Πανεπιστήμιο Πατρών: Ανοίγει παράθυρο στους ενήλικες στην τεχνητή νοημοσύνη

Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην εκπαίδευση επαγγελματιών στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Ενα βήμα που το καθιστά πρωτοποριακό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών με πρωτεργάτρια ομάδα πανεπιστημιακών. Είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που σε λίγες ημέρες ξεκινάει το πρώτο εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT παρέχοντας το πρώτο Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης με μονάδες ECTS στη χώρα.

Ηδη οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί φτάνουν σχεδόν τις 2.500 και προέρχονται από επαγγελματίες που εδρεύουν σε διάφορες χώρες.

Το βήμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με το coding school του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επιμόρφωσης και Κατάρτισης (ΕΚΕΚ). Μάλιστα το εκπαιδευτικό υλικό, ανέπτυξε το μεγαλύτερο στην Ελλάδα Ερευνητικό κέντρο, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

«Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για το πανεπιστήμιό μας αλλά και τη χώρα μας γενικότερα. Ξεκίνησε από πρόταση ομάδας μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστήμιου μας το προχωρήσαμε», μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής εκατοντάδες επαγγελματίες που θέλουν να εξειδικευτούν πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Εντονο είναι το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θέλουν να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους στην τεχνητή νοημοσύνη και στο ChatGPT.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας παγκόσμιας τεχνολογικής επανάστασης όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο μηνών από τώρα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και κυρίως σε ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 μηνών (250 ώρες ασύγχρονης πανεπιστημιακής κατάρτισης).

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και πρωτίστως το ChatGpt έρχονται άμεσα να ενσωματωθούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση, στα οικονομικά, στο marketing, στην υγεία, στα νομικά στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στον τουρισμό, στην πληροφορική, στις πωλήσεις, στη συμβουλευτική και σε πολλούς άλλους κλάδους.

Το συγκεκριμένο βήμα έρχεται να προστεθεί στα όσα σημαντικά έχει κάνει μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών. Κι αυτό το αναγνωρίζει σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας όπως αποδείχτηκε και στην πράξη με τη ψήφο που έλαβε ο κ. Μπούρας, στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων της χώρας και αναδείχτηκε στο προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Συγκεκριμένα θα είναι προεδρεύον κατά το τρίτο τετράμηνο.

«Είναι άκρως τιμητικό και για μένα προσωπικά αλλά και για το Πανεπιστήμιό μας», μας σχολίασε ο πρύτανης υπογραμμίζοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα είμαστε σε αυτή τη θέση σε μία κρίσιμη φάση καθώς θα έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κι έτσι να θέτουμε τα ζητήματα που μας αφορούν».

Αυτό έκανε ο κ. Μπούρας και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Μεταξύ των ζητημάτων που ανέδειξε ήταν ο εκσυγχρονισμός των φοιτητικών εστιών και η επέκτασή τους, η υποστελέχωση των τμημάτων με κυρίαρχη αυτή του Ιατρικού Τμήματος που επηρεάζει και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού μας Νοσοκομείου και η ανανέωση του πεπαλαιωμένου εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο της ίδια Συνόδου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Γιάννης Καλαβρουζιώτης, έθεσε την ανάγκη της νομοθετικής προώθησης της αυτοδιοίκησης του ΕΑΠ, την έγκριση εκ μέρους του Υπουργείου των προτεινόμενων νέων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που ήδη η διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει καταθέσει. Την άμεση διενέργεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις ήδη εγκεκριμένες θέσεις από τη Διοικούσα Επιτρεοπή μόνιμου προσωπικού στο ΕΑΠ καθώς και την αύξηση από εδώ και στο εξής των νέων θέσεων Μελών ΔΕΠ στο ΕΑΠ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που προκύπτουν από αφυπηρετήσαντες συναδέλφους.