Παναγιώτης Τσώνης: “Δίνω μεγάλη σημασία στην φιλία”

Ο Διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Παναγιώτης Τσώνης, μας “άνοιξε” την πόρτα του γραφείου του και μας μίλησε για την οικογένεια, αυτά που τον καθόρισαν ως άνθρωπο, για τον τρόπο που ηρεμεί από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, ακόμα και για το αγαπημένο του φαγητό!

τσωνης

Έχουμε συνηθίσει τον Παναγιώτη Τσώνη, διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών ΑΕ, σε πιο τεχνοκρατικές συζητήσεις λόγω της θέσης του. Αυτή τη φορά τον βάλαμε απέναντί μας για μια συζήτηση με επίκεντρο τον ίδιο.

Ο Διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ., μας “άνοιξε” την πόρτα του γραφείου του και μας μίλησε για την οικογένεια, αυτά που τον καθόρισαν ως άνθρωπο, για τον τρόπο που ηρεμεί από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, ακόμα και για το αγαπημένο του φαγητό!

Αρχικά θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν πιστεύετε ότι τα τελευταία δύο χρόνια που βρίσκεστε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος της Πάτρας-που ενδεχομένως θα μπορούσατε να είστε σε μια άλλη θέση με λιγότερες ευθύνες-, αποτελούν για εσάς μια σημαντική εμπειρία…

-Έχω μάθει στη ζωή μου, επαγγελματικά και κοινωνικά, να επιζητώ περισσότερες ευθύνες και να μην ψάχνω τρόπους να δραπετεύω από αυτές. Τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠΑ ΑΕ που ανέλαβα υπηρετούν ακριβώς το συγκεκριμένο προσωπικό στόχο. Στα δύο χρόνια που πέρασαν αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες, οι οποίες θα με βοηθήσουν σε ο,τιδήποτε κι αν αποφασίσω να κάνω στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα. Το αντικείμενο των Λιμένων και της Ναυτιλίας μου άνοιξε διάπλατα τους ορίζοντες, έχοντας διανύσει νωρίτερα μια σημαντική διαδρομή ως ενεργό μέλος του τεχνικού κόσμου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η λιμενική δραστηριότητα και η ναυτιλία περιλαμβάνουν έναν ολόκληρο κόσμο με σύνθετες επαγγελματικές δραστηριότητες που εισφέρει σημαντικά στην τοπική και την εθνική οικονομία. Ειδικά για την Πάτρα που είναι η πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, το Λιμάνι είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει, για το καλό της πόλης μας, να κρατήσουμε μακριά από πολιτικές ή άλλες αντιπαραθέσεις.

Ποιο ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που επηρέασε τη ζωή σας και βοήθησε στο να διαμορφωθεί ο χαρακτήρας σας;

– Χωρίς δεύτερη σκέψη: Το πρώτο ήταν το οικογενειακό μου περιβάλλον. Οι γονείς μου, Νίκος και Ελένη…Μου έδωσαν αξίες. Με έμαθαν να σέβομαι τον συνάνθρωπο, να του στέκομαι αλληλέγγυος, να του δείχνω εμπιστοσύνη μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν την άξιζε…

Εξίσου σημαντική για μένα είναι η φιλία. Καθοριστική όμως ήταν και η περίοδος της φοίτησής μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αφού μου άνοιξε τον επαγγελματικό δρόμο που ακολούθησα. Σε όλα αυτά θα προσέθετα και την ενασχόλησή μου με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο οποίο είμαι εκλεγμένος και θα παραμείνω ενεργό μέλος ανεξάρτητα με τις μελλοντικές επαγγελματικές υποχρεώσεις μου.

τσωνης 1

Σε ποιο μέρος της Πάτρας ηρεμείτε;

– Στην περιοχή που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Αγυιά. Μου αρέσει να κατεβαίνω βόλτα στην Ηρώων Πολυτεχνείου, δίπλα στη θάλασσα. Με ηρεμεί να την βλέπω και να ακούω τα κύματα που σκάνε στην ακτή όλες τις εποχές του χρόνου. Ακολουθώ ακόμα και σήμερα τις διαδρομές που έχουν σημαδέψει τα ανέμελα εφηβικά χρόνια. Η βόλτα της παρέας ήταν στο La Cite για καφέ, μετά το σχολείο στο «Λάγιος» και στα βραχάκια της μαρίνας…

Προσέχετε την εξωτερική σας εμφάνιση; Τι ρόλο παίζει η σύζυγός σας σε αυτό;

– Είναι αλήθεια ότι μου αρέσει το κομψό ντύσιμο. Προτιμώ το smart-casual ντύσιμο, ανάλογα φυσικά με την περίσταση. Επιλέγω ο ίδιος τα ρούχα που φοράω, αλλά ζητάω και την άποψη της συζύγου μου. Μια γυναικεία ματιά πάντα βοηθάει… Πέρα όμως από αυτό για μένα η Νικολίνα είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ο άνθρωπος που με έχει στηρίξει στις σημαντικές προσωπικές αποφάσεις. Είναι πάντα δίπλα μου. Νοιάζεται για μένα και ειλικρινά με βοηθάει –και μόνο μια κουβέντα της- να αποφορτιστώ μετά από μια δύσκολη μέρα. Δείχνει υπομονή και κατανόηση στα δύσκολα ωράρια που ακολουθώ λόγω των απαιτητικών καθηκόντων μου και γι’ αυτό της οφείλω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ».

Αθλείστε; Τι ομάδα είστε;

– Μου αρέσει να περπατάω και το μπάσκετ. Από ομάδες υποστηρίζω πρώτα την Παναχαϊκή, καθώς είμαι γέννημα-θρέμμα της Αγυιάς, και ΑΕΚ.

Ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σας;

– Δεν είναι μία αλλά τρεις. Είναι οι στιγμές που αντίκρισα για πρώτη φορά τα παιδιά μου (σ.σ. Χρήστος, Μαρίσια, Νικόλας,) στο μαιευτήριο.

Παντρευτήκατε πριν τρία χρόνια αν δεν κάνω λάθος και έχετε 3 παιδιά. Συνδυάζεται τελικά η οικογενειακή ζωή με την επαγγελματική; Πόσες ώρες δουλεύετε την ημέρα;

– Είναι πολύ δύσκολος ο συγκεκριμένος συνδυασμός. Οι ώρες της εργασίας στο Λιμάνι είναι πάρα πολλές καθημερινά. Έχω μάθει, όμως, όταν επιστρέφω στο σπίτι να αφήνω τα θέματα της δουλειάς εκτός και να προσπαθώ, όσο γίνεται, να περνάω παραγωγικό χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς μου.

Μύκονο και στον κουμπάρο σας Γιώργο Ντάβλα θα πάτε; Αν όχι, ποιος είναι ο προορισμός που έχετε επιλέξει για το απαραίτητο “pause” το καλοκαίρι του 2021;

– Με τον Γιώργο μας συνδέει μια πολύχρονη και δοκιμασμένη φιλία. Η πρόσκληση εκ μέρους του είναι πάντα ανοικτή. Το θέμα είναι να μπορούμε να συντονιστούμε, αφού τόσο οι δικές του όσο και οι δικές μου επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι απαιτητικές. Ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει ακόμα τον προορισμό των φετινών διακοπών. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα από τώρα είναι ότι ο αριθμός των ημερών θα είναι μονοψήφιος.

Ποιες είναι οι τρεις “κακές” συνήθειες που έχετε και προσπαθείτε να αλλάξετε;

– Μου επιτρέπετε να αλλάξω την οπτική της ερώτησής σας; Αυτά που διακρίνω στο χαρακτήρα μου είναι: επιμονή, τελειομανία και δεν αντέχω την αποτυχία σε κάτι που αναλαμβάνω ή μου αναθέτουν. Μπορεί για άλλους να θεωρούνται «κακές» συνήθειες, αλλά έχω μάθει να ζω με αυτές και είναι πλέον δύσκολο να τις αλλάξω.

Συμπληρώστε την φράση:

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι… Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια.

Δεν θα κάνω ποτέ…Κάτι κακό σε άνθρωπο με πρόθεση.

Η σχέση μου με την μουσική...Ακούω τα πάντα, αλλά περισσότερο ελληνική.

Σε 5 χρόνια από τώρα θέλω να…Είμαι υγιής εγώ και η οικογένειά μου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ntavlas brthday
moyseia
Ναόμι Κάμπελ
SXEDIA