Πάπας Φραγκίσκος: Μόνο οι πλούσιοι μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά στην Ιταλία

«Η ελεύθερη αγορά, χωρίς τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, γίνεται άγρια», λέει ο πάπας Φραγκίσκος

Πάπας Φραγκίσκος: Μόνο οι πλούσιοι μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά στην Ιταλία

Η δημιουργία οικογένειας στην Ιταλία γίνεται μια «τιτάνια προσπάθεια» στην οποία μόνο οι πλούσιοι μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, προειδοποιώντας πως οι «άγριες» συνθήκες της ελεύθερης αγοράς εμποδίζουν τους νέους να αποκτήσουν παιδιά.

Οι γεννήσεις στην Ιταλία έπεσαν κάτω από τις 400.000 το 2022 για πρώτη φορά, καταγράφοντας πτώση για 14η χρονιά στη σειρά, με τον συνολικό πληθυσμό να μειώνεται κατά 179.000 στα 58,85 εκατομμύρια.

«Έχασα την υπομονή μου και την επέπληξα»

Μιλώντας σε διάσκεψη για την εντεινόμενη δημογραφική κρίση, ο πάπας Φραγκίσκος είπε πως η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων δείχνει έλλειψη ελπίδας στο μέλλον, με τις νεότερες γενιές να επιβαρύνονται από μια αίσθηση αβεβαιότητας, ευαλωτότητας και επισφάλειας.

«Η δυσκολία στην εξεύρεση σταθερής δουλειάς, στη διατήρηση μιας δουλειάς, τα απαγορευτικά ακριβά σπίτια, τα ουρανομήκη ενοίκια και οι ανεπαρκείς μισθοί είναι πραγματικά προβλήματα», είπε, καθήμενος δίπλα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. «Η ελεύθερη αγορά, χωρίς τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, γίνεται άγρια και παράγει αυξανόμενες σοβαρές καταστάσεις και ανισότητες», πρόσθεσε.

Ο πάπας είπε πως τα κατοικίδια υποκαθιστούν τα παιδιά σε ορισμένα νοικοκυριά και είπε πως μια γυναίκα σε πρόσφατη ακρόαση άνοιξε την τσάντα της και ζήτησε την παπική ευλογία για το «μωρό της» το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ένα σκυλάκι. «Έχασα την υπομονή μου και την επέπληξα λέγοντας, πολλά παιδιά πεινάνε κι εσύ μου φέρνεις ένα σκυλί», είπε.

Κύρια ανησυχία

Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχουν «σχεδόν ανυπέρβλητοι περιορισμοί» για τις νέες γυναίκες που αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και τη μητρότητα. Δεδομένου του υψηλού κόστους για το μεγάλωμα των παιδιών, οι άνθρωποι αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους, πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παθητικά ότι τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για οικογένεια και αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχυ της επιθυμίας, συμβιβαζόμενοι με μέτρια υποκατάστατα: να βγάλουν χρήματα, να επιδιώξουν να κάνουν καριέρα, να ταξιδέψουν, να διαφυλάξουν ζηλόφθονα τον ελεύθερο χρόνο», είπε.

Ένας συρρικνούμενος πληθυσμός είναι η κύρια ανησυχία για την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης, με τον υπουργό Οικονομίας να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα πως το ΑΕΠ της Ιταλίας κινδυνεύει να μειωθεί κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες τις επόμενες δύο δεκαετίες αν οι παρούσες τάσεις συνεχιστούν.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χθες Πέμπτη πως με τα σημερινά δημογραφικά δεδομένα ο μαθητικός πληθυσμός της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά ένα εκατομμύριο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ