Παπαζάχος: «Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος μίλησε με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, αναφέροντας το πολύ πιθανό σενάριο ενός σεισμού 6 ρίχτερ στη χώρα μας.

papazaxos

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός σεισμού έντασης 6 ρίχτερ στην Ελλάδα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Ο καθηγητής μίλησε στα Παραπολιτικά για τον σεισμό στην Εύβοια, ενώ εμφανίστηκε ανησυχητικός για την σεισμική ακολουθία στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με την σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες, για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.

Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν έναν σεισμό της τάξεως του 6, δήλωσε:

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5 σε μικρές αποστάσεις, δηλαδή όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο, έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά, επειδή τα 6αρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου, κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή, κυρίως στα παλιά κτήρια.

Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Ευβοίας να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους, ανέφερε:

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments