Πανελλήνιες 2023: Πρεμιέρα σήμερα για 6.500 υποψηφίους στη Δυτική Ελλάδα – Στους 3.000 στην Αχαΐα

Οι Αχαιοί υποψήφιοι των Πανελλήνιων 2023, ανέρχονται σε 3.006, εκ των οποίων οι 2.414 είναι απόφοιτοι των ΓΕΛ και 592 των ΕΠΑΛ.

Πανελλήνιες 2022

Με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών ανοίγει σήμερα Πέμπτη 1/06/2023, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Την Παρασκευή τη διαγωνιστική σκυτάλη παραλαμβάνουν οι μαθητές των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Πανελλήνιες 2023: Αυτό είναι το θέμα έκθεσης ΕΠΑΛ

Σε ετοιμότητα 34 Εξεταστικά Κέντρα

Από τη Δυτική Ελλάδα θα συμμετάσχουν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 6.500 υποψήφιοι. Οι Αχαιοί υποψήφιοι ανέρχονται σε 3.006, εκ των οποίων οι 2.414 είναι απόφοιτοι των ΓΕΛ και 592 των ΕΠΑΛ.

Συνολικά λειτουργούν 34 εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ και τέσσερα εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑΛ. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν και δύο ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ και ένα για τα ΕΠΑΛ, όπου εξετάζονται μαθητές από εννέα νομούς, εκτός του Νομού Αχαΐας.

Οι θέσεις των υποψηφίων στα ΑΕΙ φέτος ξεπερνούν τις 60.000, ενώ στο παραπάνω νούμερο δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Το διάστημα 2 – 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 μέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα υπό το βάρος και την ανασφάλεια που δημιούργησαν τις προηγούμενες ημέρες τα προβλήματα που προέκυψαν με την τράπεζα θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Ωστόσο, οι αρχές τις εκπαίδευσης, όπως άλλωστε και το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνουν ότι το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της τράπεζας θεμάτων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανελλήνιες 2023: Πρεμιέρα σήμερα για 6.500 υποψηφίους στη Δυτική Ελλάδα - Στους 3.000 στην Αχαΐα

«Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλήρως και οι εξετάσεις διεξάγονται χωρίς προβλήματα» μας είπε ο περιφερειακός διευθυντής της εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και πρόσθεσε:«Σήμερα ξεκινούν οι πανελλαδικές και έχουμε οργανώσει και την τελευταία λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των θεμάτων και την έγκαιρη παραλαβή τους από τους υποψηφίους ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο εξεταστικό κέντρο.

Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν της τράπεζας θεμάτων. Εχει εντελώς άλλη αρχιτεκτονική και άλλη μέθοδο. Οι άνθρωποί μας, οι εκπαιδευτικοί μας έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα η αδιαβλητότητα και η αμεροληψία των εξετάσεων».

ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΙΕΡΡΗ

Πανελλήνιες 2023: Πρεμιέρα σήμερα για 6.500 υποψηφίους στη Δυτική Ελλάδα - Στους 3.000 στην Αχαΐα

Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας ανέφερε: «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε διότι έχουμε την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων. Υπάρχει μία ανησυχία λόγω αυτών που συνέβησαν με την Τράπεζα Θεμάτων αλλά η διαδικασία των Πανελλαδικών είναι εντελώς διαφορετική και σε τεχνικό επίπεδο και ως προς τη λειτουργία της. Δεν τίθεται θέμα να συμβεί κάτι ανάλογο. Σε κάθε περίπτωση στις Πανελλαδικές υπάρχει και εναλλακτικός και δεύτερος και τρίτος τρόπος για να καλύψουμε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Για παράδειγμα αν ένα εξεταστικό κέντρο έχει πρόβλημα, όπως διακοπή ηλεκτρικού, θα πάνε τα θέματα με συνοδεία Αστυνομίας από το ένα Εξεταστικό Κέντρο στο άλλο. Αρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Η κ. Πιερρή συμβουλεύει μαθητές και γονείς «να μην αποπροσανατολίζονται διότι η παραπληροφόρηση είναι διάχυτη και το μόνο που επιτυγχάνεται μέσω αυτής είναι η διαταραχή της ψυχολογίας των μαθητών μας και ο αποπροσανατολισμός από τον στόχο τους. Πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι. Εχουν πάρει σχετικές οδηγίες από τα σχολεία τους και είμαστε όλοι στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν. Είναι σημαντικό να είναι ήρεμοι και να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Σε αυτό πρέπει να εστιάζουν και οι γονείς τους».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος και η κ. Πιερρή προειδοποιούν τους υποψηφίους να μη φέρουν μαζί τους καμία ηλεκτρονική συσκευή. Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο απ’ όπου και θα το παραλαμβάνει ο εξεταζόμενος μετά την έξοδό του από το Εξεταστικό Κέντρο.

Πριν την είσοδο στις αίθουσες ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου θα υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού, ακόμα κι αν είναι απενεργοποιημένο, μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του. Καταλήγοντας και οι δύο εύχονται στους υποψηφίους «καλή επιτυχία και να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης με ψυχραιμία, θάρρος και τόλμη. Ο,τι κι αν κάνουν στη ζωή τους, σημασία έχει πρωτίστως να είναι ισορροπημένοι άνθρωποι».

 

ΣΑΚΗΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ: «Δεν ανησυχούν οι μαθητές μας»

Πανελλήνιες 2023: Πρεμιέρα σήμερα για 6.500 υποψηφίους στη Δυτική Ελλάδα - Στους 3.000 στην Αχαΐα

«Δεν καταγράφουμε ανησυχία μεταξύ των μαθητών μας της Γ’ Λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ο εκνευρισμός τους αφορούσε στον χρόνο που έχασαν από την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές, παραμένοντας τις προηγούμενες ημέρες στα σχολεία τους περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν» μας ανέφερε ο διευθυντής των φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» στην Πάτρα, Σάκης Φλωράτος.

Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι περισσότερο ενοχλητικός για τους μαθητές ήταν ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα αυτό και φυσικά η προσπάθειά εκμετάλλευσής του. «Οι μαθητές μας κατανοούν και κρίνουν. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται όλη αυτή η παραπληροφόρηση. Ας τους επιτρέψουμε να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα και να αποδώσουν στον βαθμό που έχουν προετοιμαστεί. Μάλιστα θα έλεγα ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε τους έδωσε και τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις»

Υπενθυμίζουμε ότι ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

 

 

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Επισκέπτης» χωρίς λύσεις ο Χρυσοχοΐδης - Ο Υπουργός Υγείας σε Νοσοκομεία της Πάτρας
Πάτρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου για τις νέες ταυτότητες - ΦΩΤΟ
Κώστας Πελετίδης: Δήλωση του Δημάρχου Πατρέων για την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στην Πάτρα
Το χρονικό του δρόμου προς Ομπλό - Στόχος η οδική ασφάλεια για επισκέπτες και καθημερινούς χρήστες