Παπαδόπουλος για γερμανικές αποζημιώσεις: «Δεν μας ξεγελάει η κυρία Μπέρμποκ…»

Αρνείται ο δήμαρχος Καλαβρύτων τις επενδυτικές προσφορές της Γερμανίδας ΥΠΕΞ. Στοχεύουν στην αποδυνάμωση και τελικά στην ακύρωση των αξιώσεών μας, λέει ο δήμαρχος Καλαβρύτων.

Παπαδόπουλος

«Δεν είμαστε επαίτες και λέμε όχι στα… φιλοδωρήματα των Γερμανών, γιατί είναι σαφές ότι απώτερος στόχος τους είναι να ακυρώσουν με διπλωματικούς ελιγμούς τις Ελληνικές διεκδικήσεις των αποζημιώσεων, τις οποίες δικαιούμαστε στο ακέραιο, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί διακομματικά στην Ελληνική Βουλή».

Η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και κυρίως τα λεγόμενά της «ερέθισαν» τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, ο οποίος μιλώντας στην «Π», αρνείται κατ’ ουσίαν την πρόταση της κ. Μπέρμποκ.

Η τελευταία, στην συνάντησή της με τον Ελληνα υπ. Εξ. Νίκο Δένδια, υποστήριζε ότι η χώρα της επιθυμεί να επενδύσει στις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τους Ναζί. Με την εν λόγω αναφορά η Γερμανίδα υπουργός ουσιαστικά αρνήθηκε την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων – ζήτημα που είχε θέσει νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις τους ο κ. Δένδιας.

Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, η πόλη της μεγαλύτερης θηριωδίας των Ναζί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Μπέρμποκ είναι τόπος που εντάσσεται θεωρητικά στις «επενδυτικές επιλογές» της Γερμανίας.

ΤΑ «ΨΙΧΟΥΛΑ» ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ…

Ο δήμαρχος, ωστόσο, Θανάσης Παπαδόπουλος αντιδρά ευθέως:

«Η Γερμανίδα παίζει ένα απαράδεκτο διπλωματικό παιγνίδι. Αρνείται κάθε κουβέντα για τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις, αλλά προσπαθεί την ίδια ώρα να δείξει ότι έχει μετανοιώσει για τα εγκλήματα πολέμου κάνοντας ελαχιστότατης αξίας “προσφορές” με φανερό στόχο της την αποδυνάμωση και εν τέλει ακύρωση των διεκδικήσεών μας».

Ακολούθως, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται, προς τεκμηρίωση των απόψεων του, στην πικρή εμπειρία του από τη λειτουργία του λεγόμενου Ελληνογερμανικού ταμείου:

«Εχουμε διαπιστώσει ότι ο ρόλος του είναι διχαστικός, προσφέροντας ψίχουλα στους δήμους που είναι ενταγμένοι στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων. Κάποιοι συνάδελφοι “τσίμπησαν” και έλαβαν 50-100.000 ευρώ, ευνοώντας, έστω και άθελά τους, στην ουσία τα ύπουλα Γερμανικά σχέδια.
Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε μεμονωμένο τρόπο συνδιαλλαγής με τη Γερμανία. Δεν θα κλείσουμε το στόμα, αποδεχόμενοι την παρελκυστική τακτική της. Δεν σβήνεται το κακό παρελθόν της με μικροπροσφορές, δήθεν καλής θέλησης…».

«ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ»

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαδόπουλος δίνει και την εξής διάσταση στην άκρα επιφυλακτικότητα και άρνησή του:

«Φρονώ ότι κάθε αποσπασματική συζήτηση είναι παγίδα. Οτιδήποτε σκέφτονται οι Γερμανοί για την Ελλάδα πρέπει να περνάει μέσα από το κράτος μας. Είναι αδιανόητο να προσεγγίζει με τις δηλώσεις της η κ. Μπέρμποκ τις μαρτυρικές πόλεις, εκφράζοντας ως θέση της χώρας της την επενδυτική στήριξή τους, που όμως είναι ασαφής, άρα κινείται στα όρια μιας θολής πρόσθεσης…».

Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων την τοποθέτησή του θυμήθηκε και την Γερμανική πρεσβεία:

«Δεν θέλω να ξύνω πληγές του παρελθόντος, αλλά δεν ξεχνάμε κιόλας τις άσχημες εμπειρίες μας από την διπρόσωπη διπλωματική συμπεριφορά της. Ας κατανοήσει η Γερμανία ότι το εγκληματικό παρελθόν της δεν διορθώνεται με έλλειψη γενναιοδωρίας και το ελάχιστον της ποινής για τα ανεπανόρθωτα κακά του ναζισμού στην Ελλάδα…».