Πάτρα: Αρχίζει η πεζοδρόμηση, από δύο «μέτωπα» ξεκινούν οι εργασίες στη Μαιζώνος

Σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για τα καταστήματα και τις αντιδρομήσεις

Πάτρα Φωτορεαλιστική απεικόνιση της Μαιζώνος, ως πεζοδρόμου

Μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή την Τρίτη 25 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος, σύμφωνα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μελά.

Οπως τόνισε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Μελάς, οι εργασίες που γίνονται σήμερα στην οδό Μαιζώνος από το ύψος της Γούναρη έως στην Τριών Ναυάρχων, αλλά και αυτές στην οδό Αράτου ολοκληρώνονται, αφού υπήρξε μια καθυστέρηση λόγω των παράλληλων εργασιών για τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και πλέον, ανοίγει ο δρόμος, προκειμένου να ξεκινήσει και το έργο της μεγάλης πεζοδρόμησης στο κέντρο της Πάτρας.

Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος αφορά στο τμήμα από Αράτου έως Γούναρη. Οι εργασίες αποφασίστηκε να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν και από τα δύο μέτωπα του εργοταξίου, προκειμένου να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή πριν από τα τέλη του χρόνου, ανέφερε ο κ. Μελάς στην «Π».

Επίσης, έχει αποφασιστεί οι εργασίες να εξελίσσονται με συγκεκριμένο ρυθμό, δηλαδή ανά οικοδομικό τετράγωνο. Για παράδειγμα, όταν τα συνεργεία του εργολάβου θα ολοκληρώνουν την εκσκαφή του οδοστρώματος και θα αρχίζουν την πλακόστρωση στο οικοδομικό τετράγωνο από Αράτου μέχρι Κολοκοτρώνη, αμέσως θα ξεκινούν οι εκσκαφές και στο επόμενο τετράγωνο, από Κολοκοτρώνη μέχρι Αγίου Νικολάου.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξελίσσονται και οι εργασίες από το δεύτερο μέτωπο, δηλ. από Γούναρη προς πλατεία Γεωργίου, ώστε να υπάρχει ένας συνεχόμενος ρυθμός.

Με αυτή τη μέθοδο, θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Ο κ. Μελάς πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το προεδρείο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι έμποροι. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι εμπορική λειτουργία των καταστημάτων δεν θα σταματήσει, καθώς οι εργασίες θα περιοριστούν μόνο στο πλάτος του οδοστρώματος της Μαιζώνος, ενώ τα πεζοδρόμια θα παραμείνουν ως έχουν.

Οπως τόνισε στην «Π» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Ερμίνα Διονυσάτου, η συνάντηση είναι επιτακτικό να γίνει και δεν θα αφορά μόνο τους εμπόρους της οδού Μαιζώνος, που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και αυτούς των οδών Κορίνθου και Κανακάρη που θα επηρεαστούν εξίσου, από την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αντιδρόμησης.

Το άλλο μεγάλο θέμα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΕΣΠ, αφορά τον χαρακτήρα της οδού Μαιζώνος, όταν θα πεζοδρομηθεί. Ο Σύλλογος πιέζει, ώστε να διασφαλιστεί η εμπορικότητα του δρόμου μετά την πεζοδρόμηση, καθώς υπάρχει η σκέψη ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο της Ρήγα Φεραίου με είσοδο καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Για τον λόγο αυτό, στη συνάντηση με τη δημοτική αρχή, εκτός του κ. Μελά θα λάβει μέρος και ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, με τον οποίο έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με την κυρία Διονυσάτου, η δημοτική αρχή δείχνει να κατανοεί τους προβληματισμούς των εμπόρων, όμως ο κλάδος ζητά διασφαλίσεις μέσω κανονιστικών προσαρμογών που θα πρέπει να περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο.