Πάτρα: Διεκόπη η δίκη της Αχαϊκής – Πότε προσδιορίστηκε η έναρξη

Μετά από 10 χρόνια προανακριτικών και ανακριτικών διαδικασιών, η υπόθεση της πρώην«Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας» εισήχθη στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, με 87 κατηγορούμενους.

Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα

Για τις 19 Οκτωβρίου διεκόπη σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, πριν καν αρχίσει η δίκη της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Η διακοπή κρίθηκε αναγκαία για τον διορισμό δικηγόρων σε 9 κατηγορούμενους, Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αρκετοί κατηγορούμενοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης, ως εκ τούτου το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διορίσει συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι με την σειρά τους θα ζητήσουν διακοπή της δίκης για να μελετήσουν μια δικογραφία 2.500 σελίδων.

Παρόντες σήμερα Τρίτη 11/10/2022, στα Δικαστήρια Πατρών, αυτοπροσώπως ήταν 37 εκ των κατηγορουμένων. Ένας έχει αποβιώσει και 40 ήταν παρόντες δια αντιπροσώπου.
Πάτρα: Με πολύ πιθανή διακοπή, ξεκινά η δίκη της Αχαϊκής – Στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση 10 χρόνια μετά

Μετά από 10 χρόνια προανακριτικών και ανακριτικών διαδικασιών, η υπόθεση της πρώην«Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας» έρχεται σήμερα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, με 87 κατηγορούμενους.

Των Σωτήρη Παπανδρέου, Γιώργου Αναστασόπουλου

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις κατηγορίες της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, με διαφοροποίηση ως προς τη συμμετοχή στην πράξη καθενός ξεχωριστά, (ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία). Ανάμεσά τους βρίσκονται 16 πρώην μέλη διοικητικών συμβουλίων και ελεγκτικών επιτροπών, πάνω από 40 πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας και δεκάδες δανειολήπτες.

Το πρώτο πρόβλημα που θα κληθεί να επιλύσει η έδρα του Δικαστηρίου, είναι η πρακτική αδυναμία ταυτόχρονης παρουσίας όλων των διαδίκων και μαρτύρων καθώς η αίθουσα του ΤΕΚ δεν τους χωρά όλους, ενώ υπάρχουν και οι μεριδιούχοι που φυσικά θέλουν να παρακολουθήσουν την υπόθεση.

Επίσης, η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει και με άλλα διαδικαστικά ζητήματα. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αρκετοί κατηγορούμενοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης, ως εκ τούτου το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διορίσει συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι με την σειρά τους θα ζητήσουν διακοπή της δίκης για να μελετήσουν μια δικογραφία 2.500 σελίδων.

ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ

Η «Αχαϊκή» έκλεισε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 19 Μαρτίου 2012, με την αιτιολογία ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της εν λόγω τράπεζας, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά της. Από αυτό, οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές για τους μεριδιούχους που έχασαν 45 εκ. ευρώ σε μια νύχτα, ενώ απειλούνται μέχρι και σήμερα και με τριπλάσιο πέναλτι να καταβάλλουν δηλαδή άλλα 90 εκ. ευρώ, αν η εκκαθάριση δεν ανακτήσει τα «σπασμένα». Οι μόνοι που διασώθηκαν ήταν οι καταθέτες που καλύφθηκαν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων που πρακτικά μεταβίβασε καταθετικούς λογαριασμούς αξίας 213 εκ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

«ΑΧΑΙΚΗ»: ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΦΕΤΕΣ 

Στην έδρα της «δίκης του αιώνα» με τον αριθμό – ρεκόρ των κατηγορουμένων (συνολικά 83 ), η εμπειρία ξεχειλίζει.

Ο πρόεδρος Κων. Αλεξίου και οι Κων. Δεμέστιχας και Ελένη Λυμπεροπούλου χαρακτηρίζονται από δικαστικούς κύκλους με εξαιρετικές γνώσεις και άρτια νομική κατάρτιση και είναι αυτοί που πρόκειται να εκδικάσουν, αποτελώντας τη σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, την αναμενόμενη πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας.

Η δίκη ξεκινάει σήμερα, αλλά η ουσία της υπόθεσης θ’ αντιμετωπισθεί από τους δικαστές του… χρόνου πιθανώς, καθότι θα προβληθούν διαδικαστικά ζητήματα για τα οποία θ’ απαιτηθεί χρόνος μέχρι να διευθετηθούν.

Εκτιμάται ότι 20 – 25 τουλάχιστον κατηγορούμενοι θα ζητήσουν νομική προστασία από το δικαστήριο. Ητοι διορισμό συνηγόρων χωρίς ν’ απαιτείται η δικαιολόγηση του αιτήματός τους ( π.χ. αδυναμία πληρωμής των δικηγόρων ). Οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν προφανώς χρόνο προκειμένου να μελετήσουν το παραπεμπτικό βούλευμα των 2.476 σελίδων, οπότε αναπόφευκτα η διαδικασία θα διακοπεί και θα προσδιορισθεί νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.
Εξ άλλου, κατά μια ανεπιβεβαίωτη φήμη, ίσως τεθεί και κάποιας άλλης υφής κώλυμα.

Ας σημειωθεί ότι εισαγγελέας έχει ορισθεί ο Ηλίας Κωνσταντινόπουλος, που μετατέθηκε φέτος στην Πάτρα και θεωρείται, επίσης, έμπειρος λειτουργός.
Φέτος, εξάλλου, προήχθη σε εφέτη η Ελένη Λυμπεροπούλου που υπηρετούσε ως πρόεδρος Πρωτοδικών στο Μεσολόγγι, απ’ όπου και τοποθετήθηκε στην Πάτρα.
Οι κ.κ. Αλεξίου, Δεμέστιχας προέρχονται από την Αθήνα και υπηρετούν για δεύτερη σεζόν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ