Πακιστάν: Ανέστειλαν την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν

Δεν είναι σαφές ακόμα αν η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αποφυλάκισή του.

πακιστάν

Δικαστήριο του Πακιστάν ανέστειλε σήμερα την πρόσφατη καταδίκη με κατηγορίες για διαφθορά του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ναΐμ Παντζούθα, αν και δεν είναι σαφές αν η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αποφυλάκισή του.

Ο 70χρονος πρώην ήρωας του κρίκετ βρίσκεται στο κέντρο πολιτικής αναταραχής στη βυθισμένη σε κρίση πυρηνική χώρα μετά την απομάκρυνσή του έπειτα από κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης την οποία έχασε τον Απρίλιο του 2022 και οι σχέσεις του με τους πανίσχυρους στρατηγούς του Πακιστάν έχουν επιδεινωθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο.

Ο Χαν οδηγήθηκε στη φυλακή στις 5 Αυγούστου μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση τριών ετών για παράνομη πώληση κρατικών δώρων στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού από το 2018 έως το 2022. Ως αποτέλεσμα της καταδικαστικής απόφασης, και με τις βουλευτικές εκλογές να αναμένονται τους ερχόμενους μήνες, η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν απαγόρευσε επίσης στον Χαν να διεκδικήσει την εκλογή του για διάστημα πέντε χρόνων.

«Η ποινή έχει ανασταλεί», δήλωσε ο Παντζούθα στην πλατφόρμα μηνυμάτων X, πρώην Twitter, προσθέτοντας, «Δόξα τω Θεώ».

Ιμράν Χαν: Έφεση για την απόφαση έχει καταθέσει η νομική του ομάδα

Η νομική ομάδα του Χαν είχε ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση υποστηρίζοντας ότι δεν του είχε δοθεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο Χαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ένας άλλος από τους δικηγόρους του, ο Σοαΐμπ Σαχίν. Όμως παραμένει αβέβαιο αν θα αφεθεί ελεύθερος καθώς υπάρχουν δικαστικές εντολές για σύλληψή του σε άλλες υποθέσεις.

Ο Χαν αντιμετωπίζει δεκάδες υποθέσεις, περιλαμβανομένων κατηγοριών για υποκίνηση σε δολοφονία, διαρροή κρατικών μυστικών και διοργάνωση βίαιων διαδηλώσεων.

Έχει ήδη συλληφθεί σε σχέση με μια άλλη υπόθεση, ως κατηγορούμενος ότι άφησε να διαρρεύσουν κρατικά μυστικά και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Δεν είναι σαφές πώς η απαγόρευση να συμμετέχει ως υποψήφιος σε εκλογές θα επηρεαστεί με την αναστολή της ποινής του. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος, όμως είναι πιθανόν να καθυστερήσουν αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με το iefimerida, η αναστολή αποτελεί άλλη μια νίκη για τον Χαν και έρχεται μία ημέρα αφότου το δικαστήριο του Μπαλουχιστάν απέρριψε κατηγορίες για ανταρσία σε βάρος του, λέγοντας ότι είχαν κατατεθεί με λανθασμένο τρόπο.