Παπαζάχος: «Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος μίλησε με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, αναφέροντας το πολύ πιθανό σενάριο ενός σεισμού 6 ρίχτερ στη χώρα μας.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός σεισμού έντασης 6 ρίχτερ στην Ελλάδα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.
Ο καθηγητής μίλησε στα Παραπολιτικά για τον σεισμό στην Εύβοια, ενώ εμφανίστηκε ανησυχητικός για την σεισμική ακολουθία στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με την σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες, για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.
Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν έναν σεισμό της τάξεως του 6, δήλωσε:
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5 σε μικρές αποστάσεις, δηλαδή όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο, έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά, επειδή τα 6αρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου, κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή, κυρίως στα παλιά κτήρια.
Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Ευβοίας να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους, ανέφερε:
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πρέπει να πλένεις τα καινούρια σου ρούχα πριν τα φορέσεις;
Όλα όσα φέρνει η τελική αναβάθμιση The Naturalist Update στο Ball x Pit
Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη έρχεται στην Αρχαία Ολυμπία
Σαλμονέλα: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;
PlayStation Plus Αυγούστου: Τρία παιχνίδια που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ένα το άλλο
Θεία Λειτουργία για την Αγία Παρασκευή στο Παλαιό Πάος ΦΩΤΟ
Το μοιραίο λάθος που κάνουμε με το καρπούζι και χαλάει αμέσως: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό
Κωνσταντίνος Βασάλος: Δημοσίευσε για πρώτη φορά φωτογραφία της συντρόφου του ΦΩΤΟ
