Πάτρα – Αγιος Ανδρέας: Ο φετινός εορτασμός του Πολιούχου τα είχε όλα! ΦΩΤΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα.

Άγιος Ανδρέας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ξεχώρισε ο φετινός εορτασμός του Αγίου Ανδρέα στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Κατ’ αρχάς, επειδή η κορύφωση των εορτασμών έγινε σε μια περίοδο που μπορεί, πλέον, να χαρακτηριστεί ως προεκλογική. Από τη μια πλευρά έχουν σχηματοποιηθεί – ούτε λίγο, ούτε πολύ- όλοι οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν τον Δήμο της Πάτρας τον Οκτώβριο του 2023 και από την άλλη, μετά και από εκείνη τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «μυρίζουν εκλογές», όλο το πολιτικό φάσμα βρίσκεται σε μια κινητοποίηση, που επιτρέπει ακόμη και σε αυτούς που απείχαν από εκκλησιαστικές εορτές κατά το πρόσφατο παρελθόν, να δίνουν, πλέον, «παρών», σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του «ψηφοφορικού τους ποιμνίου».

Άγιος Ανδρέας

Παράλληλα, ο φετινός εορτασμός του Πολιούχου της Πάτρας ξεχώρισε και για την απουσία – για μια ακόμη χρονιά – της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Βεβαίως και θα τη δούμε σύντομα στα Καλάβρυτα, όμως, όπως και να έχει, η επιλογή της να μη δώσει το «παρών», παρότι είχε προσκληθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, σχολιάστηκε αρνητικά.

ΟΙ 8 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ, Η ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Άγιος Ανδρέας

 

Τι άλλο περιελάμβανε ο φετινός εορτασμός; Την παρουσία 8 φιλοξενούμενων Μητροπολιτών κι ενός ακόμη Επισκόπου, ένα ατυχές και στενάχωρο γεγονός, τη λιποθυμία του διοικητή της 5ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Λιμενικού, αρχιπλοιάρχου Ευρυβιάδη Σαπούνα (μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο), φυσικά την παρουσία πλήθους πιστών, αλλά κι ένα περιστέρι να κόβει βόλτες μπροστά από τους επισήμους και να σκορπίζει χαμόγελα σε όλους!

Τέλος, ξεχώρισε και η επίκαιρη ευχή του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου για «να σπεύσει ο Αγιος Ανδρέας και να καταπαύσει πολέμους μεταξύ Ορθοδόξων λαών», αλλά και «να ικετεύσει τον Θεό ώστε να προστατεύει την πατρίδα μας από την επιβουλή των προαιωνίων εχθρών».

Η παρουσία της Περιφέρειας και του Δήμου Πατρέων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Πατρέων έδωσαν δυναμικό «παρών» στον χθεσινό εορτασμό. Στο μήνυμά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε τα εξής: «Με κάθε λαμπρότητα κι επισημότητα γιορτάζουμε σε έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Δυτικής Ελλάδας. Χρόνια πολλά στους Πατρινούς και στους εορτάζοντες. Η χάρη και η ευλογία του Αγίου Ανδρέα να σκεπάζουν ολόκληρη την Περιφέρειά μας». Να σημειωθεί ότι τον Νεκτάριο Φαρμάκη συνόδευαν οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος, Ανδρέας Φίλιας και Τάκης Παπαδόπουλος.

Άγιος Ανδρέας

Από πλευράς Δήμου Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης έφτασε στον ιερό ναό λίγο πριν την έναρξη της Δοξολογίας και συνοδευόταν από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, τους αντιδημάρχους Διονύση Πλέσσα, Βίβιαν Σαμούρη και Αναστασία Τογιοπούλου και τη δημοτική σύμβουλο Ειρήνη Γκέστα. Η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής ακολούθησε και τη λιτάνευση της Τιμίας Κάρας στο κέντρο της Πάτρας. Να σημειωθεί ότι αρκετοί απόρησαν από την απουσία του αντιδήμαρχου Παιδείας και Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλου, όμως η απορία τους λύθηκε, καθώς ο τελευταίος εκπροσώπησε τη δημοτική αρχή στην πορεία των μαθητών και του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Πάτρας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Διαμαρτυρίας Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας.

Άγιος Ανδρέας

«Ενα στάδιο πριν από τα μεγάλα έργα»

Εντονα ήταν τα πολιτικά μηνύματα που στάλθηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού εορτασμού. Μηνύματα τόσο από τα Κεντροδεξιά, όπως αυτό του αχαιού υφυπουργού Εξωτερικών και αρμοδίου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, όσο και από τα Κεντροαριστερά, όπως αυτά που έστειλε… εντός, εκτός και επί τα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος είχε συνάντηση μετά τη λιτανεία σε καφέ στην Τριών Ναυάρχων με στελέχη του Κινήματος.

Άγιος Ανδρέας

ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ»

Ο (εορτάζων) Ανδρέας Κατσανιώτης, αφού επιβεβαίωσε στην «Π» ότι άπαντες στη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, στάθηκε στα έργα που εξαγγέλθηκαν πριν από λίγες ημέρες με την κάθοδο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αχαΐα. «Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο της, τον Αγιο Ανδρέα κι αυτό δίνει χαρά και ελπίδα σε όλους μας. Η Πάτρα είναι μια πόλη που έχει προοπτική και βρίσκεται ήδη ένα στάδιο πριν από τα μεγάλα έργα που την αφορούν και τα οποία θα της δώσουν δυναμική τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να μπαίνει λίγο καθυστερημένα στον επόμενο αιώνα, όμως θα μπει δυναμικά στη νέα εποχή», δήλωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Άγιος Ανδρέας

ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟ 2023»

Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Μάντζος ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να είναι ενωμένα σε αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει ενόψει των εθνικών εκλογών, αλλά και να εμπνευστούν από τις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου. «Το 2023 είναι ένας ιστορικός σταθμός για το Κίνημα. Προχωράμε δυνατά, αποφασισμένα, ενωμένοι και ανανεωμένοι, στηριζόμενοι πάντοτε στη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα και επάνω στις αρχές του ιδρυτή μας, Ανδρέα Παπανδρέου», ήταν η προτροπή του, καταγόμενου από την Αχαΐα, Δημήτρη Μάντζου.

Άγιος Ανδρέας

Τα βλέμματα στους νέους Μητροπολίτες και στις δημοτικές ομάδες

Της χθεσινής πρωινής Πολυαρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος. Φυσικά τα βλέμματα τράβηξαν οι νέοι Μητροπολίτες Ηλείας και Ωλένης και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Άγιος Ανδρέας

Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασαν στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και πάλι», Βασίλης Αϊβαλής. Ο πρώτος ευχήθηκε στον δεύτερο καλή αρχή στη νέα του προσπάθεια.

Άγιος Ανδρέας

Οπως συνέβη και στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και χθες η παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» αφίχθη στη Δοξολογία με μαζική κίνηση υπό τον νέο επικεφαλής Κώστα Σβόλη.
Άγιος Ανδρέας

Ομοίως έφτασε στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και η δημοτική παράταξη «σπιράλ» υπό τον Πέτρο Ψωμά.

Άγιος Ανδρέας

Παρόντες από το δημοτικό συμβούλιο και οι Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Ρώρος, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, κ.ά.

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος συνόδευε τον Δημήτρη Μάντζο. Μάλιστα στην τοποθέτησή του στη συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στάθηκε στην ετοιμότητα που πρέπει να υπάρχει στο Κίνημα ενόψει των εκλογών.

Το «παρών» έδωσαν πολλοί Πολιτιστικοί και Ενοριακοί Σύλλογοι, καθώς επίσης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, ΚΑΦΕΣ, ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Δεν ήταν τυχαία η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών στον χθεσινό εορτασμό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι αποτελεί βασική επιδίωξη της Ιεράς Μητροπόλεως η συνεργασία με τους φορείς εκπαίδευσης της περιοχής μας, πόσω μάλλον με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Άγιος Ανδρέας

Γέμισαν κόσμο τα καφέ που βρίσκονταν στην Τριών Ναυάρχων και κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα. Ηταν μια ημέρα που οι περισσότεροι πατρινοί συνδύασαν ξεκούραση με προσκύνημα. Φυσικά το μεσημεριανό τραπέζι είχε την πατροπαράδοτη σκορδαλιά!

Ο φόβος μιας πιθανής βροχής οδήγησε τους υπευθύνους της λιτανείας να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να μην γίνει φέτος η καθιερωμένη στάση για δέηση στη λεωφόρο Γούναρη.

Υποδειγματική ήταν η πομπή στο κέντρο της Πάτρας και κυρίως στη στροφή για Τριών Ναυάρχων εκεί όπου ο δρόμος στενεύει.

«Ο ΚΑΛΟΣ ΟΙΩΝΟΣ»

Την παράσταση έκλεψε ένα περιστέρι που κυκλοφορούσε άφοβα ανάμεσα στους επισήμους κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρωινής Θείας Λειτουργίας. Ολοι το κοιτούσαν με χαμόγελο και το παρατηρούσαν να πηγαίνει από επίσημο σε επίσημο. Κάποια στιγμή, βέβαια, όταν τελείωσε και η Δοξολογία το περιστέρι εξαφανίστηκε, όμως όλοι είχαν μιλήσει για «καλό οιωνό» για την Πάτρα!

Άγιος Ανδρέας

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments