217 κλειστοί επαγγελματικοί χώροι σε 26 τετράγωνα της Πάτρας – Η Καραϊσκάκη στο επίκεντρο
Στη νέα καταγραφή του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, το 26,69% των χώρων που εξετάστηκαν βρέθηκε κλειστό. Σε ορισμένα τετράγωνα της ζώνης Καραϊσκάκη το ποσοστό φτάνει έως και το 70%.

Στους 217 ανέρχονται οι κλειστοί επαγγελματικοί χώροι που καταγράφηκαν σε 26 επιλεγμένα οικοδομικά τετράγωνα της Πάτρας. Αντιστοιχούν στο 26,69% των 813 χώρων που εξετάστηκαν, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση εντοπίζεται κατά μήκος της οδού Καραϊσκάκη.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στη νέα ετήσια έκθεση «Ανοικτές Θύρες» του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2026 και παρουσιάζει τα αποτελέσματα καταγραφών σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η καταγραφή στην Πάτρα
Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2025. Στα 26 οικοδομικά τετράγωνα της Πάτρας εξετάστηκαν συνολικά 813 επαγγελματικοί χώροι με πρόσοψη στον δρόμο. Οι 596 βρέθηκαν σε λειτουργία και οι 217 κλειστοί.
Ως ξεχωριστή μονάδα υπολογίστηκε κάθε διακριτός χώρος που μπορούσε να στεγάσει επαγγελματική δραστηριότητα. Ο αριθμός, επομένως, δεν αφορά αποκλειστικά εμπορικά καταστήματα, αλλά το σύνολο των επαγγελματικών χώρων που περιλαμβάνονταν στην επιλεγμένη περιοχή.
Η συγκεκριμένη διευκρίνιση είναι απαραίτητη και για το ποσοστό του 26,69%. Η έρευνα δεν καλύπτει ολόκληρη την Πάτρα. Εξετάζει στοχευμένα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία είχαν εμφανίσει αυξημένη παρουσία κλειστών χώρων και σε προηγούμενη μέτρηση. Το αποτέλεσμα αποτυπώνει, συνεπώς, μία από τις περισσότερο επιβαρυμένες ζώνες της πατρινής αγοράς και δεν μπορεί να γενικευτεί για το σύνολο της πόλης.
Στην Καραϊσκάκη η μεγαλύτερη συγκέντρωση
Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι η εντονότερη συγκέντρωση κλειστών επαγγελματικών χώρων αναπτύσσεται κατά μήκος της οδού Καραϊσκάκη.
Σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα της συγκεκριμένης ζώνης το ποσοστό φτάνει έως και το 70%. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κλειστό το 70% των επαγγελματικών χώρων σε ολόκληρη την Καραϊσκάκη. Το ποσοστό αφορά τα περισσότερο επιβαρυμένα τετράγωνα που περιλαμβάνονται στην καταγραφή.
Σε ένα από τα 26 τετράγωνα της Πάτρας περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματικούς χώρους βρέθηκαν κλειστοί. Η έκθεση κατατάσσει τη ζώνη της Καραϊσκάκη στις περιοχές όπου θα μπορούσαν να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα δράσεις χρηματοδότησης και στήριξης νέων επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης: Πάτρα – Ανάπλαση Κάτω Πόλης: Αντιδράσεις για το κλείσιμο της Καραϊσκάκη
Σε 26 επιλεγμένα οικοδομικά τετράγωνα της Πάτρας εξετάστηκαν 813 επαγγελματικοί χώροι και οι 217 βρέθηκαν κλειστοί. Πηγή: ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ
Αύξηση κατά 5,03 ποσοστιαίες μονάδες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή. Για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τα 25 οικοδομικά τετράγωνα της Πάτρας για τα οποία υπήρχαν στοιχεία και από τις δύο μετρήσεις.
Στην προηγούμενη καταγραφή είχαν βρεθεί 143 κλειστοί χώροι σε σύνολο 677, ποσοστό 21,12%. Στη νέα μέτρηση οι κλειστοί χώροι ανήλθαν σε 210 από τους 803 και το ποσοστό έφτασε στο 26,15%. Η διαφορά είναι 5,03 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ίδια η έκθεση αποφεύγει να χαρακτηρίσει την αύξηση ως μόνιμη τάση. Δύο καταγραφές δεν αρκούν για να αποδειχθεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά, ενώ οι θερινές μετρήσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν και χώρους που παρέμεναν προσωρινά κλειστοί. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή παραμένει έντονο και χρειάζεται παρακολούθηση.
Διαβάστε επίσης: Open Mall Πάτρας: Στην τελική ευθεία η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταστήματα
Ο διαδραστικός χάρτης δεν είναι ακόμη έτοιμος
Τα δεδομένα προβλέπεται να ενσωματωθούν σε διαδικτυακό διαδραστικό χάρτη, ο οποίος θα παρουσιάζει την κατανομή των κλειστών χώρων και την εξέλιξη της εικόνας ανά έτος. Η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει επαναλαμβανόμενες καταγραφές για τα έτη 2025, 2026 και 2027.
Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κέντρο Καινοτομίας για το Λιανικό Εμπόριο», συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αφορά ολόκληρο το έργο και όχι αποκλειστικά την Πάτρα ή τον διαδραστικό χάρτη.
Ο σχεδιασμός των «Ανοικτών Θυρών» προβλέπει επίσης ότι ορισμένοι κλειστοί χώροι θα μπορούσαν μελλοντικά να φιλοξενήσουν νέες εμπορικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο ακίνητο στην Πάτρα, συμφωνία με ιδιοκτήτη ή χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας.
Το σημερινό δεδομένο είναι η ολοκληρωμένη καταγραφή των 217 κλειστών επαγγελματικών χώρων και ο εντοπισμός της Καραϊσκάκη ως της περισσότερο επιβαρυμένης ζώνης. Το επόμενο ουσιαστικό βήμα θα είναι η λειτουργία του δημόσιου χάρτη και η σύνδεση των στοιχείων με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News