Πάτρα – Ανεμογεννήτριες Πλατάνι: Οχυρώνονται πίσω από επιστημονικά επιχειρήματα οι κάτοικοι

Μελέτη για τους περιβαλλοντικούς και γεωλογικούς κινδύνους που εγκυμωνεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πλατάνι κατάθεσε η επιτροπή αγώνα

Πάτρα - Ανεμογεννήτριες Πλατάνι: Οχυρώνονται πίσω από επιστημονικά επιχειρήματα οι κάτοικοι

Ενισχύεται με επιχειρήματα το μέτωπο των φορέων που αντιτίθενται στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών στη θέση Περιστερόβραχος Πλατανίου της Δημοτικής Ενότητας Ρίου.

Οπως αποκάλυψε η «Π» με δημοσίευμά της από τα τέλη Ιουνίου, σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τους οικισμούς, ενώ το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη συνολικά 22 ανεμογεννητριών μέχρι την περιοχή του Ψαθοπύργου.

Η επιτροπή αγώνα που αποτελείται από τους πολιτιστικούς συλλόγους Ρίου, Αγίου Βασιλείου, Άνω και Κάτω Καστριτσίου, Αργυράς, Σελλών, Πλατανίου, Αραχωβιτίκων, Δρεπάνου Ψαθοπύργου και Προαστείου, ενώ ο Δήμος Πατρέων έχει συνταχθεί στο πλευρό τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εγκατάσταση των δύο αυτών ανεμογεννητριών θα αποψιλωθούν περίπου 45 στρέμματα φυσικής βλάστησης σε δασική έκταση, τμήμα της οποίας έχει κηρυχθεί αναδασωτέο.

Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Φρούριο Ρίου, Ανω Καστρίτσι, Ορος Ορτος, Παλαιομονάστηρο Αραχωβίτικων), ενώ χιλιόμετρα δρόμων πρέπει να διανοιχτούν, καταστρέφοντας δάση και δασικά οικοσυστήματα.

Η επιτροπή αγώνα, απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να οχυρωθεί πίσω από επιστημονικά επιχειρήματα, και σχετική μελέτη συντάχθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιο Ηλιόπουλο, τον υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος Βασίλη Γκολφινόπουλο και τον πολιτικό μηχανικό – περιβαλλοντολόγο Δημήτρη Παπανδρόπουλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καστριτσίου και μέλους της συντονιστικής επιτροπής κατά του αιολικού πάρκου, Νίκο Κοτρωνία, στη μελέτη πιστοποιείται η παρουσία σπάνιας πανίδας και εντομοπανίδας στην επίμαχη περιοχή, με τρία τουλάχιστον προστατευόμενα είδη, καθώς επίσης και σπάνια είδη χλωρίδας.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 25 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων τα σπάνια είδη του φιδαετού, του μπούφου και το νυχτόβιο γιδοβύζι, πέντε είδη θηλαστικών μεταξύ των οποίων και τσακάλια, τρία ερπετά και ένα αμφίβιο.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΤΑΘΙΕΣ
Ακόμα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρόκειται για περιοχή με μεγάλα ρήγματα και έντονο τεκτονισμό που κάνει τα πετρώματα ιδιαίτερα ασταθή και επιρρεπή σε κατολισθήσεις και καταρρεύσεις, ακατάλληλα για μεγάλες κατασκευές.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το υπό μελέτη έργο έχει μεγάλη επικινδυνότητα αστοχίας, τόσο για τις ίδιες εγκαταστάσεις των δύο ανεμογεννητριών, όσο και για τα έργα διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δασικού δρόμου.

Λόγω της μη συνεκτικότητας των πετρωμάτων, λόγω των ενεργών ρηγμάτων που ανυψώνουν την περιοχή και κυρίως λόγω του ρήγματος 1ης τάξης Πάτρα – Ρίο, αλλά και λόγω των μεγάλων κλίσεων των πρανών, αυτά παρουσιάζουν υψηλή τρωτότητα και διάβρωση.

Επιπλέον λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή κατά το παρελθόν, καθώς επίσης και λόγω της έντονης σεισμικότητας από την παρουσία ενεργών ρηγμάτων, τα πρανή παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙΡΡΕΠΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια τα συγκεκριμένα πετρώματα λόγω της φύσης τους, και λόγω τεκτονικής και γεωμορφολογίας και απουσίας δένδρων, να θεωρούνται ιδιαίτερα επιρρεπή σε κατολισθήσεις.

Επίσης, παρατηρήθηκαν φαινόμενα κατολίσθησης μικρής κλίμακας, ενώ εκτεταμένα έργα δημιουργίας αναβαθμίδων έγιναν μετά τις πυρκαγιές για να σταθεροποιήσουν τα πρανή και να αποφευχθούν αντίστοιχα κατολισθητικά φαινόμενα και ροές μάζας.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος καταστροφής σημαντικής θέσης παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, η οποία θα μελετηθεί σύντομα από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο κ. Κοτρωνιάς, πρόσθεσε ότι την Παρασκευή η συντονιστική επιτροπή παρέδωσε αντίγραφο της μελέτης στις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογία – δασαρχείο), στο Δήμο Πατρέων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για συσχέτιση με την υπάρχουσα αλληλογραφία και παράλληλα ο αγώνας τους συνεχίζεται.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ