Πανεπιστήμιο Πατρών: «Ακυρο» για 30% εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ποια ήταν τα άλλα έξι αιτήματα για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων

Πανεπιστήμιο Πατρών: «Ακυρο» για 30% εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αρνητική απάντηση δόθηκε, από το υπουργείο Παιδείας, στο αίτημα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για 30% εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οπως έγραψε η «Π» τις προηγούμενες ημέρες στην έκτακτη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας, έθεσε επτά αιτήματα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Με ένα από αυτά η Σύγκλητος ζητούσε το εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδυασμό με πιθανά κρούσματα Covid 19, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μέχρι ένα ποσοστό μαθημάτων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνόλου των μαθημάτων κάθε Τμήματος και μετά από εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, να διεξάγονται εξ αποστάσεως».

Εξετάζοντας το συγκεκριμένο αίτημα ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αποστόλης Δημητρόπουλος σε γραπτή απάντηση σημειώνει :«Είναι πρόδηλο ότι το αίτημα για 30% εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει δεκτό» και εξηγεί ότι η ΚΥΑ για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων αποκλειστικά δια ζώσης εκπαίδευσης για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι πέραν του σχετικού αιτήματος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών υπήρξαν, σε Πανελλαδικό επίπεδο, Πανεπιστημιακά Τμήματα που με αποφάσεις της συνέλευσης των διδασκόντων είχαν ζητήσει να κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Αλλά υπό το ίδιο σκεπτικό το Υπουργείο έδωσε αρνητική απάντηση.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Υπενθυμίζουμε ότι τα άλλα έξι αιτήματα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ενόψει της διαζώσης λειτουργίας του ακαδημαϊκού ιδρύματος, την 11η Οκτωβρίου ήταν τα εξής:
1. Υπαρξη πρόνοιας για την προστασία των ευπαθών ομάδων, φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων.
2. Στα φοιτητικά εστιατόρια η διανομή του φαγητού να γίνεται σε πακέτο.
3. Η έκτακτη χρηματοδότηση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της διαδικασίας εφαρμογής των μέτρων και για την καθαριότητα, καθώς τα μαθήματα και τα εργαστήρια γίνονται 9πμ με 9μμ.
4. Αμεση λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στο Πανεπιστήμιο.
5. Εκστρατεία επικοινωνίας με επιστημονική τεκμηρίωση που να προτρέπει να εμβολιαστούν φοιτητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες.
6. Πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Το αν και ποια από αυτά θα ικανοποιηθούν θα φανεί σύντομα. Πάντως η Πρυτανική Αρχή είναι αποφασισμένη να τηρήσει πλήρως το υγειονομικό πρωτόκολλο ώστε να προστατεύσει τη διαζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

«Προετοιμαζόμαστε για τη διά ζώσης λειτουργία μας και αυτό δεν θα το διαπραγματευτούμε με κανέναν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους και στην τήρηση των μέτρων που προβλέπει το πρωτόκολλο. Εχουμε ελέγξει τα αμφιθέατρα ώστε να εξασφαλίζονται οι προβλεπόμενες συνθήκες και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι φοιτητές μας και όλοι όσοι κινούνται μέσα στο Πανεπιστήμιο να είναι ασφαλείς» δήλωσε στην «Π» ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας.
Κι αυτό εφαρμόστηκε και στην πράξη καθώς ήδη επεβλήθη το πρώτο πρόστιμο (300 ευρώ) σε φοιτητή που αρνήθηκε τον έλεγχο και κατ’ επέκταση να επιδείξει το αρνητικό αποτέλεσμα του ράπιντ τεστ ώστε να είναι νόμιμα στον χώρο του Πανεπιστημίου.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ