Πάτρα: Αυξάνονται δραματικά οι συμπολίτες που σπεύδουν στα συσσίτια – Δεν είναι για όλους γιορτινά Χριστούγεννα…

Χριστούγεννα έρχονται, αλλά δεν θα ‘ναι για όλους χαρούμενα και γιορτινά… Για κάποιους θα είναι η συνέχεια της σκληρής καθημερινότητάς τους. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της «ΠτΔ» από τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων και την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, και επιβεβαίωσαν υπεύθυνοι των δύο φορέων, έχουν διπλασιαστεί όσοι και όσες τρέφονται στα συσσίτια και περιμένουν ένα πιάτο φαΐ…

Πάτρα Πολλές εκατοντάδες οικογένειες λαμβάνουν βοήθεια από τη Μητρόπολη και τον Δήμο Πατρέων

Τα Χριστούγεννα είναι ημέρες γιορτής, χαράς και ξεγνοιασιάς, όμως ειδικά αυτήν την περίοδο του χρόνου επιβάλλεται να μοιραστούμε πράγματα και με συνανθρώπους μας που τα στερούνται.

Το σοκαριστικό είναι ότι με βάση την έρευνα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη τη στήριξη όλων μας έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό αποτυπώνεται από τους αριθμούς που μας έδωσαν τόσο ο Δήμος Πατρέων όσο και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, που με τον Κοινωνικό Οργανισμό και τα Συσσίτια Αγάπης, αντίστοιχα, ενισχύουν σε καθημερινή βάση ανθρώπους και οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Τόσο ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θεόδωρος Τουλγαρίδης, όσο και οι υπεύθυνοι της Ι.Μ. Πατρών θεωρούν ότι η αύξηση των ανθρώπων που καταφεύγουν στη στήριξη των συγκεκριμένων δομών οφείλεται αφενός στη μεγάλη ακρίβεια και τις πληθωριστικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και στους δυσανάλογους μισθούς, την υποαπασχόληση και τις χαμηλές συντάξεις.

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θ. Τουλγαρίδης σημείωσε: «Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα σίτισης. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που σιτίζονται καθημερινά αυξάνεται δραματικά, ημέρα με την ημέρα, αν κρίνουμε από τις αιτήσεις που γίνονται, που είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με ενάμισι-δυο χρόνια πριν, τόσο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο όσο και για τα Κέντρα Κοινότητας και για το επίδομα αλληλεγγύης. Οι συμπολίτες μας που βοηθούμε είναι σαφώς περισσότεροι από πέρυσι, μιλάμε για 100 παραπάνω οικογένειες».

Την εβδομάδα που ξεκίνησε, θα αρχίσει η διανομή των συσσιτίων, τα οποία, μάλιστα, θα είναι πιο πλούσια από τα προηγούμενα χρόνια. «Υπολογίζουμε να δώσουμε 2.500 και πλέον συσσίτια. Καθημερινά 150 άτομα ενισχύονται από τα μαγειρεία μας. Υπολογίζουμε να δώσουμε 100 συσσίτια σε οικογένειες Ρομά και περίπου 40 σε οικογένειες Ουκρανών προσφύγων. Οι άνθρωποι που στηρίζουμε είναι κυρίως άνεργοι, υποαπασχολούμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο να μας δίνει περισσότερες πληροφορίες: «Η λειτουργία των συσσιτίων μας είναι σε μόνιμη και σταθερή βάση. Στο κεντρικό συσσίτιο στηρίζουμε καθημερινά 400 και πλέον συνανθρώπους μας. Ετοιμάζονται ήδη δέματα και για τις ενορίες. Υπολογίζουμε 2.500 και πλέον δέματα για οικογένειες. Μιλάμε για βασικά είδη, για τρόφιμα μακράς διάρκειας. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη αύξηση και προσπαθούμε πάντα να στηρίζουμε. Πάντα υπάρχει αύξηση, αλλά ειδικά αυτές τις ημέρες είναι μεγαλύτερη. Η Εκκλησία μας, ως στοργική μητέρα, στέκεται δίπλα σε όλους τους συνανθρώπους μας».

Στη μάχη για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη έχει ριχτεί εδώ και μερικές εβδομάδες και η Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας που τις επόμενες ημέρες θα κορυφώσει τις δράσεις της.