Πάνω από 60 εκατ. επιβάτες σε 8 μήνες: Τα ελληνικά αεροδρόμια οδεύουν σε νέο ιστορικό ρεκόρ
Αύξηση άνω του 4,5% στο οκτάμηνο, ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο στην Αθήνα και ισχυρή άνοδος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport – Τι δείχνουν οι προβλέψεις για το σύνολο του 2026
Πάνω από το όριο των 60 εκατομμυρίων επιβατών εκτιμάται ότι πέρασε η συνολική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια την περίοδο Ιανουαρίου–Αυγούστου 2026, με την αεροπορική ζήτηση να διατηρεί ισχυρή δυναμική και τη χρονιά να κατευθύνεται προς νέο ιστορικό ρεκόρ.
Σε σύγκριση με τα 57,5 εκατ. επιβάτες του αντίστοιχου οκταμήνου του 2025, η αύξηση υπολογίζεται σε περισσότερο από 4,5%. Η ακριβής συνολική εικόνα για τα 39 αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Η επίδοση αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς το 2025 είχε ήδη κλείσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με 83.333.771 επιβάτες να διακινούνται συνολικά στα 24 αεροδρόμια της ΥΠΑ, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Διαβάστε επίσης: Fraport: Πάνω από 7 εκατ. επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Αύγουστο
Ρεκόρ τον Αύγουστο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η κίνηση στην Αθήνα. Στο πρώτο οκτάμηνο του 2026, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διακίνησε 23,71 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Οι πτήσεις έφτασαν τις 198.571, σημειώνοντας αύξηση 3,9%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τόσο η εσωτερική όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση.
Ο Αύγουστος ήταν μήνας-ορόσημο για το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς για πρώτη φορά η κίνηση ξεπέρασε τα 4 εκατ. επιβάτες μέσα σε έναν μήνα. Συγκεκριμένα, διακινήθηκαν 4,03 εκατ. ταξιδιώτες, αριθμός αυξημένος κατά 3,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2025.
Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2026 ανεβάζουν την κίνηση του αεροδρομίου πάνω από τα 35 εκατ. επιβάτες, έναντι περίπου 34 εκατ. το 2025.
Στα 27,7 εκατ. οι επιβάτες των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός αύξησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.
Στο διάστημα Ιανουαρίου–Αυγούστου διακινήθηκαν 27.708.051 επιβάτες, έναντι 26.308.313 το 2025, δηλαδή αύξηση 5,3%. Τα επίσημα στοιχεία της Fraport για τον Αύγουστο και το οκτάμηνο έχουν ήδη δημοσιευθεί από την εταιρεία.
Μόνο τον Αύγουστο, τα 14 αεροδρόμια εξυπηρέτησαν περίπου 7,1 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 5,1% σε ετήσια βάση. Από αυτούς, περίπου 6,2 εκατ. ταξίδεψαν με διεθνείς πτήσεις, επιβεβαιώνοντας το καθοριστικό βάρος του εισερχόμενου τουρισμού στη θερινή κίνηση.
Ξεχωριστή επίδοση σημείωσε η Κέρκυρα, όπου η επιβατική κίνηση ξεπέρασε το 1 εκατ. άτομα μόνο μέσα στον Αύγουστο.
Για το σύνολο της χρονιάς, η διοίκηση της Fraport εκτιμά ότι η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μπορεί να πλησιάσει τα 39 εκατ. επιβάτες, από περίπου 37 εκατ. το 2025.
Το 2026 πάνω από το ήδη ιστορικό 2025
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η αεροπορική κίνηση παραμένει ανθεκτική παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις πιέσεις που έχουν καταγραφεί διεθνώς στις μεταφορές.
Εφόσον η ανοδική τάση συνεχιστεί και τους τελευταίους μήνες του έτους, το 2026 θα ξεπεράσει το ήδη ιστορικό αποτέλεσμα του 2025 στα ελληνικά αεροδρόμια. Η τελική εικόνα, πάντως, θα εξαρτηθεί και από τις επιδόσεις της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου, καθώς και από τα οριστικά στοιχεία της ΥΠΑ για το σύνολο των 39 αεροδρομίων.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Anthropic: Μία τρομακτική δύναμη από AI agents εξελίσουν τους εαυτούς τους
Ζώδια σήμερα 19/9: Αναλυτικές ημερήσιες προβλέψεις για το Σάββατο
«Έπαιρνα κολλαγόνο για 3 μήνες και αυτά είναι τα αποτελέσματα»
Στην Ιαπωνία είναι πολύ μπροστά: Βάζουν στα αεροδρόμια συμπιεστές ρούχων
Η Λένα Αλμπάνη για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού
