Π. Σταθάκης: «Δεν επιτρέπεται να αποτύχω, αστειότητες για Τσακογιάννη»

Ο Π. Σταθάκης απαντάει σε όλα, τι λέει για Τσακογιάννη, Ερασιτεχνική, στόχους, Γ’ Εθνική, στοίχημα και πολλά άλλα

DSC 7585

Ο Πέτρος Σταθάκης είναι ένα πρόσωπο που έχει συζητηθεί πολύ. Μετά από χρόνια επέστρεψε στην Παναχαϊκή, όχι ως γενικός αρχηγός, αλλά ως επικεφαλής ενός γκρουπ επιχειρηματιών που ανέλαβε το μάνατζμεντ των «κοκκινόμαυρων». Ο ίδιος μιλάει για τους λόγους που το έκανε, για τη σχέση του με την ΠΓΕ, το παρελθόν, τον Γιώργο Τσακογιάννη και για πολλά άλλα.

 

Πώς ξεκίνησε η ιστορία της εμπλοκής σας στην Παναχαϊκή;

«Ηταν κάτι που το είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή ήθελα να επιστρέψω. Είχα ζήσει έντονα την ομάδα, την πόλη. Η Παναχαϊκή μού έχει αφήσει ένα στίγμα, χωρίς να θέλω να πουλήσω Παναχαϊκοφροσύνη, αλλά υπάρχει ένα δέσιμο. Πάντα ήμουν ενημερωμένος. Εδώ και τρία χρόνια προέκυψε με τους Αμερικανούς μεταξύ σοβαρού και αστείου. “Αντε να πάρουμε καμιά ομάδα στην Ελλάδα”, λέγαμε. «Είναι συνέταιροί μου, όχι όλοι. Κυρίως ο Αστον με τον αδελφό του. Και με τον Τζακ Γουέιζ που έπαιζε ποδόσφαιρο. Είχαμε κάνει και κάποιες κουβέντες στο παρελθόν».

Οταν λέμε παρελθόν;

«Τον Δεκέμβριο του 2019. Με κάποιον από τους Συμμάχους είχαμε μιλήσει. Ηταν μια χαλαρή επαφή, δεν προέκυψε κάτι. Φέτος, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Από τον Μάιο το βλέπαμε λίγο πιο ζεστά».

Ναι, αλλά μας κάνει εντύπωση που το βλέπατε τόσο ζεστά μέχρι την τελευταία στιγμή. Γιατί θέλατε τόσο πολύ να πάρετε την ομάδα, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν και το θολό τοπίο σε όλα τα επίπεδα;

«Γιατί πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ομάδα με τη δυναμική που έχει, δεν έχει δουλευτεί ποτέ σωστά, τα τελευταία 20 χρόνια. Πιστεύω πολύ σε μια σωστή ποδοσφαιρική και εταιρική λειτουργία της ομάδας. Η Παναχαϊκή έχει τεράστιες δυνατότητες να πετύχει πολλά και να αποφέρει κέρδη στους ιδιοκτήτες της».

Και οι Αμερικανοί κάτι θέλουν βγάλουν απ’ αυτή την υπόθεση…

«Και αυτό είναι το σωστό. Κάποιος πρέπει να το δει ως επιχείρηση, σαν εταιρεία. Υπάρχουν στελέχη, υπάλληλοι, προσωπικό».

Πώς αντιμετωπίσατε τα σχόλια τύπου “o Σταθάκης είναι μπροστινός του Τσακογιάννη”;

«Γελούσα. Και αυτό ξεκίνησε να λέγεται όταν έπεσε η ομάδα στη Γ’ Εθνική. Ενάμιση μήνα πριν δεν λεγόταν τίποτα. Είναι αστεία πράγματα. Όπως αστείο ήταν που όταν έφυγα πάλι για την Αμερική, που του έλεγαν ότι δεν θα γυρίσω. Είμαι πολύ σκληρόπετσος για τέτοια πράγματα».

Δηλαδή δεν έχετε καμία σχέση με τον κ. Τσακογιάννη;

«Δεν κρύβουμε ότι έχουμε μια καλή επαφή και μια καλή σχέση με όλον τον κόσμο. Φυσικά και γνωρίζομαι μαζί του. Και μιλάμε και θα μιλήσουμε. Από την Ηλιούπολη είμαι, έχω μαγαζί στην Ηλιούπολη, εκεί είναι το σπίτι μου».

Μιλάτε ποδοσφαιρικά μαζί;

«Φυσικά και μιλάμε αν τύχει. Δεν ασχολείται γενικά. Αν τύχει κάτι και με ρωτήσει, θα μιλήσω ναι».

Κάπου είχε γραφτεί ότι ασχολείται με κάποιες ομάδες και ότι δεν μπορεί να είναι μπροστινός…

«Δεν τις γνωρίζω αυτές τις λεπτομέρειες. Αν τύχει και βρεθούμε στην πλατεία της Ηλιούπολης, φυσικά και θα μιλήσουμε. Αν με πάρει τηλέφωνο, θα το σηκώσω».

Η Παναχαϊκή υποβιβάστηκε στη Super League 2 για μια εγγυητική;

«Οσον αφορά το κομμάτι που αφορά εμάς, δεν ήταν μόνο το θέμα της εγγυητικής. Δεν μπορείς να πάρεις μια εταιρεία χωρίς να έχει γίνει κάποιος έλεγχος, χωρίς να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις. Η αρχική μας πρόταση υπολογίζοντας περίπου τα χρέη, ήταν να ξεκινήσει οικονομικός έλεγχος αν υπήρχε σύμπλευση σ’ αυτό που εμείς προτείναμε τότε. Απ’ όσο γνωρίζω, έγιναν πολλές προσπάθειες».

Επί της ουσίας όμως έγιναν προσπάθειες;

«Εγιναν προσπάθειες για να βρεθεί λύση από τον Γιώργο Μπάρλο. Θεωρώ ότι ο ίδιος ήταν άτυχος γενικά. Επεσε πάνω σε μια συγκυρία με τον κορονοϊό και έγιναν πολλά. Είμαι σίγουρος ότι δεν είχε κάτι άλλο στο μυαλό του από το πώς θα πετύχει η ομάδα. Ούτε μπήκε σε διάφορα παιχνίδια. Λίγο το μέγεθος της ομάδας, λίγο η απειρία, τον οδήγησαν σε λάθη».

Το αποτέλεσμα όμως ήταν ότι η ομάδα υποβιβάστηκε…

«Ακριβώς αυτό. Από κάποιους λάθος χειρισμούς, με αγνές προθέσεις όμως».

Υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να υποβιβαστεί η Παναχαϊκή; Διαπιστώσατε κάτι τέτοιο;

«Δεν μπορώ να το πω, θα τους είχαμε διακρίνει».

Ηταν τελικά μια τόσο μπλεγμένη ιστορία;

«Πολύ μπλεγμένη ιστορία. Δεν γινόταν να μην υποβιβαστεί η Παναχαϊκή».

Ελεγαν κάποιοι να βάλετε τα λεφτά της εγγυητικής για να παίξει στη Super League 2…

«Βάλτε και εσείς χρήματα στο μαγαζί το δικό μου για να σωθώ εγώ. Και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με διαφορετικούς κόσμους. Με αμερικάνικο επιχειρείν και ανθρώπους που δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα 3-4 φορές μόνο για διακοπές. Και αυτό που έχουν κάνει είναι θαύμα. Δεν είναι ο τρόπος που γίνεται μπίζνες».

Πόσο θα φτάσει φέτος το μπάτζετ της Παναχαϊκής;

«Γύρω στις 400.000 ευρώ. Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα Γ’ Εθνικής. Ενας υπάλληλος, ένας προπονητής, ένας φροντιστής και τίποτα άλλο, όπως στο παρελθόν. Δεν μας επιτρέπεται όμως αυτό».

Ποιος θα βάλει τα χρήματα; Εσείς; Οι Αμερικανοί;

«Αυτή τη στιγμή συμμετέχω και εγώ με δικά μου κεφάλαια, όχι ισόποσα με τους υπόλοιπους. Οι Αμερικανοί βάζουν το μεγαλύτερο μέρος. Υπολογίζουμε ότι κάποια στιγμή θα ξαναζεστάνουμε την καρδιά των οπαδών μας και θα μας βοηθήσει με την παρουσία του».

Μπορεί μια ομάδα να έχει κέρδη στη Super League 2 λειτουργώντας καθ’ όλα νόμιμα;

«Χωρίς χρέη ναι. Όχι οποιαδήποτε ΠΑΕ. Η Παναχαϊκή θα μπορούσε. Όπως επίσης μπορεί να δημιουργήσει κάποια άλλα κανάλια εισροής κεφαλαίων».

Σας ρωτάω γιατί ξέρετε πολύ καλά τι γίνεται με το στοίχημα στη SL2…

«Μας είναι τελείως αδιάφορο, είναι τελείως μακριά από εμάς και θα είμαστε πολύ σκληροί. Ξέρουν από το παρελθόν και δεν με πλησιάζουν. Κι αν τολμήσουν να πλησιάσουν άλλους, θα με βρουν απέναντι».

Βάσει συμφωνίας με την Ερασιτεχνική, έχετε τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που η ομάδα ανέβει στη Super League 2;

«Τον έχουμε βάσει συμφωνίας».

Μήπως αφήνει το περιθώριο να διεκδικήσουν και άλλοι επενδυτές την ΠΑΕ;

«Εχουμε τον πρώτο λόγο να πάρουμε το πλειοψηφικό πακέτο. Αλλιώς δεν θα κάναμε κίνηση να ανεβάσουμε την ομάδα από τη Γ’ Εθνική».

Εχετε σκεφτεί ποιος μπορεί να είναι ο μεγαλομέτοχος;

«Θα υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα εκπροσωπεί την εταιρεία. Ακόμα δεν το έχουμε σκεφτεί».

Τα κριτήρια είναι πλέον αυστηρά με το Πόθεν Εσχες και τους ελέγχους. Θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε;

«Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Η συμφωνία με την Ερασιτεχνική έχει χρονική διάρκεια;

«Είναι ετήσια με δικαίωμα ανανέωσης, εφόσον ανταποκρίνονται οι δύο πλευρές σε όλα. Η Ερασιτεχνική έχει κάνει την απόλυτη συμφωνία για το καλό του ποδοσφαιρικού τμήματος, όχι γιατί την έχουμε πάρει εμείς. Εμείς κάναμε το κάτι παραπάνω γιατί κανείς δεν δίνει εγγυήσεις σε ερασιτεχνικό σωματείο για να πάρει το μάνατζμεντ. Η σχέση μας με την Ερασιτεχνική είναι άψογη».

Ισχύει το ποσό των 100.000 ευρώ που ακούστηκε;

«Κάπου εκεί, όχι παραπάνω. Το δεχθήκαμε γιατί η πρόθεσή μας είναι να πετύχουμε και να πάνε όλα καλά».

Τι είχε γίνει τότε με Κατσουράνη – Λουμπαρδέα, τη στιγμή που είχατε συμφωνήσει με την ΠΓΕ;

«Ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ. Μίλησα με τον Νίκο. Την προηγούμενη ημέρα του είχα κάνει πρόταση να είναι μαζί μας, αλλά μου απάντησε ότι δεν μπορεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Την άλλη ημέρα του είπα ότι αν υπάρχει κάτι, μπορώ να κάνω πίσω. Μου είπε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και ότι ο Κώστας ψάχνει χρηματοδότες».

Εχετε εικόνα ποιο είναι το χρέος της ΠΑΕ αυτή τη στιγμή;

«Κοντά στις 850.000 ευρώ. Πρέπει να δούμε τι θα ισχύει του χρόνου και να κάνουμε τον κατάλληλο σχεδιασμό για το πώς θα το διαχειριστούμε».

Αν συναντηθείτε στον δρόμο με τον Αλέξη Κούγια, θα πλακωθείτε ή θα αγκαλιαστείτε;

«Εγώ δεν έχω σκοπό να πλακωθώ με κανέναν. Ο Αλέξης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Όταν ρωτάω εγώ αυτούς που έχουν την ίδια απορία, η απάντηση είναι ότι θα σε αγκαλιάσει και θα σε φιλήσει».

Γιατί υπήρξαν θεματάκια στο παρελθόν…

«Θέλω να πω κάτι. Το κοντέρ με το παρελθόν έχει μηδενίσει. Είναι μια φρέσκια αρχή. Κουράζει, γιατί έχουν γίνει πολλές φρέσκιες αρχές, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν με ενδιαφέρει ποιος δεν μου έχει φερθεί καλά, ποιος δεν μιλάει με ποιον. Το μόνο που θα κοιτάξω είναι το ποιοι παίκτες δεν ήταν διαλλακτικοί όταν κάναμε τις επαφές πριν υποβιβαστεί η ομάδα. Αυτό θα το κρατήσω».

Και εσείς κάνατε λάθη στο παρελθόν…

«Σίγουρα. Ποιος δεν κάνει; Όταν έχεις να κάνεις με κόσμο, με δημοσιότητα».

Ενα απ’ αυτά ήταν η απόπειρα δωροδοκίας που είχες καταγγείλει στο ματς με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου;

«Δεν είναι κάτι που έχω μετανιώσει. Τώρα θα ήταν εύκολο να πω οτιδήποτε. Εγιναν πολλά που δεν γνωρίζετε. Ηταν λάθη ανθρώπων από την Κρήτη που έλεγαν διάφορα δεξιά και αριστερά. Ετσι ξεκίνησε η ιστορία. Εγινε αυτό που είπα. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Μηδενίζουμε το κοντέρ».

Ποιος είναι ο Πέτρος Σταθάκης σήμερα σε σχέση μ’ αυτόν που ήταν πριν από 10-15 χρόνια; Τι έχει αλλάξει;

«Εχω λίγο περισσότερα κιλά, έχω μεγαλώσει 10 χρόνια, όπως όλοι (γέλια). Η παρουσία μου στο εξωτερικό με έχει βοηθήσει. Εχω το καρπούζι και το μαχαίρι και μπορώ να αποφασίζω. Αυτό έχει αλλάξει».

Και θα πάρετε και την ευθύνη…

«Φυσικά. Πάντα την έπαιρνα, δεν τη φοβήθηκα. Θέλω να δημιουργήσω αυτό που εγώ έχω στο μυαλό μου».

Θα μένετε εδώ ή θα πηγαίνετε και Αμερική;

«Ο σκοπός μου είναι μέχρι τον Μάιο να λείψω λίγες φορές και για μικρό χρονικό διάστημα, εφόσον οι δουλειές μου τρέχουν όπως πρέπει».

Ποια είναι η επιχειρηματική σας δραστηριότητα εκεί;

«Εχω δύο εστιατόρια, συμμετέχω σε ένα μανάβικο και έχω μία ιδιωτική εταιρεία που συμμετέχει σε διάφορα πρότζεκτ. Εκεί είναι η βάση μου. Στην Ελλάδα έχω ένα εστιατόριο στην Ηλιούπολη, συμμετέχω σε μια διαφημιστική και σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων».

Θέλω να μου πείτε κάτι που δεν έχει ειπωθεί ξανά σε σχέση με όσα έχουν γίνει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα…

«Γενικά πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές. Ασχολιόμουν να βρω λύσεις 15-17 ώρες την ημέρα. Υπήρχε ένταση μεγάλη, έπρεπε να παλέψω με τον εαυτό μου να μην δίνω σημασία σε ό,τι λέγονταν. Εκανα και ξεσπάσματα γιατί υπάρχει και συναίσθημα με την Παναχαϊκή. Επίσης, ξέρω ότι δεν μου επιτρέπεται να αποτύχω».

Όταν κλείνετε τα μάτια σας, ποιο είναι το όνειρό σας για την Παναχαϊκή;

«Να πάρω διπλά σε Τούμπα, Λεωφόρο, ΟΑΚΑ και Καραϊσκάκη!».

Ο Ζέλικο Κάλαϊτζιτς είναι ένας προπονητής που πήρατε για να κρατήσετε εφόσον η ομάδα ανέβει;

«Τον πήραμε για να τον κρατήσουμε και του χρόνου. Είναι εδώ γιατί ταιριάζει μ’ αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θέλουμε να υπάρχει και ένας κορμός ποδοσφαιριστών για την επόμενη σεζόν, μην ψάχνουμε τον Μάιο 30 παίκτες. Του χρόνου αν ανέβουμε, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πάμε πάλι για άνοδο. Θα διαχειριστούμε τα χρέη φτιάχνοντας μια ανταγωνιστική ομάδα που θα πηγαίνει κάθε Κυριακή να κερδίζει».

Εμείς πότε θα γνωρίσουμε τους περίφημους Αμερικανούς;

«Περιμένουμε την κλήρωση για να προγραμματίσουν τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Με ρωτούν και αυτοί συνέχεια».

Ο κόσμος είναι καχύποπτος και λέει διάφορα…

«Το καταλαβαίνω. Όμως τα παιδιά θα έρθουν στην Πάτρα. Δεν θέλουν καμιά προβολή. Είναι άλλο στιλ».

Γι’ αυτούς η Παναχαϊκή είναι ένα από τα πρότζεκτ τους;

«Ξεκάθαρο είναι αυτό. Αλλά τους εξιτάρει και η ιδέα της ποδοσφαιρικής ομάδας και της πόλης. Μου στέλνουν συνέχεια και με ρωτούν πότε θα γίνει η κλήρωση».

Τι έχετε συμφωνήσει με τον κ. Μπάρλο για το γήπεδο;

«Ο Γιώργος με την υποστήριξη του Βασίλη, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μου άπλωσαν το χέρι για να μας βοηθήσουν.  Παραχωρούν το βοηθητικό, το βανάκι και το πούλμαν δωρεάν».

Όταν ήρθατε στην Πάτρα, σας είπε κανείς “τι ήρθατε να κάνετε εδώ;”

«Ναι, μου το είπαν 3-4, αλλά δεν θεωρώ ότι ήταν σοβαροί. Υπήρχαν πάντως και φίλοι μου που μου είπαν “γιατί πας να μπλεχτείς εκεί;”.

Με πρώην Συμμάχους έχετε μιλήσει καθόλου;

«Ακόμα όχι. Δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Όταν θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι, θα μιλήσω με όλους. Εχω κάνει μια επαφή με Δήμο – Περιφέρεια και με την Ενωση έχουμε πολύ καλή συνεργασία».

Τι θα αφήσουμε ως επίλογο;

«Ολοι όσοι είμαστε στην ομάδα ξέρουμε πού είμαστε. Τα 130 χρόνια ιστορίας και όλα αυτά είναι μέχρι την Κυριακή το πρωί. Από τη Δευτέρα μέχρι τότε η ομάδα πρέπει να λειτουργήσει εταιρικά και ποδοσφαιρικά. Πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο να ξεκλειδώσουμε την ψυχρή ψυχή των οπαδών μας, οι οποίοι έχουν περάσει πολλά. Καμιά φορά όταν έχεις φάει πολλές σφαλιάρες, έρχεται ένας άνθρωπος που αξίζει να είναι μαζί σου και δεν του δίνεις σημασία. Αυτοί θέλουμε να είμαστε. Αξίζει να είναι όλοι μαζί μας. Λειτουργούμε ως παρέα και το μότο μου είναι η δύναμη της παρέας. Οποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να έρθει μαζί μας. Εχουμε ανάγκη τον κόσμο της ομάδας. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ μόνοι. Ο κόσμος θα μας δώσει κουράγιο και θα μας πάει στο επόμενο επίπεδο. Θέλω να δω το γήπεδο όπως την ημέρα με τη Ρόδο, αλλά αυτή τη φορά να μπει το σουτ και να μην βρει δοκάρι».

 

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nikos dimakopoylos
nikos dimakopoylos
14 ημέρες πριν

Πολύ σωστός σ αυτά που τον ρωτήσατε απομένει στην πράξη να το δούμε


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ