Παραίτηση βόμβα από το Κόμμα του Ερντογάν-Δείτε γιατι έφυγε η Καγιά
Η Καγιά έχει βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας σχετικά με υπόθεση επενδυτικών κεφαλαίων, που βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις τουρκικές αρχές

Την παραίτησή της από τα κομματικά της αξιώματα στο AKP υπέβαλε η πρώην υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας και αντιπρόεδρος του κόμματος, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αποδεκτό το αίτημά της.
Η Καγιά έχει βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας σχετικά με υπόθεση επενδυτικών κεφαλαίων, που βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις τουρκικές αρχές.
Σε ανάρτησή της, η πρώην αντιπρόεδρος του AKP ανέφερε ότι έχουν διατυπωθεί σε βάρος της συγκεκριμένοι ισχυρισμοί και τόνισε πως επιθυμεί να διερευνηθούν πλήρως.
Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος και επικεφαλής του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι οι σχετικές καταγγελίες θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο αφορούν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να αποσαφηνιστούν πλήρως οι ισχυρισμοί που έχουν διατυπωθεί εναντίον της, χωρίς να παραμείνουν αμφιβολίες, και η διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά και με ασφάλεια.
Ξανά προκλητικός ο Ερντογάν: «Η νίκη στην Πρέβεζα έκανε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη»
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Νέου Κόμματος, Ζεϊνέλ Εμρέ, έθεσε δημόσια στο επίκεντρο τις επενδυτικές συναλλαγές της Καγιά και του συζύγου της, Ιλιάς Καγιά.
Με βάση τις καταγγελίες που διατύπωσε ο Εμρέ, το ζευγάρι επένδυσε περίπου 163 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε μετοχές της Özata Denizcilik. Οι ίδιες μετοχές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πωλήθηκαν αργότερα έναντι περίπου 2,17 δισ. λιρών, μετά τη σημαντική άνοδο της μετοχής μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Τα τουρκικά δημοσιεύματα επικεντρώνονται κυρίως στον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις, καθώς και στις πολιτικές διασυνδέσεις του ιδιοκτήτη της εταιρείας. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν αποτελούν από μόνες τους απόδειξη παράνομης δραστηριότητας.
Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά δεν έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες περί παράνομης συναλλαγής, ωστόσο η υπόθεση την έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Την παραίτησή της επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ανέφερε ότι ο Ερντογάν έκανε δεκτό το αίτημά της και πως η Καγιά δεν αποτελεί πλέον μέλος του κόμματος.
Ο Τσελίκ δήλωσε παράλληλα ότι «όποιος κάνει λάθος θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος για την τουρκική οικονομία. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και δικαστικά μέτρα.
Η εξέλιξη προκάλεσε και έντονη αντίδραση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος συνέδεσε την υπόθεση με την πολιτική ευθύνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είχες γνώση ή δεν είχες; Υπάρχουν δύο επιλογές. Ή γνώριζες, άρα είσαι μέσα σε αυτή την υπόθεση, είσαι ακριβώς στην κορυφή της. Ή, αν λες ότι δεν γνώριζες, τότε ο λαός έστησε μια τέτοια κομπίνα και εσύ δεν το αντιλήφθηκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Οζέλ κάλεσε επίσης τον Ερντογάν να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για τη διερεύνηση της υπόθεσης, λέγοντας: «Ή θα συνεργαστείς μαζί μας για να στεγνώσουμε αυτόν τ…»
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News