Πάτρα – Δημοτικές εκλογές: Ζητείται κεντροδεξιά… για την κεντροαριστερά

Η κίνηση Αϊβαλή, οι σταθμητοί και αστάθμητοι παράγοντες, τα μαθηματικά και η προϊστορία. Ολα δείχνουν ότι θα γραφτούν πολλές τέτοιες αναλύσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Πάτρα – Δημοτικές εκλογές: Ζητείται κεντροδεξιά... για την κεντροαριστερά

Ποιος θα είναι ο νοικοκύρης του σπιτιού μετά τον Οκτώβριο του 2023; Κατά κοινή ομολογία- αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- μπαίνουμε στη στροφή πριν την τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών της Πάτρας με την εκτίμηση ότι το φαβορί είναι ο Κώστας Πελετίδης, για δύο λόγους:

> Επειδή νίκησε σχετικά εύκολα το 2014 και πολύ εύκολα το 2019, ενώ δεν του το είχαμε (όλοι) και τόσο σίγουρο.

> Επειδή μέχρι και το φινάλε του 2022 δεν είχαν διαμορφωθεί συνθήκες που να δημιουργούν στην πόλη μια αίσθηση θρίλερ.

Συνεπώς το αρχικό μας ερώτημα πρέπει να διατυπωθεί πιο ωμά: Ποιο είναι το πρόσωπο που μπορεί να αναμετρηθεί επιτυχώς με τον σημερινό, και χθεσινό, και προχθεσινό δήμαρχο Πατρέων;

ΟΙ ΜΥΘΟΙ

Πάτρα – Δημοτικές εκλογές: Ζητείται κεντροδεξιά... για την κεντροαριστερά

Μέχρι πρόσφατα ο Κ.Πελετίδης ήταν φαβορί για νίκη

Ο οποίος εδώ και καιρό έχει διαλύσει ορισμένους αστικούς μύθους, που Κύριος οίδε ποιος διέδωσε.

Μύθος  1:«Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται- δεν θέλει καν- να κερδίσει τις εκλογές στον Δήμο, διότι η άσκηση εξουσία θα το εκθέσει. Πολύ καλύτερη και ασφαλέστερη είναι η διαμαρτυρία». Αποδείχθηκε ότι μια χαρά ήθελε και θέλει τον Δήμο το ΚΚΕ και μάλιστα αξιοποιεί το κάστρο για γενικότερη προπαγάνδα που το έχει ευεργετήσει, ελέω και τηε δημοτικότητας του Κ. Πελετίδη.

Μύθος 2 :«Ο Πελετίδης θα πάει για βουλευτής, θέλει δεν θέλει». Δεν πήγε για βουλευτής και γιατί να τον πιέσουν να το κάνει, αφού υπάρχει βουλευτής Αχαΐας, ο Ν. Καραθανασόπουλος, και η έδρα δεν φαίνεται να απειλείται.

ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Στο κλείσιμο πάντως της χρονιάς εκδηλώθηκε κινητικότητα, μάλλον αναμενόμενη.

–  Ο Βασίλης Αϊβαλής επισημοποίησε το ενδιαφέρον του για τον Δήμο.

–  Ο Νίκος Παπαδημάτος άφησε τη σκυτάλη στον Κώστα Σβόλη, ο οποίος φιλοδοξεί να εκφράσει την δεξιά και κεντροδεξιά, αρκεί βέβαια να την ενώσει.

–  Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να συζητείται ότι βλέπει θετικά Αϊβαλή.

–  Ο Γιώργος Ρώρος, επικεφαλής της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι θα αποδεχθεί αποφάσεις που δεν τον ευνοούν, αλλά δεν το βάζει κάτω.

–  Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ότι θα στηρίξει Αϊβαλή, αλλά μας το κρατάει μυστικό, κάτι που επιβάλλει σε πολλούς να θεωρούν ενεργό το σενάριο Κατσιφάρα.

–  Και ο Απόστολος Κατσιφάρας; Εδώ και καιρό μετέχει, εθελουσίως η μη σε όλων των ειδών τα σενάρια, κάτι που ευνοείται από τη σιωπή που τηρεί ως προς τις οριστικές του επιλογές.

–  Και ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος; Δεν μας το έχει πει επίσημα αλλά και οι πέτρες ξέρουν ότι μεταδημοτεύει προς Δ. Αχαΐα, έναν Δήμο όπου τα πρόσωπα και τα κόμματα χορεύουν σε έναν πολυετή χορό μεγάλης ρευστότητας.

Το ερώτημα ποιος μπορεί να υπερφαλαγγίσει τον Κ. Πελετίδη απαντάται κατ’ αρχάς με γνώμονα την παραδοσιακή αριθμητική, η οποία λέει, έστω και με τη γνωστή τραμπάλα στον άξονα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, ότι η πλειοψηφία των κουκιών είναι στην κεντροαριστερή πτέρυγα.

Συνεπώς, εκ πρώτης όψεως (κατά πολλούς, και εκ δευτέρας και τρίτης…) ο πιο αξιόμαχος πόλος θα πρέπει να έχει κεντροαριστερό πρόσημο. Αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος με τέτοιο πρόσημο θα είναι κατ’ ανάγκην αξιόμαχος. Ολοι ξέρουμε ότι εάν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς δεν συγκινηθούν από τον υποψήφιο, τότε ανενδοίαστα θα ψηφίσουν Πελετίδη.

 

Πάτρα – Δημοτικές εκλογές: Ζητείται κεντροδεξιά... για την κεντροαριστερά

Η εμφάνιση του Β.Αϊβαλή άλλαξε ακόμα και προγνωστικά

Από πλευράς του ο Βασίλης Αϊβαλής προσπαθεί να λανσάρει εαυτόν ως το πρόσωπο γέφυρα μεταξύ των παρατάξεων του χώρου. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, είναι συμβατός προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει συνδικαλιστική καταγωγή, και δηλώνει ότι είναι ικανός να ενώσει και να φέρει τη νίκη. Σημειωτέον ότι αποφεύγει να ερεθίσει τις μάζες που συμπαθούν τον Κ. Πελετίδη εξ ου και έσπευσε να δηλώσει στην «Π» και το ΙΟΝΙΑΝ ότι δεν βλέπει στο πρόσωπο του δημάρχου έναν αντίπαλο, αλλά έναν δήμαρχο που προσέφερε και που κλείνει τον κύκλο του.

Παράλληλα, ο Β. Αϊβαλής δηλώνει ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα» να δεχθεί στήριξη από τα κεντροδεξιά. Στην πραγματικότητα αυτό που εννοεί ότι πολύ θα ήθελε να έχει αυτή τη στήριξη, με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι ένας υποψήφιος του κομματικού σωλήνα από αυτούς που θα ξυπνήσουν στην παραδοσιακή δεξιά μνήμες πράσινης μονοκρατορίας, κάτι που υπέστη το 2019 ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος και το 2010 ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, χάνοντας από τον Γιάννη Δημαρά με πολλές δεξιές ψήφους υπέρ του δεύτερου.

Με απλά λόγια, η κεντροαριστερά ζητά έναν υποψήφιο που θα εγκρίνει και η κεντροδεξια, παραβλέποντας η τελευταία ότι ο υποψήφιος θα ενώνει κόμματα της αλλεργιογόνας ζώνης.

Η πλευρά Πελετίδη δεν έχει ασχοληθεί μαζί του- επίσημα- αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα τον εμφανίσει ως αιχμή του δόρατος που επιστρατεύουν οι ολιγαρχικές δυνάμεις για να αλώσουν την εξουσία και να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Επεσε μάλιστα μια σχετική προειδοποιητική τις προηγούμενες μέρες εκ του πλαγίου. Αλλωστε αυτή ήταν η γραμμή Πελετίδη έναντι όλων των αντιπάλων του.

Πάτρα – Δημοτικές εκλογές: Ζητείται κεντροδεξιά... για την κεντροαριστερά

Ο Κ. Σβόλης φιλοδοξεί να αναδειχθεί ορθολογιστική λύση

Και η συντηρητική παράταξη; Το πρόβλημα του Κ. Σβόλη είναι ότι σε έναν δεύτερο γύρο, αν υπερφαλάγγιζε τον κεντροαριστερό υποψήφιο, η κεντροαριστερή κοινωνία θα θωρήσει προτιμότερο τον Κ. Πελετίδη, εκτός αν ο Κ. Σβόλης πολιτευθεί με τρόπο που δεν θα ενεργοποιήσει το αντιδεξιό ανακλαστικό, αλλά αν το κάνει, πώς θα ζεστάνει το ακροατήριο της παράταξης; Αυτά είναι τα δύσκολα, αλλά αν ήταν εύκολα, η ΝΔ θα είχε εκλέξει κι άλλον δήμαρχο πέραν του Ευ. Φλωράτου, που δεν τον εξέλεξε άλλωστε ακριβώς η ΝΔ.

 

Και ο Πέτρος Ψωμάς; Συνεχίζει υπερκομματικά και αυτοδιοικητικά, συνδυάζοντας ιδιότυπα έναν κινηματικό ρομαντισμό με τον φιλελεύθερο ορθολογισμό, ευελπιστώντας ότι μπορεί να είναι εκείνος το πρόσωπο που θα δει η τοπική κοινωνία με συμπάθεια επειδή προτάσσει την τοπική ατζέντα και μόνον πέραν άλλης σκοπιμότητας. Κι αν δεν είναι και πάλι η σειρά του, το βέβαιο είναι πως πρόκειται για προσωπικότητα χαλκέντερη, ακούραστη και πείσμονα.

 ΟΙ ΔΥΟ ΓΝΩΣΤΟΙ «Χ»

Δεν έχουν εξαλειφθεί, ασφαλώς, δύο εναλλακτικά σενάρια.

* Το ένα είναι Φωτήλας για ΝΔ. Ερωτηθείς σχετικά ο αχαιός βουλευτής δεν το κατέβρεξε εντελώς. Αφησε ένα παράθυρο σε σχετική κρούση του Κ. Μητσοτάκη, αν γίνει, υπό τον όρο να έχει εκλεγεί βουλευτής.

Πάτρα – Δημοτικές εκλογές: Ζητείται κεντροδεξιά... για την κεντροαριστερά

Ο Απ.Κατσιφάρας θ’αργήσουμε να μάθουμε τι θα κάνει

* Το άλλο  είναι Κατσιφάρας για το ΠΑΣΟΚ, την Κεντροαριστερά,  ή… για τον εαυτό του. Δεν έχει πάψει να συζητείται, όπως και πολλά άλλα σενάρια με πρωταγωνιστή τον ίδιο, και ο απλός λόγος είναι ότι αφενός δεν έχει ξεκαθαρίσει, αφετέρου ότι όλοι φαντάζονται ότι κάποιο ρόλο θα διεκδικήσει, καθότι έχει χρόνια μπροστά του και δεν είναι διόλου κορεσμένος.

Εχει ενδιαφέρον ότι μεταξύ Αϊβαλή και Κατσιφάρα υπάρχει κοινός παρανομαστής: Ο κοινός φίλος των δύο Θαν. Γιανναδάκης, προκάτοχος Αϊβαλή στο ΤΕΕ. Θα κατέβαινε ο Β. Αϊβαλής στον Δήμο αν είχε σημάδια σχετικών προθέσεων εκ μέρους του Α. Κατσιφάρα, με τον οποίο επίσης έχει μιλήσει. Ο κ. Αϊβαλής μας άφησε να εννοήσουμε ότι οι κινήσεις του είναι ανεξάρτητες των όποιων επιλογών του πρώην περιφερειάρχη.

Μιλήσαμε πάντως και με τον ίδιο τον κ. Κατσιφάρα. Και παραδέχθηκε ειλικρινώς ότι είναι ανώριμες οι συνθήκες για να δημοσιοποιήσει επιλογές. «Αν ήταν να πω κάτι, θα το είχα πει» απάντησε λιτά. Και πρόσθεσε ότι συνηθίζει να επεξεργάζεται το τοπίο υπεύθυνα, με καθαρή και ρεαλιστική ματιά και «δεν βάζει τη φιλοδοξια πάνω από το πολιτικό διακύβευμα».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments