Παπαναστασίου: Ο Δήμαρχος Αγρινίου απασφαλίζει κατά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου

Παπαναστασίου: Ο Δήμαρχος Αγρινίου απασφαλίζει κατά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου

Ακόμα δεν έχει σβήσει η φωτιά στο Αγρίνιο… Οπως δεν έχει σβήσει και στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. Απλά έχει τεθεί, για την ώρα, υπό μερικό έλεγχο… Οι φλόγες, όμως, εξακολουθούν να πετάγονται! Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη στήλη, αστράφτει και βροντάει κατά της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, της πρυτανικής αρχής και της κυβέρνησης.

Θεωρεί ξεκάθαρη μεθόδευση την αφαίρεση πανεπιστημιακών τμημάτων από το Αγρίνιο και μιλάει ευθέως για ρουσφέτι στο πανεπιστημιακό λόμπι!!!

Την αφορμή για την κουβέντα με τον δήμαρχο την πήρα ακούγοντας τις φαρμακερές ατάκες του σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου επί του θέματος: Χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» το Πανεπιστήμιο Πατρών και μίλησε για λόμπι πανεπιστημιακών που κάνουν «χατηράκια» o ένας στον άλλο.

-Είναι πολύ σοβαρά αυτά που είπατε… Για χατίρια και ρουσφέτια στο Πανεπιστήμιο…

Ισχύει ακριβώς αυτό που είπα. Εγινε ξεκάθαρα ρουσφέτι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Το Πανεπιστήμιο ζήτησε από την Κυβέρνηση, και το πέτυχε τελικά, να καταργηθούν τα Τμήματα εκτός Πάτρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό ήθελε το Πανεπιστήμιο. Αυτό όμως δεν είναι στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξη. Είναι στρατηγικό σχέδιο σύμπτυξης.

-Είναι δηλαδή καθαρά απόφαση του Πανεπιστημίου, εκτιμάτε; Και γιατί θεωρείτε πως η Κυβέρνηση την έκανε αποδεκτή;

Ναι, είναι απόφαση του Πανεπιστημίου την οποία υιοθετεί η Κυβέρνηση. Βγήκαν εφημερίδες και Μέσα της Αθήνας και έλεγαν τέρμα τα ρουσφέτια στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Ποια ρουσφέτια; Πού είδαν ρουσφέτια; Το τμήμα στο Αγρίνιο που καταργείται λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια. Τώρα γίνεται το ρουσφέτι. Και γίνεται στο Πανεπιστήμιο, όχι στην Αιτωλοακαρνανία.

-Και για ποιο λόγο να το κάνει η Κυβέρνηση;

Και η υπουργός και ο υφυπουργός έχουν σχέσεις με τον ακαδημαϊκό χώρο και αυτό είναι μια εξήγηση. Ολοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο πατέρας της υπουργού. Και η υπουργός και ο υφυπουργός, που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Τι άλλο να πω; Μόνο εδώ συνέβη αυτό. Πουθενά αλλού σ’ όλη την Ελλάδα. Μόνο το δικό μας Πανεπιστήμιο θυμήθηκε ξαφνικά να αναπτυχθεί στρατηγικά. Κανένα άλλο στην Ελλάδα. Είδατε μήπως στο μηχανογραφικό που βγήκε για τις Πανελλαδικές του 2021 να καταργηθεί άλλο τμήμα στην υπόλοιπη Ελλάδα;

-Ναι, αλλά γιατί να στοχοποιηθούν αυτές οι περιοχές; Πείτε μου έναν λόγο…

Οχι, δεν στοχοποιήθηκαν οι περιοχές. Είναι ρουσφέτι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας που θέλει να συρρικνωθεί για να μοιράζονται τα χρήματα εσωτερικά και να μη φεύγουν χρήματα και μέλη ΔΕΠ προς τα έξω. Αυτό είναι η λογική τους. Η λογική του κέντρου, του campus στο Ρίο, και όχι η λογική ενός εξακτινωμένου Πανεπιστημίου.

-Εσείς το χοντρύνατε, όμως, λιγάκι, μιλώντας ευθέως για λόμπι πίσω από τις αποφάσεις…

Το Πανεπιστήμιο Πάτρας έτσι κάνει όλα τα χρόνια. Το έχουμε ζήσει ξανά αυτό στο Αγρίνιο. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, που είναι στην Πάτρα, είχε δημιουργηθεί αρχικά στο Αγρίνιο, το 1985, και μεταφέρθηκε εν μια νυκτί στην Πάτρα, με Προεδρικό Διάταγμα το 1998. Στη συνέχεια, λειτούργησαν στο Αγρίνιο τρία πανεπιστημιακά τμήματα κάτω απ’ την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ελπίζαμε στο όραμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, αλλά τελικά τα τμήματα πήγαν κι αυτά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το 2013 με το «Αθηνά» έφυγαν τα τμήματα του Αγρινίου για Πάτρα και του Μεσολογγίου στο ΤΕΙ Πάτρας. Και από κει και πέρα άρχισε το τέλος μας. Αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ να μας λένε τέρμα τα ρουσφετάκια στις τοπικές κοινωνίες. Ρουσφετάκι δεν έγινε στις τοπικές κοινωνίες. Αν έγινε ρουσφέτι στις τοπικές κοινωνίες, έγινε πριν 15 χρόνια. Αυτό που γίνεται τώρα είναι στο Πανεπιστήμιο. Στους πανεπιστημιακούς. Και γι’ αυτό μίλησα για λόμπι.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το μεν Πανεπιστήμιο κατέληξε σε αυτή την απόφαση πατώντας πάνω σε ακαδημαϊκά κριτήρια, η δε  δική σας αντίδραση υποκινείται από στενά ψηφοθηρικά κριτήρια;

Εμείς δεν ζητήσαμε κάτι να κερδίσουμε. Υπήρχε ένα στάτους κβο και θέλαμε να διατηρηθεί. Τα πανεπιστημιακό Τμήμα του Αγρινίου, που πάνε να καταργήσουν, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια. Εχει αξιολογηθεί, έχει μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακά, είναι ένα πλήρες Τμήμα. Και έρχονται και το καταργούν σε μια λογική  για να πάρουν καθηγητές οικονομικού τομέα, και μάρκετινγκ, να τους πάνε στην αντίστοιχη σχολή της Πάτρας για να την ενισχύσουν. Και πώς πάνε να την ενισχύσουν; Καταργώντας το τμήμα Αυτό δεν είναι ακαδημαϊκό κριτήριο. Είναι εξυπηρέτηση συμφερόντων. Και προσέξτε: αυτά τα έταζαν και προεκλογικά για να εκλεγούν πρυτάνεις: θα σας μεταφέρουμε στην Πάτρα… Γι’ αυτό λέω, όλα γίνονται για τους καθηγητές, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους.

Τώρα γίνεται το ρουσφέτι, λοιπόν. Ποια ακαδημαϊκά κριτήρια; Τι είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια; Αμορτισέρ; Ανάλογα με το πώς θα βολεύουν;

-Θεωρείτε πως έχουν κριθεί όλα; Οτι χάθηκε το παιχνίδι;

Κανένα παιχνίδι δεν είναι χαμένο. Δεν θα το αφήσουμε. Είναι εντελώς λαθεμένη η τακτική και η λογική του Πανεπιστημίου Πάτρας και γι’ αυτό αντιδράμε. Κανένα άλλο Πανεπιστήμιο δεν έκανε αυτό που κάνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ολα τα άλλα είναι εξακτινωμένα. Ακόμα και το ΕΚΠΑ, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας έχει τμήματα σε άλλους νομούς και εκτός Αττικής. Αρα, η λογική Πανεπιστημίου της Πάτρας είναι καθαρά λογική του παραλόγου.

Τα Πανεπιστήμια είναι για υπηρετούν την κοινωνία και όχι για να υπηρετούν τα συμφέροντα των καθηγητών.

-Και εξαπολύετε τέτοια επίθεση ενώ είστε και δεδηλωμένος Νεοδημοκράτης και στηριχτήκατε από τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές…

Είμαι γέννημα θρέμμα αυτού του κόμματος. Δεν υποστηρίχτηκα ποτέ στις δημοτικές εκλογές αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το 2012 έχασα στο τέλος την βουλευτική έδρα στην Αιτωλοακαρνανία. Απαράδεκτο να υποκύπτει η Κυβέρνηση στις τέτοιου είδους πιέσεις του ακαδημαϊκού λόμπι και το λέω ευθέως.

Είμαι πολύ χολωμένος απ’ αυτή την κατάσταση. Και ο περιφερειάρχης είναι χολωμένος. Και εδώ χάθηκε τμήμα και στην Ηλεία χάθηκαν. Είναι κατάσταση αυτή; Εδώ βρήκαν να τα κάνουν όλα;

Μπορώ να σας πω και περιφέρειες, για να κάνετε συγκρίσεις. Να δούμε την Περιφέρεια Κρήτης; Πόσα πανεπιστήμια έχει; Οχι τμήματα. Πανεπιστήμια. Τρία διαφορετικά Πανεπιστήμια. Στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Γιατί δεν έγινε εκεί κάτι ανάλογο με εμάς εδώ;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ