Πάτρα: Απειλούνται εργαζόμενοι ψυχικά πάσχοντες – Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Ρίου μετά από διοικητική απόφαση

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης – ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής της Πάτρας έχει αναλάβει εδώ και 11 χρόνια το έργο της καθαριότητας του ιματισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Πάτρα: Απειλούνται εργαζόμενοι ψυχικά πάσχοντες - Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Ρίου μετά από διοικητική απόφαση Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι του ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» έχουν αξιολογηθεί ως άριστες

Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου καθαρισμού του ιματισμού του νοσοκομείου, απειλεί άμεσα την εργασία 14 ψυχικά πασχόντων.

Κι αυτό θα συμβεί αν το έργο αλλάξει εργοδότη. Αν φύγει δηλαδή από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης – ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής της Πάτρας.

Ο «ΦΑΡΟΣ» έχει αναλάβει το έργο αυτό εδώ και έντεκα χρόνια, επί διοικήσεως Χαράλαμπου Μπονάνου, προσφέροντας εργασία σε 14 ψυχικά πάσχοντες. Μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εκφραστεί κανένα παράπονο για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Υπενθυμίζουμε δε ότι σε αυτούς οφείλεται η αξιοποίηση του εξοπλισμού (πλυντήρια, στεγνωτήρια, σιδερωτήρια) που είχε το νοσοκομείο για τον καθαρισμό του ιματισμού καθώς μέχρι τότε δίνονταν σε εξωτερικά καθαριστήρια και μάλιστα έναντι υψηλού κόστους.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Καθημερινά καθαρίζουν περισσότερα από 850 σεντόνια κλινών, 650 σεντόνια χειρουργείου, 200 κουβέρτες, και δεκάδες ρόμπες και στολές γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού του νοσοκομείου. Ο ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» σήμερα έχει αναπτύξει και άλλους εργασιακούς τομείς, βγάζοντας από το περιθώριο και τον αποκλεισμό στα σπίτια τους ή σε κάποια κλινική δεκάδες ψυχικά πάσχοντες της πόλης μας.

Τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν τις επαγγελματικές τους υπηρεσίες με υποδειγματικό τρόπο. Πέραν των άλλων, συνεργάζονται με υγειονομικές δομές με τη στήριξη των διοικήσεων και της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Παρ’ ότι οι συνεργασίες με τους ΚοιΣΠΕ προστατεύονται από τον νόμο και επιπλέον το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις υγειονομικές δομές που έχουν συνάψει συμβάσεις με ψυχικά πάσχοντες να τις συνεχίσουν, το ΔΣ του ΠΓΝΠ αποφάσισε σε μία από τις τελευταίες του συνεδριάσεις να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο αναπληρωτής διοικητής, Ανδρέας Μαζαράκης που έθεσε την κοινωνική διάσταση της συνεργασίας με τον «ΦΑΡΟ».

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τα μέλη του ΚοιΣΠΕ, όπως και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής καθώς εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στην ανεργία 14 μέλη του.

Πάτρα: Απειλούνται εργαζόμενοι ψυχικά πάσχοντες - Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Ρίου μετά από διοικητική απόφαση

Στέφανος Κούλης

«Ολοι μιλούν για την ομάδα που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του ιματισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Ολα αυτά τα χρόνια δεν μας έχει γίνει καμία παρατήρηση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεν κατανοούμε για ποιο λόγο το ΔΣ πήρε την απόφαση αυτή όταν μάλιστα οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας είναι σαφείς και προς την αντίθετη κατεύθυνση» είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ο ψυχίατρος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, Στέφανος Κούλης.

Σημειώνεται, ότι πέραν της εργασιακής αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων, η απασχόληση αποτελεί καθοριστικό θεραπευτικό παράγοντα για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: « ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΗ»

Πάτρα: Απειλούνται εργαζόμενοι ψυχικά πάσχοντες - Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Ρίου μετά από διοικητική απόφαση

Ο Δημήτρης Μπάκος

Η «Π» επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Μπάκο, ο οποίος σημείωσε ότι αναγνωρίζει πλήρως το έργο που προσφέρει ο ΚοιΣΠΕ «ΦΑΡΟΣ» όπως και την κοινωνική του διάσταση γι’ αυτό και η συγκεκριμένη απόφαση θα επανεξεταστεί. «Δεν είναι τίποτα τετελεσμένο και θα το επανεξετάσουμε» μας είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε κοινωνικές ευαισθησίες και γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το έργο που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα επανεξετάσουμε την απόφασή μας αυτή».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments