Παπαδόπουλος (Ωρα Πατρών): Αυτοδιάψευση της Δημοτικής Αρχής για το κλείσιμο της Ξερόλακκας

«Είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να κληροδοτήσει μια ασφαλή ποιότητα ζωής στις επόμενες γενιές. Ο χρόνος για το περιβάλλον δεν είναι ανεξάντλητος, είναι πολύτιμος και επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα.» αναφέρει μεταξύ άλλων ο συντονιστής της «Ωρας Πατρών»

Παπαδόπουλος (Ωρα Πατρών): Αυτοδιάψευση της Δημοτικής Αρχής για το κλείσιμο της Ξερόλακκας

Ο συντονιστής της Ωρας Πατρών Δημήτρης Παπαδόπουλος προχώρησε σε ένα άρθρο-παρέμβαση για το θέμα της Ξερόλακκας και της καθαριότητας από το Δήμο Πατρέων.

Αναλυτικά αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος:

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής αναφέρεται, ότι πραγματοποιήθηκε συλλογή 3000 δρομολογίων φορτηγών με κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα σε διάστημα 8 μηνών! Το νούμερο είναι εξωπραγματικό για να το πιστέψουμε ακόμα κι αν όλα δούλευαν τέλεια. Δείχνει όμως και τη λογική ενός δήμου, που δεν επιδιώκει την ανάκτηση και επανάχρηση μέρους των απορριμμάτων όπως επιβάλλει η κυκλική οικονομία, με ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχεδιασμό. Είναι απαράδεκτο όλα αυτά τα απορρίμματα να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας όπως άλλοι 50 τόνοι ογκωδών αντικειμένων (στρώματα, καναπέδες, ψυγεία κτλ) που περιγράφεται στην ίδια ανακοίνωση. Ποια είναι λοιπόν η διαχείριση που προτείνει ο Δήμος Πατρέων; Να καταλήγουν όλα στον κορεσμένο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας; Το κλείσιμο της Ξερόλακκας που έχει προαναγγείλει η δημοτική αρχή πως θα επιτευχθεί; Ή είναι άλλη μία υπόσχεση που θα οδηγηθεί στις καλένδες;

Είναι προφανές, ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου να παραδειγματιστούμε από επιτυχημένες πρακτικές άλλων Δήμων. Πρακτικές οι οποίες έχουν αποδώσει τα μέγιστα στη διαχείριση των απορριμμάτων στις περιοχές τους. Με διακρατικές συνεργασίες με άλλους Δήμους έχουν εκπονηθεί προγράμματα στην διαχείριση των απορριμμάτων μεγάλων προϋπολογισμών με απόκτηση τεράστιας τεχνογνωσίας, με άμεσο αποτέλεσμα στην αύξηση του ποσοστού ανάκτησης των απορριμμάτων. Πρόσφατο παράδειγμα ο Δήμος Κοζάνης όπου με διακρατική συνεργασία προχώρησε ένα βήμα ακόμα την κυκλική οικονομία στην πόλη. Άλλη διαδημοτική συνεργασία είναι των Δήμων της Μεσσηνίας, όπου προσπάθησαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αξιοποίησης των κλαδεμάτων και μετατροπή τους σε πέλλετ και σε λίπασμα τύπου compost. Στη συνεργασία αυτή συμμετέχουν ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια ενώ την ίδια ώρα στην Πάτρα, ακόμα προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις σχέσεις του Δήμου με το Πανεπιστήμιο. Η χρήση του πέλλετ θα μπορούσε να καλύψει ενεργειακές και θερμαντικές ανάγκες για παράδειγμα σχολικών μονάδων ως πεδίο εφαρμογής.

Στην Πάτρα πανηγυρίζουμε για τη δημιουργία εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων χωρητικότητας 53.000 τόνων όταν μόνο ο Δήμος Πατρέων παράγει πλέον 100.000 τόνους απορρίμματα, ενώ άλλες μικρότερες πόλεις το κατασκεύασαν πολλά χρόνια νωρίτερα… Η εξίσωση σίγουρα δεν βγαίνει δημιουργώντας έλλειμμα  αφού ωφελούμενοι θα είναι και άλλοι δήμοι της Αχαΐας. Σύμβουλοι του Δημάρχου, προκειμένου να εμφανίσουν καλή εικόνα, δημοσιοποιούν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δανειζόμενοι φωτογραφίες από εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων στις Σέρρες!!! Με επικοινωνιακά τρικ δεν δίνονται λύσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της πόλης. Απαιτείται άμεσα να δρομολογηθεί η επικαιροποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, να χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους, συνυφασμένο με πρακτικές επανάχρησης απορριμμάτων με στόχο την δραστική αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης. Είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να κληροδοτήσει μια ασφαλή ποιότητα ζωής στις επόμενες γενιές. Ο χρόνος για το περιβάλλον δεν είναι ανεξάντλητος, είναι πολύτιμος και επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοδεία ΚΚΕ στη Δυτική Αχαΐα: Αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
Κουνάβης προς Λιβανό: Ζητά άμεσα την εκτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αχαΐα
Περιοδεία του ΚΚΕ στη Δυτική Αχαΐα: Αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις προστασίας του λαού και της περιουσίας του
Πάτρα: Τον έπιασαν με κουμπαρά και κοσμήματα - Προσπάθησε να χτυπήσει τους αστυνομικούς