Πάτρα: Αναβολή της παρουσίασης του επετειακού λευκώματος της Περιφέρειας για την Επανάσταση του 1821

Η παρουσίαση του επετειακού λευκώματος της Περιφέρειας, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο στην Αχάια Κλάους, στην Πάτρα.

Πάτρα: Αναβολή της παρουσίασης του επετειακού λευκώματος της Περιφέρειας για την Επανάσταση του 1821

Απαντήσεις για όλα έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, στο χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων, που συγκλήθηκε από τον δήμαρχο, με αφορμή την έκδοση και την αναβληθείσα αυριανή παρουσίαση του επετειακού λευκώματος της Περιφέρειας για την Επανάσταση του 1821, που θα γινόταν στην Αχάια Κλάους.

Τα δύο επίμαχα σημεία βρίσκονται στο κεφάλαιο «Ο Π. Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα» όπου αναφέρεται η πρόταση: «Ο θρύλος θέλει τη συγκεκριμένη δοξολογία -με την ύψωση λαβάρου- να λαμβάνει χώρα στη Μονή στις 25 Μαρτίου, αν και ο Γερμανός βρισκόταν στην Πάτρα», ενώ το δεύτερο σημείο είναι στο κεφάλαιο «Πολιορκία και άλωση των Καλαβρύτων», όπου υποστηρίζεται από τον Δήμο πως υπάρχουν ανακρίβειες σχετικά με ιστορικές μάχες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «το λεύκωμα υποβαθμίζει τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή και παραλείπει σημαντικές πτυχές και συμβάντα που σφράγισαν και καθόρισαν την εθνική Παλιγγενεσία». Μάλιστα -με εμφανή υπερβολή- έκανε λόγο για «δυνάμεις που προσπαθούν να υποτιμήσουν και να παραποιήσουν την τοπική ιστορία», διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται στην Περιφέρεια. Σε εμφανή αναδίπλωση της στάσης του κατά της ΠΔΕ, είπε: «Ο κ. Φαρμάκης και ο κ. Φίλιας στάθηκαν και στέκονται αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία την Εθνική Επέτειο». Παράλληλα, υποστήριξε πως η ΠΔΕ δεν είχε την ευθύνη της ιστορικής έρευνας, που αποσιωπεί Λάβαρο, Αγία Λαύρα και Απελευθέρωση Καλαβρύτων. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την υποβάθμιση. Εκφράζουν ένα αντιλαυρικό μένος. Αντιδρούμε και θα αντιδρούμε σε κάθε έκδοση που θαμπώνει την ιστορική πραγματικότητα. Το 21 ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα. Είναι ο τόπος της πρώτης μπαρουτιάς. Περιμένουμε να το δούμε αποτυπωμένο στο λεύκωμα. Ν’ αποκατασταθεί η αλήθεια».

ΦΙΛΙΑΣ
Με πολύ φιλική διάθεση, ο Ανδρέας Φίλιας μίλησε για «παρανοήσεις που έχουν διογκώσει ένα θέμα, το οποίο και δεν θα έπρεπε να υπάρχει». Εξήγησε πως για το λεύκωμα γνωμοδότησαν άνθρωποι κύρους και ειδικοί ιστορικοί. «Εχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι είμαστε δίπλα στα Καλάβρυτα, γιατί είναι για εμάς η αρχή του αγώνα. Τα περί ‘’εθνικών και τοπικών’’ γεγονότων δεν έχουν να κάνουν με αξιολογική κατανομή, αλλά με διαχωρισμό των γεγονότων που έγιναν εντός κι εκτός Περιφέρειας» τόνισε ο κ. Φίλιας και αντέκρουσε τα όσα περί ανακριβειών υποστηρίζουν από τον Δήμο.

Ο κ. Φίλιας άνοιξε το λεύκωμα του Δήμου Καλαβρύτων και έκανε σύγκριση των γεγονότων σε σχέση με το λεύκωμα της Περιφέρειας. Το αποτέλεσμα ήταν να μην διαφέρει η ουσία των γραφόμενων αλλά και οι ημερομηνίες! «Δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη των ειδικών, κανένα ζήτημα ανακριβειών» κατέληξε ο κ. Φίλιας. «Κάρφωσε» πάντως, ευγενικά, τον δήμαρχο, αφού «αποκάλυψε» πως από τις 2 Φεβρουαρίου 2020 είχαν δοθεί τα κείμενα να τα εξετάσει ο Δήμος Καλαβρύτων ώστε σε περίπτωση κάποιας παράλειψης, να συμπληρωνόταν εφόσον βέβαια τεκμηριωνόταν ιστορικά. «Αν υπάρχουν ανακρίβειες, να τις βρούμε και να τις διορθώσουμε. Μην παρασυρόμαστε από παλιά τραύματα του παρελθόντος που δεν έχουν σχέση με την Περιφέρεια» κατέληξε.

Ο δημοτικός αρχηγός Σπύρος Θεοχάρης τόνισε: «Το ότι μας υποβαθμίζουν δεν φταίνε οι ‘’κακοί’’», αλλά φέρει ευθύνη ο Δήμος».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμμετοχή του Ωδείου Πατρών στο τριήμερο Σύγχρονης Μουσικής στην Αθήνα
«Ο Πλάτανος του Παυσανία» - Μια μουσική παράσταση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση
Από το Αγρίνιο στο Μπαγκλαντές – Η Αλεξία Τσούνη παρουσιάζει το «Πίσω στη ζωή»
Συνεργασία της Περιφέρειας με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για την παράσταση «Προσευχές από χώμα κι ανθό»