Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος στην “Π”: “Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι”

“Είμαστε όλοι εντολοδόχοι και υπηρέτες της τοπικής κοινωνίας”, δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

sakellaropoulos panagiotis

Η επαγγελματική ζωή σας ήταν συνυφασμένη με αριθμούς, διατάξεις και εγκυκλίους. Όσο εξοικειωμένος και αν είστε, τι το συναρπαστικό έχει να είστε αντιπεριφερειάρχης στα οικονομικά;
Τα οικονομικά εκτός από αποτύπωση της λογικής, είναι και το μέσο για τη μέτρηση της επίτευξης των στόχων. Και δεν χωρά αμφισβήτηση στους αριθμούς. Είναι επίμονοι. Από μόνοι τους μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα για κάποιον που δε έχει την εξειδίκευση. Πίσω τους όμως κρύβονται πολιτικές, σχεδιασμοί και στόχοι που καθημερινά θέτουμε με ρεαλισμό και προοπτική. Στόχους που έχουμε πετύχει.  Αυτό λένε οι αριθμοί και  είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, σωστής προετοιμασίας και αφοσίωσης στους στόχους.  Αν οπλίζεσαι με υπομονή και επιμονή, και είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις και το αγαπάς, τότε σε συναρπάζει.

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σας ως τώρα ως αντιπεριφερειάρχης;
Η καθημερινότητα με τους πολίτες. Τους ανθρώπους που γνωριζόμαστε χρόνια, τους ανθρώπους που γνωριστήκαμε στη πορεία και τους ανθρώπους που μαζί λύνουμε καθημερινά προβλήματα της Περιφέρειας. Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι μας καλά, πως για να καταφέρεις να ασκήσεις πολιτική πρέπει να έχεις βιώσει και να βιώνεις την καθημερινότητα του πολίτη. Κάθε στιγμή που νιώθω χρήσιμος είναι σημαντική μέχρι την επόμενη. Είμαστε όλοι εντολοδόχοι και υπηρέτες της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό είναι ο πιο ισχυρός δεσμός όλων.

Πώς λειτουργεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης ως διευθυντής ορχήστρας; Αφήνει περιθώριο στους μουσικούς να αυτοσχεδιάσουν και να αυτενεργήσουν ή μπαίνει με την παρτιτούρα γραμμένη;
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι διευθυντής ορχήστρας, αλλά δεν μένει στην παρτιτούρα. Δίνει κατευθύνσεις, αλλά απαιτεί την καλύτερη εκτέλεση. Επιτρέπει στους συνεργάτες του να είναι δημιουργικοί αλλά δεν του αρέσουν τα «φάλτσα». Είναι ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις αλλά θέλει να έχεις μελετήσει το κομμάτι σου. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα της ορχήστρας τον δικαιώνει.

Γνωρίζουν οι πολίτες τι εστί Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ποια εργαλεία έχει διαθέσιμα για όλη την κοινωνία;
Οι πολίτες έχουν βρει στη Περιφέρεια το αποκούμπι τους. Δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητές μας αλλά βρίσκουν ανοιχτές πόρτες και για αυτό μοιράζονται μαζί μας τα προβλήματα τους. Είτε αφορούν τη κυβέρνηση είτε τους δήμους. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για προβλήματα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας ακόμα και εάν δεν δεν είναι στις αρμοδιότητές μας. Ταυτόχρονα με μια σειρά από δράσεις οι πολίτες κατάλαβαν  ότι η δική μας θητεία ανήκει σε όλους. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Η μέχρι τώρα δράση μας ήταν μια σειρά από μεγάλα βήματα μέσω  του εξορθολογισμού έργων και δράσεων, αλλαγής ταχυτήτων,νοικοκυρέματος και  εξοικονόμησης πόρων προς όφελος της κοινωνίας και την κατανομή πόρων με διαφάνεια και δικαιοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων Δυτικής Ελλάδος.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές:

▪︎120 εκατομμύρια € η απάντηση της Περιφέρειας στις προκλήσεις της πανδημίας. 
▪︎3,6 εκατομμύρια € για εξοπλισμούς ΜΕΘ.
▪︎6,6 εκατομμύρια € για  ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό νοσοκομείων και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. 
▪︎22 εκατομμύρια € Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Συνοχή. 
▪︎45 εκατομμύρια € για ύδρευση και ενεργειακή αναβάθμιση. 
▪︎30+20  (50) εκατομμύρια € στήριξη της επιχειρηματικότητας. 
▪︎15 εκατομμύρια € πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
▪︎500 εκατομμύρια € ήδη σχεδιάστηκαν και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται δράσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,όταν το 2019 ήταν 80 εκατομμύρια €και το 2018 ήταν 70 εκατομμύρια ευρώ. 
▪︎125 εκατομμύρια € αντιπλημμυρικά έργα. 
▪︎Αγροτική Επιχειρηματικότητα 10,77 εκατομμύρια € και 1,8 εκατομμύρια €για προώθηση οίνων ΠΔΕ.
▪︎80 εκατομμύρια € έργο εκσυγχρονισμού των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ. 
▪︎22 εκατομμύρια € για ΤΕΒΑ. 
▪︎ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) περιλαμβάνει 464 έργα με δεσμευμένη συνολική δημόσια δαπάνη 564,3 εκατ ευρώ αύξηση κατά 30%.

Όλοι μαζί δουλέψαμε και δουλεύουμε και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σηκώσουμε ψηλά τον τόπο μας, όλοι μαζί βάζουμε μια πινελιά στο πορτρέτο μιας  ισχυρούς, εξωστρεφούς και ελκυστικής Δυτικής Ελλάδος. Δρούμε με αμεσότητα, αλλά και με ορίζοντα τη Δυτική Ελλάδα του 2030.

Μέχρι ποιο σημείο είστε φιλοκυβερνητικοί;
Όλοι γνωριζόμαστε σ’ αυτόν τον τόπο, προτεραιότητα για εμάς η Δυτική Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Με την κοινωνία ξεκινήσαμε, με την κοινωνία πορευόμαστε και δημιουργούμε την Δυτική Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε. Οι πολιτικές καταβολές, οι εμπειρίες μας, οι αρχές και οι αξίες μας νομίζω ότι μας κάνουν πιο ουσιαστικούς και πιο αποδοτικούς.

Πώς τα πάτε οι αντιπεριφερειάρχες μεταξύ σας; Έχει ακουστεί ότι υπάρχει συναγωνισμός λόγω φιλοδοξιών.
Ομαδικότητα, συνεργασία και αφοσίωση στο έργο μας. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά μας διακρίνουν. Φιλοδοξίες έχει ο καθένας που ασχολείται με την πολιτική αλλά όταν αυτές παράγουν κοινή συνισταμένη όπως γίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αυτή η συνισταμένη είναι η παραγωγή έργου προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, τότε το αποτέλεσμα είναι θετικό και ουσιώδες.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ