Πανεπιστήμιο Πατρών: Νέα καταγγελία πανεπιστημιακών από 9 ΑΕΙ κατά προέδρου Τμήματος

Σύλλογοι ΔΕΠ «αδειάζουν» τον πρόεδρο των Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, επειδή απέκλεισε φοιτητές από τις εξετάσεις

Πανεπιστήμιο

Το καταγγελτικό κύμα κατά του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Θαν. Τριανταφύλλου, ολοένα και «φουσκώνει». Γίνεται όλο και πιο ισχυρό!

Αυτή τη φορά, την καταγγελία για τις συνδικαλιστικές διώξεις φοιτητών του Τμήματος, σε βάρος του κ. Τριανταφύλλου, προσυπογράφουν ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, ο Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Κοινωνικών Επιστημών Κρήτης, ο Ενιαίος Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην πλειοψηφία τους οι υπογράφοντες είναι καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών από άλλα ιδρύματα στη χώρα!

Εκφράζουν όλοι την ευθεία αντίθεσή τους στην απόφαση του κ. Τριανταφύλλου να απαγορεύσει στους 4 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις τον Ιούνιο, ως τιμωρία για τη συμμετοχή τους, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στις απεργιακές κινητοποιήσεις των φοιτητών, πριν μερικούς μήνες, κατά του νέου νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Ενα απόσπασμα από το κοινό ανακοινωθέν:

«Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόφαση του πρόεδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών να ασκήσει δίωξη κατά τεσσάρων φοιτητών του Τμήματός του, επιβάλλοντας ποινή αποκλεισμού από τη συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2024! Πρόκειται για μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών, τον πρόεδρο, δύο άλλα μέλη του ΔΣ και ένα μέλος του Συλλόγου, οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, τις οποίες είχε αποφασίσει δημοκρατικά η γενική συνέλευση του Συλλόγου τους. Οι κινητοποιήσεις ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο των πανεκπαιδευτικών-πανελλαδικών δράσεων, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απ’ όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μια συνδικαλιστική δίωξη στην οποία προχωρά ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, αξιοποιώντας το απαράδεκτο νομοθετικό καθεστώς που έχει εισάγει η κυβέρνηση, τον νόμο Κεραμέως, ο οποίος προβλέπει πειθαρχικά, διώξεις και καταστολή ενάντια στους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών. Ουδέποτε στο παρελθόν, από την πτώση της δικτατορίας μέχρι σήμερα, έχει επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από εξετάσεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης φοιτητών.

Η καταστολή, οι διώξεις, η ποινικοποίηση του αγώνα φοιτητών έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της πολιτικής της μέσα στα πανεπιστήμια».