτά! Με τον άντρα μου είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε δημιουργήσει… Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις είναι πολλές, όμως καθημερινά βρίσκω ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά και τον άντρα μου. Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να διαθέτει κάθε σύγχρονη γυναίκα είναι ο προγραμματισμός, η συστηματικότητα και τα όρια! Στην αρχή είναι δύσκολο να βρεις την ισορροπία μεταξύ της οικογένειας και της δουλειάς, γιατί όταν τα παιδιά είναι μικρά απαιτούν το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου σου. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και εσύ ως άτομο ωριμάζεις, όλα μοιάζουν να γίνονται πιο εύκολα!

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας αποτελούν τα όπλα σας στις όποιες δυσκολίες/αντιξοότητες;

Είμαι πολύ δοτική προς τους ανθρώπους που αγαπώ, τους υποστηρίζω σθεναρά και σκέπτομαι θετικά και αισιόδοξα. Διαθέτω αρκετή επιμονή και υπομονή προκειμένου να πετύχω τους στόχους μου. Επίσης, παλεύω να ξεχνάω τις άσχημες στιγμές που στιγματίζουν κάποιες φάσεις της ζωής μου.

 Στόχοι/όνειρά σας;

Θέτω συχνά προσωπικούς στόχους και με επιμονή πετυχαίνω αρκετούς απ’ αυτούς. Πολύ συχνά τους αναθεωρώ καθώς οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στη ζωή είναι πολλές. Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό και μιλάω γι’ αυτό στα παιδιά μου είναι να θέτουν υψηλούς στόχους και να έχουν προσήλωση στην επίτευξή τους.

Οσο για τα όνειρα… είμαι πολύ ρομαντικός χαρακτήρας. Μου αρέσει να ονειρεύομαι ότι μπορεί ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος και πιο δίκαιος!

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop