Πανεπιστήμιο Πατρών: Αγιασμός με αναφορά στα «τρία γεγονότα του 1964»
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος συνέδεσε την ίδρυση του Ιδρύματος με την κοίμηση του Αγίου Γερβασίου και την επανακομιδή της Αγίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα – Οι ευχές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά
Με τον καθιερωμένο αγιασμό άνοιξε και επίσημα η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο να επιλέγει στην ομιλία του να σταθεί ιδιαίτερα στη σχέση του Ιδρύματος με την ιστορία της πόλης και σε τρία γεγονότα που, όπως σημείωσε, σημάδεψαν το 1964.
Η ακολουθία τελέστηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα, των Αντιπρυτάνεων, μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμητόρων, του Εκτελεστικού Διευθυντή και στελεχών της διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Ο Μητροπολίτης απηύθυνε ευχές για υγεία και πρόοδο στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, χαρακτηρίζοντας το Πανεπιστήμιο Πατρών «ναό του πνεύματος» και αναφερόμενος στη διεθνή του παρουσία και φήμη.

Τα «τρία γεγονότα» του 1964
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη χρονιά ίδρυσης του Πανεπιστημίου.
Ο Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην κοίμηση του Αγίου Γερβασίου στις 30 Ιουνίου 1964, στην επανακομιδή της Αγίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στις 26 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς και στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Το τρίτο γεγονός που σημάδεψε την τοπική μας ιστορία, αλλά και την ελληνική και την παγκόσμια, ήταν η ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, το 1964», ανέφερε.
Σύμφωνα με το επίσημο ιστορικό του Πανεπιστημίου, το Ίδρυμα δημιουργήθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 4425 της 11ης Νοεμβρίου 1964, ενώ η λειτουργία του εγκαινιάστηκε δύο χρόνια αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 1966.
Η επιλογή της ημερομηνίας των εγκαινίων συνδέθηκε επίσης με την πόλη, καθώς η 30ή Νοεμβρίου είναι η εορτή του Αγίου Ανδρέα.

«Να συνεχίσετε να φωτίζετε με τη γνώση και τη σοφία σας»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Πρύτανη για την πρόσκληση και ευχήθηκε στο Πανεπιστήμιο μακρά πορεία, καλώντας την ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεχίσει το έργο της στη γνώση και την έρευνα.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μπούρας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την παρουσία και τις ευχές του προς τα μέλη του Ιδρύματος.

Με τον αγιασμό σηματοδοτείται η έναρξη μιας ακόμη ακαδημαϊκής χρονιάς για ένα Πανεπιστήμιο που συμπληρώνει πλέον περισσότερες από έξι δεκαετίες παρουσίας στην ανώτατη εκπαίδευση, έχοντας διευρύνει σταδιακά το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του αποτύπωμα. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο περιγράφει την ίδρυσή του το 1964 ως αφετηρία ενός Ιδρύματος με προσανατολισμό στη διεθνή συνεργασία και την επιστημονική πρόοδο.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Ο Κωνσταντίνος Σταμούλης στον 5ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος»
Η Amazon μπλοκάρει το Meta Muse από τις online αγορές
Κόκκινα, μαύρα ή πράσινα σταφύλια; Ποια προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία
Η παρουσία του προορισμού της Πάτρας στη Seatrade Cruise Med 2026 ΦΩΤΟ
Παράπονα για τον θόρυβο των drones της Amazon – «Ακούγονται σαν ιπτάμενες χλοοκοπτικές μηχανές»
