Πάτρα – Ανεμογεννήτριες Πλατάνι: «Να πάνε πιο μακριά από τα σπίτια μας» – Απάντηση κατοίκων σε παρέμβαση

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας απαντά στην τοποθέτηση του Δ. Νταλαπέρα του «σπιράλ»

Πάτρα - Ανεμογεννήτριες Πλατάνι: «Να πάνε πιο μακριά από τα σπίτια μας» - Απάντηση κατοίκων σε παρέμβαση

Η Συντονιστική Επιτροπή Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας με επιστολή της στην «Π», εκφράζει την έκπληξή της, για την ανακοίνωση του Δημήτρη Νταλαπέρα, συντονιστή της Ομάδας Εργασίας Υποδομών, της δημοτικής παράταξης «σπιράλ», για τις ανεμογεννήτριες και τη χωροθέτησή τους.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία του αγώνα μας σχετικά με την μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη θέση Περιστερόβραχος στο Πλατάνι.

Στην ανακοίνωση αυτή, ο κ. Νταλαπέρας διατυπώνει μεγάλες ανακρίβειες ήτοι:

1) Γενόμενος επενδυτικότερος του επενδυτή, αναφέρει ότι η απόσταση μεταξύ ανεμογεννητριών και ορίων οικισμού, βρίσκεται στα 1.500 μέτρα, όταν ο ίδιος ο επενδυτής στη μελέτη που έχει υποβάλλει ορίζει την απόσταση στα 1.200 μέτρα.

2) Παραλείπει να αναφερθεί στην σωρεία βλαπτικών συνεπειών από την κατασκευή του έργου όπως αυτές διατυπώνονται στην μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών (η οποία έχει κατατεθεί σέ όλους τους αρμόδιους φορείς και τμήματα αυτής έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο), δηλαδή: Κίνδυνος καταστροφής χώρου με σπουδαίο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον σε μια κροκαλογοπαγή περιοχή, γεμάτη ρήγματα, άρα επιρρεπή κατολισθήσεων και καθιζήσεων. Καταστροφή χλωρίδας και πανίδας με σπάνια, προστατευόμενα πτηνά και ζώα. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη του ο κ. Δημήτρης Νταλαπέρας το γεγονός πως σε περίπτωση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, οι ανεμογεννήτριες, με το δυσθεώρητο ύψος των 178μ., το οποίο θα έχουν, θα δυσχεράνουν τις πτήσεις των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, καθώς το δάσος «αγγίζει» τα σπίτια μας. Και αναφέρεται επιλεκτικά και μόνον, στην οπτική όχληση των κατοίκων.

Εμμέσως πλην σαφώς, μέμφεται των κατοίκων της περιοχής, παρουσιάζοντας δήθεν ότι απλά δεν θέλουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, προκειμένου να πάνε σε περιοχές άλλων, πράγμα που ουδέποτε ζητήθηκε.

Ως κάτοικοι, έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι τα οφέλη από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών πρέπει να είναι περισσότερα από την ζημία που αυτές επιφέρουν.

Για άλλη μια φορά λοιπόν και με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Νταλαπέρα, ζητάμε οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες να μεταφερθούν λίγο πιο μακριά από τα σπίτια μας.

Να σημειώσουμε εδώ, πως ο κ. Δημήτρης Νταλαπέρας δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή, η έστω επικοινωνία με τη συντονιστική επιτροπή των κατοίκων.
Παρ’ όλα αυτά με το ανακριβές κείμενό του, κατηγορεί εμμέσως, πλην όμως εκ του ασφαλούς, τους βλαπτόμενους κατοίκους, εφόσον οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν τη ζωή του καθόλου, παρουσιάζοντας ανακριβώς ότι οι κάτοικοι ζητούν «να μην τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες στην αυλή τους, αλλά να τοποθετηθούν στην αυλή του γείτονα».

Από όλα τα πιο πάνω λοιπόν προκύπτει το εύλογο ερώτημα.

Γιατί αποφεύγει να σχολιάσει την πάγια θέση των δίκαια διαμαρτυρομένων κατοίκων που ζητούν οι ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, προκειμένου να είναι ελάχιστα μακριά από τις κατοικημένες περιοχές;

Καταλήγοντας λοιπόν καλούμε τον επικεφαλής κ. Πέτρο Ψωμά, να ανακαλέσει άμεσα την παραπλανητική ανακοίνωση που έκανε το μέλος του σπιράλ, κ. Νταλαπέρας. Υπενθυμίζουμε στον κ. Π. Ψωμά ότι πέρα από την αντίθεση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ομόφωνα η Περιβαλλοντική Επιτροπή της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Πάτρας κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης καθώς και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Πατρών, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Δηλαδή, υπέρ της ΜΗ εγκατάστασης των εν λόγω ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο σημείο.

Υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Πέτρο Ψωμά ότι επιπλέον της Περιφέρειας και του Δήμου, έχουν λάβει θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα μας, βουλευτές σχεδόν από όλα τα κόμματα, ενώ έχει κατατεθεί και σχετική επερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου και κ. Κώστα Μάρκου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λεχαινά: Φωτιά σε αγροταδασική έκταση και στην Αγ. Μαύρα
Πάτρα - Πανεπιστήμιο: Πολιτικοί μηχανικοί επέστρεψαν στα έδρανα μετά από 40 χρόνια
Αχαΐα – Τραγωδία στη Βαλμαντούρα: Η Θεώνη Παντελή είναι η 59χρονη που καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Πάτρα - ΕΡΑ Δασυλλίου: Οι ραδιοθάλαμοι μετατρέπονται σε μουσείο - ΦΩΤΟ