Παρέμβαση Αχαιών για τους αποκλεισμούς στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω»

Ιδιοκτήτες ακινήτων από την Αχαΐα βρίσκονται μεταξύ των 430 πολιτών που ζητούν αλλαγές στους όρους του προγράμματος

Παρέμβαση Αχαιών για τους αποκλεισμούς στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω»

Το αίτημα για αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Ανακαινίζω» φέρνουν στο προσκήνιο 14 ιδιοκτήτες ακινήτων από την Αχαΐα, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους 430 πολίτες από όλη τη χώρα που έστειλαν πρόσφατα κοινή επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι υπογράφοντες ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποκλείει αδικαιολόγητα κλειστές κατοικίες που, όπως αναφέρουν, πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

Το θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα η «Π», καταγράφοντας το χαμηλό ποσοστό ένταξης κλειστών ακινήτων στο πρόγραμμα και μάλιστα φιλοξενούσε δηλώσεις παραγόντων της αγοράς οι οποίοι εξηγούσαν τους λόγους της χαμηλής συμμετοχής ιδιοκτητών στο πρόγραμμα.

Μετά τη δημοσίευση του σχετικού ρεπορτάζ, εκπρόσωπος της ομάδας πολιτών γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη αποσταλεί επανειλημμένες επιστολές προς το υπουργείο, με αίτημα να τροποποιηθούν οι όροι επιλεξιμότητας, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», ανάμεσά τους είναι 14 αχαιοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός πως τα ακίνητά τους πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποκλείονται εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρμας και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Διαβάστε επίσης: «Ανακαινίζω 2026»: Όλες οι αλλαγές στα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες – Το «κόλπο» με το ρεύμα

Στην κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο, οι πολίτες τονίζουν ότι η πλατφόρμα εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ενάμισης μήνας από την έναρξη λειτουργίας της και απομένει μικρό χρονικό διάστημα έως τη λήξη της προθεσμίας έκδοσης Βεβαιώσεων Επιλεξιμότητας για τις ανοικτές κατοικίες.

Οπως αναφέρουν, τα προβλήματα κατά τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων οδηγούν στον αποκλεισμό κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια της δράσης.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η τέταρτη απάντηση του εγγράφου περιέχει ανακρίβειες και εσφαλμένες παραδοχές, συγχέει διαφορετικές κατηγορίες κατοικιών και εισάγει προϋποθέσεις που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα ΚΥΑ. Κατά τους ίδιους, η συγκεκριμένη ερμηνεία θέτει, χωρίς κανονιστικό έρεισμα, ως καταληκτική ημερομηνία απόκτησης κατοικίας την 31η Δεκεμβρίου 2025, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες όλες οι κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του 2026, ακόμη και όταν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος χρονικός περιορισμός δεν εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο. Οπως υποστηρίζουν, στις κλειστές κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του 2026 οδηγεί σε απόρριψη των αιτήσεων, ενώ σε καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανοικτών κατοικιών της ίδιας περιόδου η πλατφόρμα εξέδωσε κανονικά Βεβαιώσεις Επιλεξιμότητας, εφαρμόζοντας τα κριτήρια της ΚΥΑ χωρίς να θεωρήσει τον χρόνο απόκτησης ως λόγο αποκλεισμού.

Απομένει να διαπιστώσουμε αν το υπουργείο «ακούει» τα παράπονα των πολιτών και προχωρήσει σε παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο