«Παρατράγουδα» με τον Καρναβαλικό ύμνο – Πανελλήνιος σάλος με το «φάλτσο» του Πατρινού Καρναβαλιού

Η αποκλειστικότητα της «Πελοποννήσου» προκάλεσε κύμα συμπάθειας προς τον γνωστό πατρινό δημιουργό, Τάσο Μαραγκό, ενώ υπήρξε ηχηρή παρέμβαση από την αντιπολίτευση του Δήμου Πατρέων. Η «Π» ζήτησε τη θέση της προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού Ηρας Κουρή, αλλά… ουδέν σχόλιο!

«Παρατράγουδα» με τον Καρναβαλικό ύμνο - Πανελλήνιος σάλος με το «φάλτσο» του Πατρινού Καρναβαλιού Καταδικάζεται η τακτική της δημοτικής αρχής και του Καρναβαλικού Οργανισμού

«Βούιξε» η Πάτρα και όχι μόνο, καθώς προκλήθηκε και πανελλήνιος αντίκτυπος, από τη χθεσινή αποκάλυψη της «Πελοποννήσου», για το εξώδικο του μουσικοσυνθέτη του ύμνου «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και όχι μόνο, Τάσου Μαραγκού προς τον Καρναβαλικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με το οποίο απαγορεύει τη μετάδοση και χρήση των γνωστών αποκριάτικων τραγουδιών του, στις καρναβαλικές παρελάσεις και σε όλες τις άλλες δημοτικές εκδηλώσεις!

Αρχηγοί παρατάξεων, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν, αλλά και δηλώσεις τους στην «Π», καταδίκασαν την τακτική της δημοτικής αρχής και ειδικότερα του Καρναβαλικού Οργανισμού, απέναντι στον Τ. Μαραγκό. Η «Π», αν και ζήτησε τη θέση της προέδρου, Ηρας Κουρή, δεν κατέστη δυνατόν να έχει το παραμικρό σχόλιο, ως απάντηση στην παραπάνω νομική εξέλιξη
u Ο δηµοτικός αρχηγός, Κώστας Σβόλης, δήλωσε: «Τα περιμέναμε όλα από τη δημοτική αρχή Πελετίδη, όμως στην περίπτωση του Τάσου Μαραγκού, ξεπεράστηκαν όρια και αποκαλύφθηκαν προσωπεία. Και το οξύμωρο, πραγματικά, όπως και η απορία όλων μας, ταυτόχρονα, είναι το πώς μια – κατά τα λοιπά– δημοτική αρχή που αποστρέφεται τον… καπιταλισμό, προχώρησε στην εμπορευματοποίηση του πασίγνωστου τραγουδιού με τη δημιουργία αναμνηστικών, αλλά κι ενός CD, χωρίς την αδειοδότηση του δημιουργού, συνθέτη και στιχουργού. Ας αποφασίσουν επιτέλους: Πρώτον ποια ακριβώς είναι η ιδεολογία τους και δεύτερον, αν είναι σωστό, αυτοί που υποτίθεται ότι κόπτονται για τα «δίκαια του λαού», να εκμεταλλεύονται παρατύπως τα έργα και την πνευματική ιδιοκτησία ανθρώπων, αγνοώντας και απαξιώνοντας τη συνεισφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης εδώ και 10ετίες».

– Ο δηµοτικός αρχηγός, Νίκος Νικολόπουλος, τόνισε: «Δυστυχώς. θα το ζήσουμε και αυτό επί Πελετίδη. Για πρώτη φορά, μετά από 32 χρόνια, θα γίνουν καρναβαλικές παρελάσεις χωρίς τον αυθεντικό ύμνο του Πατρινού Καρναβαλιού! Μήπως πρέπει να υπενθυμίσουμε τον κ. Πελετίδη ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα… Σοβιετία, όπου εκεί δεν υπάρχουν, όχι μόνο πνευματικά δικαιώματα για τους καλλιτέχνες, αλλά ούτε καν ανθρώπινα δικαιώματα»; Το θέμα θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, η παράταξή του, ώστε να υποχρεωθεί να λογοδοτήσει η δημοτική αρχή και να άρει την αδικία απέναντι στον πατρινό δημιουργό. «Μην γίνεστε … πολιτική «Μπούλα» κ. Πελετίδη» σχολίασε ο επικεφαλής της.

– Ο δηµοτικός αρχηγός, Γιώργος Ρώρος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Το θέμα έχει να κάνει με την ιδεοληπτική αντίληψη που έχει η δημοτική αρχή και προσωπικά η κ. Κουρή, για τον θεσμό. Δεν συζητά με τους συντελεστές του Καρναβαλιού, τα ιστορικά πληρώματα που τ’ άφησε άστεγα μετά την εκδίωξή τους από τον ΑΣΟ, αλλά και φορείς. Επομένως το αποτέλεσμα είναι ανύπαρκτο. Η ΚΕΔΗΠ είχε προβάλει στον 12ο Διαδικτυακό Κρυμμένο Θησαυρό, λογότυπα από την ταινία ghostbasters, που προφανώς δεν τα χρησιμοποίησε νόμιμα και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν. Ακόμα και ο τρόπος πού χειρίστηκε την πρόταση για την άυλη κληρονομιά, όπου η Ομάδα Σύνταξης παρακάμφθηκε, αποδεικνύουν την άποψη μας περί καθεστώτος στο Καρναβάλι. Με αντίληψη καθεστώτος, Καρναβάλι δεν γίνεται…».

– Ο δηµοτικός αρχηγός – γνωστός καρναβαλιστής, Πέτρος Ψωµάς, είπε: «Το όνομα Τάσος Μαραγκός έχει άρρηκτα συνδεθεί με το Πατρινό Καρναβάλι, λόγω του εμβληματικού του τραγουδιού κι όχι μόνο. Το όνομα Ηρα Κουρή, επιχειρεί η ίδια να το συνδέσει με τον θεσμό, εδώ και 4 χρόνια, παρότι διαρκώς αποτυγχάνει παταγωδώς. Υπάρχει εξήγηση: Το πρώτο συνέβη με ανιδιοτέλεια, το δεύτερο εκβιάζεται με ματαιοδοξία. Αυτό, που από το 2019 φωνάζουμε, πως έχει πέσει η γέφυρα μεταξύ διοίκησης Καρναβαλιού και καρναβαλικής κοινότητας της πόλης, δεν θα μπορούσε να βρει πιο ηχηρή απόδειξη απ’ αυτήν την εξέλιξη. Ενα εξώδικο που πληγώνει το Πατρινό Καρναβάλι και είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Πόση άλλη ζημία θα υποστεί ο θεσμός επί των ημερών Πελετίδη;».

– Ο δηµοτικός αρχηγός, Νίκος Τζανάκος, ανέφερε: «Η Πάτρα, επί δημαρχίας Πελετίδη, εδώ και 9 χρόνια, κινείται μακριά από την κανονικότητα. Ολα γίνονται στο πόδι, χωρίς κανόνες και προγραμματισμό. Δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση η αντιμετώπιση απέναντι στον άξιο Πατρινό Τάσο Μαραγκό. Η κατάφωρη καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων του, καταδεικνύει την αυθαιρεσία που διέπει τη δημοτική αρχή, αλλά και την εχθρική της στάση απέναντι σε κάθε τι που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως το Καρναβάλι».

– Ο δηµοτικός αρχηγός, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, σχολίασε: «Γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων της πνευματικής δημιουργίας του συνθέτη, πέρα από τα τραγούδια και με την πώληση τυπωμένων στίχων του ακόμη και σε κύπελλα. Οφείλουμε να του σταθούμε, ζητώντας έμπρακτη συγγνώμη και να κάνουμε πράξη αυτό που ουδέποτε φροντίσαμε ως Δήμος. Να αποκαταστήσουμε ηθικά και να καταβάλουμε τα αναλογούντα οικονομικά πνευματικά δικαιώματα στον εμπνευστή του καρναβαλικού ύμνου».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ