Το μέγεθος δεν μετράει, όταν πρόκειται να προσαρμοστείς σε μια νέα και έκτακτη κατάσταση, όπως αποδεικνύεται τελικά στην αγορά της Πάτρας, όπου χθες η εικόνα στο εμπορικό κέντρο, δεν θύμιζε μια πόλη στο «κόκκινο» μετά την επιβολή των νέων μέτρων για την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Το τοπικό λιανεμπόριο αυτή τη φορά λειτουργεί στο σύνολό του, προσαρμοζόμενο άμεσα στις πωλήσεις με click away και click inside. Φαίνεται ότι τεράστιες απώλειες τζίρου του προηγούμενου διαστήματος, δεν άφηναν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις και συνέχιση της αποχής.
Οι καταναλωτές που βγήκαν στην αγορά χθες, διαπίστωσαν ότι όλα τοπικά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου λειτουργούν άνετα με τη μέθοδο του click away (παραγγελία από απόσταση και παραλαβή στο κατάστημα), ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και προσωπικής περιποίησης, λειτουργούν με πωλήσεις εντός, αλλά με προκαθορισμένο ραντεβού (click inside) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
Φυσικά, ο μηχανισμός της παραγγελίας των προϊόντων δημιουργεί εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Αλλά, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ξέρουν καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις, κανένας έμπορος δεν θα διώξει τον πελάτη του, αν φτάσει στην πόρτα του καταστήματος, χωρίς να έχει προπαραγγείλει. Εν ανάγκη, το μήνυμα στέλνεται και εκείνη τη στιγμή και μέσα σε 1-2 λεπτά, η τυπική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για να προχωρήσει η αγοραπωλησία.
Αυτό το αντιλήφθηκαν όλες οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν κατ΄αυτό τον τρόπο.
ΔΥΣΚΙΝΗΤΟΙ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ»
Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μικρό λιανεμπόριο βρήκε αυτή τη φορά έναν τρόπο για να λειτουργήσει, ενώ παράδοξη ήταν η στάση των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, οι οποίες μέσα από παλινωδίες, δεν ήξεραν ούτε χθες, αν θα άνοιγαν με click away και click in shop.
Η ελληνική αλυσίδα Jumbo, αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα παρέμενε κλειστή στις «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Πάτρα, συνεχίζοντας τις πωλήσεις της μέσω του e-shop, αλλά χθες, ξαφνικά εξέδωσε νέα ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι από σήμερα, θα λειτουργεί τόσο με το μοντέλο click away όσο και με το σύστημα click inside.
Ο λόγος είναι ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος για τις επιχειρήσεις των «κόκκινων» περιοχών, που προβλέπει πως, όποια εταιρεία διαθέτει ρούχα, υποδήματα, και είδη βιβλιοχαρτοπωλείου, και δεν ανοίξει ακόμη και αν αυτές οι δραστηριότητες είναι δευτερεύοντες ΚΑΔ, αυτομάτως αποκλείονται από τα ευεργετικά μέτρα των αναστολών εργασίας και την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα Συν-εργασία.
Εντύπωση προκαλεί από χθες η εικόνα της έρημης Αγίου Νικολάου στην Πάτρα. Στον εμπορικό πεζόδρομο όλες οι μεγάλες αλυσίδες ρουχισμού του ισπανικού ομίλου Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius κ.ά.), παρέμειναν και χθες κλειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται εντατικές προσπάθειες προκειμένου οι επτά αλυσίδες του ομίλου ένδυσης να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τη μέθοδο του click inside παρά την αρχική απόφαση να απέχουν. Και τούτο προκειμένου να εκπέμψουν το μήνυμα ότι είναι στη διάθεση των καταναλωτών, παρά τις δυσχέρειες τις ζημιές που πιθανόν να έχει ένα πολύπλοκο εγχείρημα για έναν όμιλο επτά αλυσίδων με τεράστια ζήτηση.
Εξάλλου ο μεγάλος ανταγωνιστής τους, ο όμιλος H&M λειτουργούσε ήδη από χθες κανονικά με ραντεβού για click inside στο κατάστημα της Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος.
Πάντως προς το παρόν στα καταστήματα Zara και στα λοιπά brands του ομίλου Inditex, στην «κόκκινη» επιδημιολογικά Πάτρα, δίνεται μόνο η δυνατότητα του click away και υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί αγορά μέσω διαδικτύου, διαδικασία η οποία όμως ως ιδιαίτερα χρονοβόρα, δεν προσελκύει τους καταναλωτές.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News