Παλαιό Φάληρο: Απόπειρα συγκάλυψης πίσω από τον πνιγμό της 3χρονης; – «Αποτρόπαια πράξη», λέει ο ιατροδικαστής, στον εισαγγελέα η μητέρα

Σοβαρές ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας προκύπτουν από την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 3χρονης στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η μητέρα του παιδιού οδηγείται στον εισαγγελέα. Το χρονικό της υπόθεσης, οι καταθέσεις, τα νέα ευρήματα και το παρελθόν που στοιχειώνει την οικογένεια.

 

Παλαιό Φάληρο: Απόπειρα συγκάλυψης πίσω από τον πνιγμό της 3χρονης; – «Αποτρόπαια πράξη», λέει ο ιατροδικαστής, στον εισαγγελέα η μητέρα

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση θανάτου της τρίχρονης στο Παλαιό Φάληρο, μετά την ιατροδικαστική έκθεση που φέρνει στο φως στοιχεία σοκ. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, στο πνευμονικό σύστημα του παιδιού εντοπίστηκαν νερό και άμμος – σημάδια που μαρτυρούν πνιγμό, όχι όμως σε ανοιχτή θάλασσα, αλλά στην παραλία. Αυτό διαψεύδει πλήρως την εκδοχή της μητέρας, σύμφωνα με την οποία το παιδί τραυματίστηκε στο μπάνιο και μεταφέρθηκε αναίσθητο στη θάλασσα.

Ο κ. Γαλεντέρης τόνισε πως υπάρχει σημαντική ασυμβατότητα ανάμεσα στα όσα υποστηρίζει η μητέρα και στα ευρήματα της νεκροψίας. Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διαπιστώθηκε ότι συνέβησαν ενώ το παιδί ήταν εν ζωή, αλλά δεν δικαιολογούν απώλεια συνείδησης. Επιπλέον, τα τραύματα στο πρόσωπο δεν συνδέονται με τον θάνατο και δεν εξηγούνται από την περιγραφή της μητέρας. Έκανε, μάλιστα, λόγο για πιθανό υπόβαθρο χρόνιας παθολογίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης κινήτρου απαλλαγής από την ευθύνη.

«Δεν στέκουν τα όσα λέει η μητέρα. Πρέπει να αρχίσει να εξιστορεί την ιστορία όπως πραγματικά συνέβη», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αποτρόπαια πράξη που απαιτεί πλήρη διερεύνηση.

Στον εισαγγελέα η μητέρα – Είχε απασχολήσει και στο παρελθόν

Η 27χρονη μητέρα, υπήκοος Αλγερίας και παράνομα διαμένουσα στην Ελλάδα, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα. Στην πρώτη της κατάθεση, υποστήριξε ότι το παιδί τραυματίστηκε στο μπάνιο και, φοβούμενη τη σύλληψη λόγω της παράνομης παραμονής της, το μετέφερε στη θάλασσα. Έρευνες στο σπίτι της στα Κάτω Πατήσια αποκάλυψαν πως το 2022 είχε κατηγορηθεί για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ ο πατέρας των παιδιών φέρεται να έχει ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας.

Τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της γυναίκας αναμένεται να φιλοξενηθούν σε δομή προστασίας.

Οι κινήσεις της γυναίκας και η πολύωρη έρευνα

Το Λιμενικό και το Τμήμα Ανθρωποκτονιών πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στο διαμέρισμα της οικογένειας. Εντόπισαν τις παντόφλες που φορούσε η γυναίκα, αλλά όχι το φόρεμα με το οποίο εμφανιζόταν στο καταγεγραμμένο υλικό. Συγκεντρώθηκαν ακόμα φωτογραφίες και κάρτες μνήμης για ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η μητέρα κρατείται στο Λιμενικό Τμήμα Φλοίσβου, καθώς η κατάθεσή της δεν ολοκληρώθηκε. Παραμένουν κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα για το αν το παιδί ήταν εν ζωή όταν το μετέφερε ή αν είχε ήδη καταλήξει.

Το χρονικό της μεταφοράς και οι καταγραφές από κάμερες

Νέο βίντεο καταγράφει τη μητέρα να ξεκινά από τα Πατήσια με τα τρία της παιδιά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Στο Παλαιό Φάληρο καταγράφηκε το κοριτσάκι στο καρότσι, με το καπέλο του να καλύπτει το πρόσωπό του, πιθανώς για να κρύψει τραύματα. Στη συνέχεια, η γυναίκα παρατά το καρότσι και αποχωρεί με ταξί μαζί με τα άλλα δύο παιδιά.

Όταν ρωτήθηκε αν ένιωσε το σώμα του παιδιού ζεστό όταν το άφησε στη θάλασσα, απάντησε θετικά.

Από το υλικό καμερών, η γυναίκα ταυτοποιήθηκε και εντοπίστηκε μέσω του οδηγού ταξί που την μετέφερε. Μεθοδικά και ταχύτατα, οι αρχές την εντόπισαν ξανά στα Πατήσια και προχώρησαν σε προσαγωγή, μόλις διαπιστώθηκε ότι ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από το διαμέρισμα με τα παιδιά της.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, συνεχάρη δημοσίως το Λιμενικό για την άμεση κινητοποίηση και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Προηγούμενα περιστατικά αμέλειας και βίας

Η μητέρα είχε απορριφθεί σε πολλαπλά αιτήματα παροχής ασύλου. Το 2022 είχε κατηγορηθεί για έκθεση ανηλίκου, όταν βρέθηκε το δίχρονο αγόρι της μόνο στην είσοδο της πολυκατοικίας. Επιπλέον, είχαν καταγραφεί καταγγελίες για κακοποίηση από τον πατέρα των παιδιών. Δύο εβδομάδες πριν τον θάνατο της 3χρονης, υπήρξε νέα κλήση στην Αστυνομία για έντονο κλάμα μωρού, χωρίς ωστόσο τότε να διαπιστωθούν παραβάσεις.

Η υπόθεση συγκλονίζει το πανελλήνιο και προκαλεί έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη στο μικρό κορίτσι.