Πατούλης: Ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Εξασθενημένος αποχωρεί από την Αττική και λίγο αργότερα από τη χώρα, σήμερα ο «Μπάλλος», το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική δοκιμάζοντας αντοχές και υποδομές αλλά και τον βαθμό συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Πατούλης: Ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Τα προβλήματα που προέκυψαν στην παλιά λεωφόρο Βουλιαγμ΄ένης, με το λεωφορείο που «βούλιαξε» λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», θα εκλείψουν οριστικά σε τρεις μήνες, επισημαίνει ο Γιώργος Πατούλης.

Εξασθενημένος αποχωρεί από την Αττική και λίγο αργότερα από τη χώρα, σήμερα ο «Μπάλλος», το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική δοκιμάζοντας αντοχές και υποδομές αλλά και τον βαθμό συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Γεγονός για το οποίο εκφράζει την ικανοποίηση του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Όχι μόνο άντεξαν αλλά ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση νεροποντές, παρά την «ευαισθησία» των υδρολογικών λεκανών στα κατάντη των απογυμνωμένων από τις πυρκαγιές βουνοπλαγιών.

Χαρακτηρίζει ακραία την ποσότητα της συσσωρευμένης νεροποντής, σημειώνοντας ότι όση έπεσε σε οκτώ ώρες, ισούται με το 1/3 του μέσου όρου της ετήσιας βροχής στην Αττική Γη. Ποσότητα ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εν λόγω λεκάνες, όπως διευκρινίζει, καθώς η ανυπαρξία ριζικού συστήματος διευκολύνει την απορροή των νερών και των φερτών υλικών από τα ανάντη προς τα κατάντη με τις γνωστές συνέπειες των πλημμυρισμένων, ορμητικών χειμάρρων.

Τα ρέματα «ανταποκρίθηκαν άριστα»

Ο περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι αποφευχθήκαν αυτά τα φαινόμενα και ότι «τα ρέματα ανταποκρίθηκαν άριστα» χάρη στην σωστή προετοιμασία και τους εντατικούς καθαρισμούς που προηγήθηκαν με ταυτόχρονη παρακολούθηση τους, μέσω του νεοσύστατου και αποτελεσματικού όπως απεδείχθη, Παρατηρητηρίου Ρεμάτων. Σημείωσε ότι διατέθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ για τους καθαρισμούς ενώ ακόμη 24 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τον καθαρισμό των φρεατίων. Για τα πλημμυρικά φαινόμενα εντός αστικού ιστού ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει αναγκαία και την προσοχή των ιδιωτών για την απόφραξη των σιφωνίων από τα συρόμενα «φερτά» σε μεγάλες ποσότητες απορροής όμβριων.

«Θα εκλείψουν τα προβλήματα επί της Λ. Ποσειδώνος»

Αναφορικά με αυτά που σημειώθηκαν στην εκβολή του Ιλισού επί της Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, όπου «βούλιαξε» το λεωφορείο, αλλά και τον φόβο για πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού – λόγος για τον οποίο διεκόπη η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες- ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄΄  Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. «Οι δύο ποταμοί διαθέτουν υπερσύγχρονους συλλεκτήρες απορροής και ένα άψογο στραγγιστικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου.

Κατσιγιάννης: Λειτουργείο ο μηχανισμός απάντλησης

Ειδικότερα για την πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση στη Λ. Ποσειδώνος, ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στον τομέα υδραυλικής και τεχνικής Περιβάλλοντος Θανάσης Κατσιγιάννης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προέκυψε εξαιτίας «των αναχωμάτων που είχε τοποθετήσει η ανάδοχος εταιρία προκειμένου να προστατέψει το εργοτάξιο. Ο όγκος του χώματος δεν επέτρεψε την απορροή του νερού με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει πίσω στην κοίτη». Ωστόσο, προσθέτει, στο σημείο αυτό υπάρχει ένας εξαιρετικός μηχανισμός απάντλησης ο οποίος λειτουργεί ακόμα και τώρα χωρίς καμία διακοπή.

Αναφορικά με τους φόβους για υπερχείλιση του Κηφισού αλλά και των ρεμάτων στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο κ. Κατσιγιάννης τους χαρακτήρισε «ανυπόστατους» λόγω «υπερεκτιμημένης πρόγνωσης του συντελεστή επιφανειακής απορρόφησης (70 αντί 20 ), καθώς «η ένταση της νεροποντής εκδηλώθηκε σε μεγάλες επιφάνειες».

Επίσης ικανοποιημένος από την ευχάριστη «διάψευση», των μετεωρολογικών προβλέψεων περί «υψηλής έντασης και κατά τις πρωινές ώρες», εμφανίστηκε το μεσημέρι και ο περιφερειάρχης ευρισκόμενος, με όλο τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από το τελευταίο κύμα της κακοκαιρίας. Σημείωσε ότι όλος ο μηχανισμός ήταν σε επιφυλακή από προχθές το βράδυ και ότι συνέδραμε με 80 μηχανήματα και προσωπικό, Δήμους, Πυροσβεστική, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και Τροχαία.

Τέλος, εξήρε τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, σημειώνοντας την αναγκαιότητα περεταίρω συνεργασίας με τον κρατικό μηχανισμό για την ολιστική αντιμετώπιση ζητημάτων όπως οι συλλεκτήρες του Κηφισού του Σαρανταπόταμου κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ