Πάτρα: Δημιουργείται Μουσείο Διασποράς

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων» δηλώνουν γοητευμένοι από το Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 1821 και ξεκίνησαν να επεξεργάζονται παρόμοιες ιδέες και για τη δική τους πρόταση για το Μουσείο Αποδήμου Ελληνισμού.

Πάτρα Τη δημιουργία ενός Μουσείου Διασποράς και Αποδήμου Ελληνισμού στην υπό ανάπλαση Χαρτοποιία Λαδόπουλου προτείνει το «Κοινόν Πελοποννησίων»

Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στα μέρη μας αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στους χώρους που θα δημιουργηθούν στην παλιά βιομηχανία θα είναι και διάφορες εγκαταστάσεις ιστορίας και πολιτισμού, καθώς επίσης και μουσειακοί χώροι με σημαντικά εκθέματα.

Υποψηφιότητα για έναν από αυτούς τους χώρους θέτει σήμερα και το «Κοινόν Πελοποννησίων», το διεθνές ίδρυμα που έχει σαν βασικό στόχο τη διάδοση της παράδοσης του ελληνισμού και ιδίως των ιστορικών μορφών και των προσωπικοτήτων της Πελοποννήσου.

Ο Ανάστος Δημητρόπουλος

Τι ακριβώς ζητάει να δημιουργήσει στη Χαρτοποιία Λαδόπουλου το «Κοινόν Πελοποννησίων»; Ενα Μουσείου Διασποράς και Αποδήμου Ελληνισμού. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο νομικός Ανάστος Δημητρόπουλος, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών, ο οποίος βρέθηκε πριν από μερικά 24ωρα στην Πάτρα, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο ασφαλείας και γενικό διευθυντή του ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων» Ανδρέα Νικολόπουλο. Οι δύο άνδρες είχαν ανεπίσημες επαφές με στελέχη της Περιφέρειας, του Δήμου κι άλλους φορείς, ενώ έκαναν αυτοψία και στους χώρους της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου.

Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Μάλιστα, ο Ανάστος Δημητρόπουλος δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για να δημοσιοποιήσει την πρότασή του, καθώς αφενός σαν σήμερα το 1922 ιδρύθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια η ΑΧΕΠΑ με σκοπό τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους δικαιώματα κι αφετέρου στις 26 Ιουλίου 1822 σημειώθηκε η νικηφόρα μάχη στα Δερβενάκια, γνωστή στην Ιστορία και ως η «Σφαγή του Δράμαλη».

ΑΝ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΠΑΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ»

«Εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της ΑΧΕΠΑ και 200 ακριβώς χρόνια μετά τον θρίαμβο στα Δερβενάκια, σε μια ημερομηνία-ορόσημο που θα μπορούσε να καθιερωθεί και ως ημέρα Οικουμενικού Ελληνισμού, θεωρούμε καθήκον μας να εισηγηθούμε στην Πολιτεία και στους φορείς της περιοχής, την πρότασή μας για τη δημιουργία ένος Μουσείου για όλους τους Ελληνες της Γης», δήλωσε στην «Π» ο Ανάστος Δημητρόπουλος.

«Η Πελοπόννησος δεν είναι τυχαία η πρώτη μας επιλογή, καθώς σύμφωνα με τα αρχεία των ΗΠΑ, από τον συγκεκριμένο τόπο προήλθε ο πρώτος μετανάστης στην Αμερική. Παράλληλα, η Πάτρα, ως παραδοσιακή πύλη στη Δύση δικαιούται να έχει προτεραιότητα για τη φιλοξενία του Μουσείου Αποδήμου Ελληνισμού. Από την πόλη σας, άλλωστε, έφευγαν τα υπερωκεάνεια για την Αμερική και την Αυστραλία που μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής».

Ο Ανδρέας Νικολόπουλος

Ο Ανάστος Δημητρόπουλος συνέχισε ακόμη πιο αποκαλυπτικός: «Ακόμη και οι Αρμένιοι έχουν κάνει αντίστοιχο Μουσείο, δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε σε Ιταλούς, Γάλλους, Βέλγους, κ.λπ. Ο χώρος θα αποτελεί πόλο έλξης και σφυρηλάτησης της ιστορικής μας κληρονομιάς. και θα μετατρέπει την Πάτρα σε κόμβο του διεθνούς ελληνισμού. Ο παππούς και η γιαγιά θα έρχονται με τον εγγονό και τον δισέγγονο για να θυμούνται το ταξίδι του ελληνισμού στον χωροχρόνο. Στόχος μας είναι να μνημονεύσουμε τους ομογενείς ευεργέτες είτε εκείνους που μετείχαν στην εποποιία των Βαλκανικών πολέμων και στη Μικρασιατική εκστρατεία με τους Ιερούς Λόχους της Βοστώνης, του Σικάγο και της Νέας Υόρκης είτε στηρίζοντας την Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τον τελευταίο Ελληνα… πιατά στα εστιατόρια της Αμερικής μέχρι τον κορυφαίο δισεκατομμυριούχο των ΗΠΑ, όλοι οι Ελληνες της διασποράς έχουν πάντα ως προτεραιότητα το πως θα βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους και πως θα προωθήσουν, ως μηχανισμός λόμπι, τα εθνικά μας θέματα. Ο Ελληνας όπου κι αν πάει δεν ξεχνάει ποτέ τη γενέθλια Γη και της επιστρέφει την αγάπη του και τη λαχτάρα του, είτε προσφέροντας ένα απλό μανουάλι σε μια εκκλησία είτε ενισχύοντας και χτίζοντας κέντρα υγείας και πανεπιστήμια».

ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τέλος, ο Ανδρέας Νικολόπουλος πρόσθεσε και το στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης, την οποία θα προσδώσει στην ευρύτερη περιοχή η λειτουργία ενός Μουσείου Διασποράς στη Χαρτοποιία Λαδόπουλου.