«Πανδημία» οι απάτες στην Αχαΐα – Σε 10 ημέρες άρπαξαν 150.000 ευρώ

Μπαράζ περιστατικών στην Πάτρα τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε 10 ημέρες σημειώθηκαν απάτες με… κέρδος 150.000 ευρώ.

Σε «πανδημία» τείνουν να μετατραπούν οι απάτες σε βάρος πολιτών στην Αχαΐα. Με αφετηρία το διπλό «χτύπημα» της 11ης Μαΐου, όπου δράστες με το πρόσχημα των τραυματισμών συγγενικών προσώπων σε τροχαίο και την ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης τους, απέσπασαν από δυο ηλικιωμένες συνολικά 60.000 ευρώ – πέταξαν τα χρήματα από το μπαλκόνι – μέχρι και σήμερα στην Πάτρα, έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία τουλάχιστον 6 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων και ενός επιχειρηματία με τη «λεία» των δραστών να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ»

Το τελευταίο περιστατικό κατεγράφη την περασμένη Παρασκευή, με θύμα γυναίκα που πείσθηκε από άνδρα, που επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της και προσποιούμενος τον αστυνομικό, απαίτησε χρήματα προκειμένου το παιδί της που είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες.

Η ηλικιωμένη του «παρέδωσε» 8.000 ευρώ.

Πρόκειται για την τρίτη απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, που καταγγέλλεται στην Ασφάλεια Πατρών σε διάστημα μια εβδομάδας με τους απατεώνες να συστήνονται, είτε ως γιατροί που θα «σώσουν» τα τραυματισμένα παιδιά των θυμάτων, είτε ως ένστολοι που θα συμβάλλουν οικεία τους πρόσωπα να «πέσουν στα μαλακά» μετά την εμπλοκή τους σε θανατηφόρα τροχαία. Στις 68.000 ανέρχεται το κέρδος των δραστών.

ΣΥΛΛΗΨΗ

Για τις απάτες με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου, συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στα διόδια Μαλγάρων, ως μέλος εγκληματικής ομάδας άνδρας που επέστρεφε από το ταξίδι του στην Πάτρα στη βάση του στη Δράμα. Ο προφυλακισθείς που παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη συμμορία με τη συμμετοχή Βούλγαρων, είναι ο δράστης που παρέλαβε 25.000 ευρώ από την 67χρονη. Την παρουσία του στο σημείο το επίμαχο χρονικό διάστημα, «πρόδωσε» σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», βίντεο, στο οποίο είχε καταγραφεί το αυτοκίνητο του.

Όπως προέκυψε ο κατηγορούμενος ενεργώντας από κοινού, με τέσσερις άγνωστους συνεργούς του, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, οι οποίοι από την 19 Απριλίου έως την 11 Μαΐου, διέπραξαν ακόμα τέσσερις απάτες (εκ των οποίων μια απόπειρα), σε Πάτρα και Αιγιαλεία σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών, αφαιρώντας τους 51.000 ευρώ.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Στα δίχτυα καλοστημένης απάτης έπεσε και πατρινός επιχειρηματίας, που είδε να «βγάζουν» φτερά 50.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Όπως αποκάλυψε η «Π», με το πρόσχημα εφοδιασμού φορτηγού με καύσιμα αξίας 500 ευρώ άνδρας κατάφερε και απέσπασε τους προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς πρόσβασης από τον ιδιοκτήτη βενζινάδικου και στη συνέχεια προχώρησε στη μεταφορά του ποσού σε λογαριασμού τρίτου προσώπου.

Το περιστατικό συνέβη στις 16η Μαΐου, ημέρα όπου στους αστυνομικούς της Ασφάλειας, έφθασε μια ακόμα καταγγελία από γυναίκα πως άγνωστος με την ίδια μεθοδολογία της «τράβηξε» από την τράπεζα 5.000 ευρώ. Την προσέγγισε ως αγοραστής μηχανής καφέ μέσω αγγελίας, που είχε αναρτήσει σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης προϊόντων. Θύμα απάτης κατήγγειλε πως έπεσε ένας ακόμα πατρινός με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας να σχηματίζουν δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού, ο οποίος από τον περασμένο Ιούλιο και ενώ εισέπραξε 3.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αγορά – εισαγωγή αυτοκινήτου από το εξωτερικό, δεν το παρέδωσε ποτέ.

ΕΛΑΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με αφορμή τα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορες μεθόδους αποσπούν χρηματικά ποσά από πολίτες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει, ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές, οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών. Στις περιπτώσεις, σχετικά με τις διατραπεζικές συναλλαγές: Μην δίνετε ποτέ τηλεφωνικά σε τρίτους τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας, τον αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας (CVV). Μην δίνετε ποτέ σε τρίτους τον εξαψήφιο αριθμό επιβεβαίωσης συναλλαγής OTP, που σας στέλνει η τράπεζα στο κινητό σας τηλέφωνο.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ